Az egészséges életmód drága, többnyire ezzel a kifogással élnek, akik bele sem akarnak vágni. Lehet, hogy több időt vesz igénybe a beszerzés és a főzés, de ha átgondoltan tesszük, akkor pénzt is megtakaríthatunk. A hosszú távú nyereség pedig felbecsülhetetlen.

Az ételen spóroljon, ne az egészségén!

1. A SZEMLÉLETVÁLTÁS

Mindenki maga tudja, mennyire takarékosan él, mi az, amiről le akar és le is tud mondani, és mi az, amiről nem. Azt is mindenkinek magának kell bevallania, hogy mennyi élelmiszert dob ki, mert feleslegessé válik, mert megromlik, mert túlméretezte az adagot. Nyilván van hova fejlődni. Ez azonban egyik pillanatról a másikra nem fog változni, csak ha beletesszük a szükséges energiát és figyelmet a szervezésbe és a tervezésbe. Fárasztó és nyomasztó lesz elsőre, de ne vegyük le a szemünket a célról.

2. A TERVEZÉS

Írjunk össze 15-30 receptet, amelyet az egész család szeret. Csoportosítsuk őket aszerint, melyiket drágább és melyiket olcsóbb elkészíteni. A drágákat húzzuk le a listáról, ezek lesznek az ünnepi alkalmak ételei. A maradék ételekből készítsünk egy kártyát, írjuk össze, milyen hozzávalók szükségesek az elkészítésükhöz. Tervezzük meg előre a heti menüt, a bevásárlólista adott, azért a maradékkal is számoljunk. Ragaszkodjunk szigorúan a listánkhoz, ne csábuljunk el semmilyen akció láttán. Minél kevesebbet járunk az üzletekbe, annál több pénz marad a zsebünkben. Nem kell megvenni egy újabb pár zoknit és pólót, csak azért, mert le van árazva.

3. HA TÖBB, OLCSÓBB

Olcsóbban vásárolhatunk húst, ha hentesnél veszünk egy nagyobb mennyiséget, mint ha kiporciózva, adagonként becsomagolva vennénk a szupermarketben. A piacon keressük meg azokat az őstermelőket, akik olcsóbban adják az árujukat. Barátkozzunk és alkudjunk nyugodtan. Ha van lehetőségük háztól vásárolni, az még jobb. Ha van kamránk vagy pincénk, akkor ládányi zöldséget is megvásárolhatunk egyszerre, a krumpli, a káposzta, a cékla jól eláll. Minél kevesebbet járunk vásárolni, annál kevesebb üzemanyagot használunk el, annál kevesebb szemetet termelünk is.

4. HÚST HÚSSAL

A korszerű diétás elvek szerint nincs szükség 25 dekás hússzeletekre a jóllakáshoz. Elég 12-20 dekányi hús fejenként, és inkább a zöldség, a saláta legyen a több. A fehérjét jól pótolhatjuk hüvelyesekkel, babfélékkel. A halakról is sokszor azért mondunk le, mert drága. Ha szolidabb mennyiségben gondolkodunk, akkor ki tudjuk gazdálkodni a heti egyszeri halfogyasztást.

5. A MÉRET A LÉNYEG

Ha már a hússzeletek mérete szóba került, mindenképpen érdemes átgondolni, hogy mekkora adagokban mérjük a családban az ételt. Óriási tányérjaink, hatalmas fazekaink vannak? Ebből keletkezik aztán rengeteg maradék. Ami hasznosítás helyett gyakran a szemétbe kerül. Pedig némi kreativitással más ételeket is készíthetünk belőlük. Egy felnőtt embernek, ha tartani szeretné a súlyát, a legtöbb ételből egy kistányérnyi mennyiség elegendő lenne.

6. INNI DRÁGA

Az alkoholok mindig extraköltséget jelentenek, és az egészségünknek sem használnak. Nem azt mondjuk, hogy sose igyunk bort, de a napi sörök, a hétvégi borok, koktélok tetemes összegre rúghatnak, ha jobban utánaszámolunk. Napi egy sör havi szinten 6-8000 Ft kiadást jelent. A gyerekeket is felesleges az egészségesnek hitt gyümölcslevekkel itatni, mert nem is oltják a szomjat, és csak a szénhidrátbevitelt növeljük velük. A tea és a limonádé olcsóbb, és legalább tudjuk, miből készítettük.

Ezek is érdekelhetnek

Őszi ízorgia: saláták, amikbe beleszeretsz
Az ősz a színek, ízek és vitaminok időszaka. Ha szeretnél változatos, tápláló és könnyen elkészíthető salátákat az asztalodra, ezek a receptek tökéletesek: lédús sült paradicsom, fűszeres édesburgonya, ropogós céklacsipsz, grillezett ananász – mindez egy tálban, hogy a hűvösebb napokon is tele legyél energiával és vitaminnal.
5 magyar étel, amit soha ne egyél vacsorára, ha diétázol
Ha fogyni szeretnél, nem mindegy, mi kerül a tányérodra este. Vannak magyar ételek, amelyek bármilyen finomak is, vacsorára igazi kalóriacsapdát jelentenek. Mutatom az 5 legrosszabbat, amit jobb, ha elkerülsz, ha tényleg látni szeretnéd az eredményt a diétádban.
Érzékeny bőr nyáron: így ápold biztonságosan
A nyár a szabadságról, a napsütésről és a könnyedségről szól – de a bőrünk számára ez az időszak gyakran komoly kihívást jelent.
Borok, ízek, élmények: jön a Budapest Borfesztivál
Idén szeptemberben ismét poharainkat emeljük Magyarország legelőkelőbb borfesztiválján. A Budapest Borfesztivál négy napon át, szeptember 11. és 14. között a Budavári Palota történelmi falai között kínál felejthetetlen élményt a bor, a gasztronómia és a kultúra szerelmeseinek.
Cékla minden mennyiségben: ez a fogyókúra titkos fegyvere
Színes, laktató és tele tápanyagokkal – a cékla igazi diétabomba! Fedezd fel, hogyan turbózhatod vele az étrended, növelheted az energiaszinted, és élvezheted az ízletes, egészséges ételeket minden nap.
Fogyj le könnyedén a „6-6-6 sétával” – egyszerű, mégis hatékony módszer
Unod a bonyolult edzésterveket? A TikTok új kedvence, a 6-6-6 séta egyszerű, mégis hatékony módszer, amivel egy óra alatt beindíthatod a zsírégetést és feltöltheted magad energiával.
Csodaszer vagy veszélyes gyógymód? Csak egy szúrás és fogyni fogsz?
Ha bármit teszünk, hiába diétázunk és sportolunk, mégsem tudunk lefogyni, akkor lehet, hogy számunkra megoldást jelenthet a súlycsökkentő injekció.
Édes, mégis diétás: ez a tökéletes almás palacsinta recept
Szereted az édes reggeliket, de vigyázol a kalóriákra? Próbáld ki Jamie Oliver világhírű almás palacsintájának diétás változatát! Könnyű, fahéjas, friss almával készül, és bűntudat nélkül élvezheted reggelire vagy desszertnek.