Bárhol, bármikor, baromfi – így szól az Agrárminisztérium és az Agrármarketing Centrum most induló kampányának szlogenje. Táplálkozási szokásaink nagyban meghatározzák fittségi és egészségi állapotunkat, ezért lényeges, hogy előnyben részesítsük a jó minőségű alapanyagokat és a kíméletes elkészítési módokat. A változatosan felhasználható baromfihúst számos módon beilleszthetjük a mindennapi étrendbe.

A magyar konyha nélkülözhetetlen alapanyaga: a BAROMFIHÚS (x)

Fontos a kiegyensúlyozott, sokszínű étrend kialakítása már kiskortól kezdve, amelyben szerepet játszanak az állati eredetű élelmiszerek is, ugyanis ezekben találhatóak meg az esszenciális, nélkülözhetetlen aminosavak, amiket a szervezet nem, vagy csak bizonyos feltételek mellett képes előállítani. A baromfihús az egyik legalapvetőbb táplálékunk: fehérjében gazdag, sokféle vitamint és ásványi anyagot tartalmaz.

Fotó: AMC

Diéta baromfihússal?

Igen, lehetséges! Ha diétát tervezünk, akkor a saláta és a zöldségek mellé az egyik legjobb választás az alacsony energiatartalmú és könnyen emészthető csirke- és a pulykahús. Még a combjától sem kell tartani, hiszen a bőre nélkül fogyasztható ilyenkor is. A csirke energiatartalma mindössze 113 kcal 100 grammonként, kevesebb mint más szárnyas húsoké, valamint azt se felejtsük el, hogy koleszterintartalma is rendkívül alacsony, így a fogyókúrázni vágyók egy egész diétát építhetnek rá. Elkészítése során lehet sütni, főzni, párolni, miközben megtartja tápanyagtartalmát. Húsa kiváló forrása a B-vitaminnak, tele van többszörösen telítetlen ómega-3 zsírsavakkal, melyek fogyasztása gátolja a trombózis, a koszorúér megbetegedések kialakulásának kockázatát.

A csirkéről egészen a kacsáig

A csirke és a pulyka a legnépszerűbbek, ám még számos baromfifajta kapható a boltok polcain. A Márton-naphoz közeledve például a hagyományoknak megfelelően a libáé a főszerep. Húsa mennyei, mája ínyencség. Az ízletes, omlós kacsasült szintén az ünnepi asztalok visszatérő szereplője. Ha a gyöngyhúsra vagy a fácánhúsra gondolunk, akkor pedig azonnal a húsleves jut eszünkbe. Legyünk bátrak, kísérletezzünk, és kezdjünk el hangolódni az ünnepekre!

Baromi világnap

Nem meglepő módon a baromfi is megérdemel egy ünnepnapot. A Baromfi Világnapját a Baromfi Termék Tanács hozta létre, és 1994 óta minden évben május 10-én ünnepeljük a magyar konyha egyik nélkülözhetetlen alapanyagát. A baromfihús a családi összejövetelek, ünnepek, vasárnapi ebédek és vendégváró asztalok egyik fő alkotóeleme, hiszen rendkívül változatos ételeket varázsolhatunk belőle.

baromfihús

Fotó: Shutterstock

Receptajánló

Ünnepi libasült

Hozzávalók:

1 db liba

5 db alma

5 db narancs

2 ek étolaj

ízlés szerint só

ízlés szerint bors

ízlés szerint ételízesítő

ízlés szerint fűszerpaprika

2 ek méz

3-4 gerezd fokhagyma

Elkészítése:

A konyhakész libát mossuk meg, töröljük meg. A fűszereket keverjük össze az étolajjal és a mézzel, adjuk hozzá a fokhagymanyomón áttört fokhagymát is, majd jól dörzsöljük be vele a libát kívülről. A mellrészt kissé vagdossuk be, hogy ki tudjon majd folyni a felesleges zsír.

Az almát és a narancsot vágjuk fel, és töltsük meg a libát. Ha kész, hústűvel tűzzük be, tegyük sütőzacskóba a maradék cikkekre vágott almával és naranccsal együtt. Ezután zárjuk le, és hagyjuk pár órát pácolódni.

180 °C fokra előmelegített sütőben a libát annyi ideig süssük ahány kg (ha 3 kg, akkor 3 órán át). A sütőidő letelte előtt 40 perccel vágjuk fel a zacskót annyira, hogy ne folyjon ki a zsiradék, a libát locsoljuk meg a levével, és hagyjuk pirulni.

Fácánleves

Hozzávalók:

1 db fácán (kb. 1kg)

2 db közepes sárgarépa

1-2 db fehérrépa

1/4 fej zeller

1 db vöröshagyma

1-2 gerezd fokhagyma

ízlés szerint só

ízlés szerint bors

ízlés szerint csigatészta

Húsgombóchoz:

ízlés szerint maradék főtt hús (15-20 dkg)

2 db tojás

2 kanál zsemlemorzsa

ízlés szerint kis csokor petrezselyem zöldje

ízlés szerint só

ízlés szerint bors

ízlés szerint ételízesítő

Elkészítése:

A konyhakész fácánt annyi hideg vízben tesszük fel főni, hogy 1-2 ujjnyira ellepje. Amint felforr, lehabozzuk, és hozzáadjuk a megtisztított zöldségeket, fűszerezzük, majd nagyon lassú tűzön puhára főzzük. Elkészítjük a húsgombócot. Kicsontozzuk a húst, finomra aprítjuk. Egy tálba tesszük, hozzáadjuk a tojást, sót, zsemlemorzsát, borsot, az apróra vágott friss petrezselyemzöldet. Közben felforralunk 2 liter vizet, és ételízesítőt rakunk bele. A tenyerünkkel egyforma gombócokat formázunk a húsos masszából, forrásban lévő vízbe tesszük és lassú tűzön főzzük 10 percig.

Bővebb információ a baromfiról az Agrármarketing Centrum weboldalán és Facebook-oldalán található.

(x)

Ezek is érdekelhetnek

Hasizom a konyhából: edd laposra a hasad!
Igaz a fitneszalaptörvény: a kockás izmok a konyhában készülnek. Hiába edzünk gyakran, ha az étkezésünkkel szabotáljuk a végeredményt. Együk okosan laposra a hasunkat!
A tavasz diétás kedvence: csőben sült brokkoli (videó)
Elronthatatlan csőben sült brokkoli, amit muszáj kipróbálni és megkóstolni. Nagyon finom egészséges húsmentes étel a mindennapokra.
Durva! Ezért jó, ha sokkal több epret eszel!
Ha eddig még nem voltunk rajongói ennek a pirosló finomságnak, akkor itt az ideje, hogy azzá váljunk! Nemcsak lédús, nyárias és isteni finom, de valóságos szuperélelmiszer is.
Egészséges vagy felejtős a szója? Ezt tudnod kell!
A szója sokáig nem hiányozhatott az egészséges életmódot követők étrendjéből. Az utóbbi években azonban egyre többször jelentek meg olyan hírek, tanulmányok, amelyek cáfolták a szója egészségre gyakorolt jótékony hatásait.
Hasznos gyógynövény: Így használd a pitypangot a diétádhoz
Kevesen tudják, hogy a mezők egyszerű kis virága, a gyermekláncfű ehető növény. Pedig érdemes közelebbről is megismernünk, mert méregtelenítő hatásának köszönhetően rengeteg bajtól megszabadíthat.
Szeretnél igazán hatékonyan edzeni? Ezekre a szabályokra figyelj!
Akár régi, rutinos, akár új edzőtermi látogató vagy, akár gyorsulni, erősödni vagy éppen fogyni szeretnél, a motiváció időnként alábbhagy. Hogy átlendülj a holtponton, vagy, hogy még többet kihozz izzasztó edzéseidből, érdemes pár jó tanácsot megfogadnia. Nem nehéz vagy bonyolult trükkök ezek, azonban jelentősen növelhetik a sportolás hatékonyságát.
Ezek a legjobb tavaszi vitaminbombák, így fiatalítsd meg a tested
A téli hideg időben lemerülnek szervezetünk vitaminraktárai, így tavaszra legyengül az immunrendszer. A friss zöldségek és gyümölcsök azonban óriási energiával töltik fel testünket!
Maradj fitt a mobiloddal: öt applikáció, ami segít ebben
Az okostelefonunk mindig a zsebünkben van. Miért ne használnánk arra is, hogy segítsen az egészséges életmód kialakításában?

Ajánlataink