Hogyan készül?
A tofut szójababból nyerik. A friss szójatejet altatják, tömbbé préselik, majd lehűtik. A folyadékot (savót) leöntik róla, és az alvadékot összetapasztják úgy, hogy tömbformába préselik.
Miért egészséges?
Gazdag fehérjeforrás, és nyolc esszenciális aminosavat tartalmaz. Kiemelkedő a vas-, kalcium-, szelén-, foszfor-, magnézium-, réz- és cinktartalma. Kitűnő B1-vitamin-forrás.
Jótékony hatása
Segít a rossz (LDL) koleszterin szintjét csökkenteni. Fitoösztrogénnek nevezett izoflavonokat tartalmaz, amelyeknek a női ösztrogén hormonhoz hasonló a szerkezetük, ezért képesek utánozni a szervezet által előállított ösztrogén működését. Fogyasztása különösen ajánlott a menopauza idején, amikor a szervezet egyre kevesebb természetes ösztrogént termel, és megjelennek az olyan kellemetlen tünetek, mint például a hőhullám.
A tofu és minden szójatermék nagy mennyiségben tartalmaz oxalátot, ezért azoknak, akik hajlamosak az oxaláttartalmú vesekőképződésre, kerülniük kell a szójatermékek fogyasztását. Túlzott fogyasztása gyermekkorban felboríthatja a hormonháztartást, idősebb korban pedig elősegítheti a memóriazavarok kialakulását. Táplálkozási szakemberek szerint hetente egy adag tofuétel az asztalon mindenképpen kívánatos.