1. A SZEMLÉLETVÁLTÁS
Mindenki maga tudja, mennyire takarékosan él, mi az, amiről le akar és le is tud mondani, és mi az, amiről nem. Azt is mindenkinek magának kell bevallania, hogy mennyi élelmiszert dob ki, mert feleslegessé válik, mert megromlik, mert túlméretezte az adagot. Nyilván van hova fejlődni. Ez azonban egyik pillanatról a másikra nem fog változni, csak ha beletesszük a szükséges energiát és figyelmet a szervezésbe és a tervezésbe. Fárasztó és nyomasztó lesz elsőre, de ne vegyük le a szemünket a célról.
2. A TERVEZÉS
Írjunk össze 15-30 receptet, amelyet az egész család szeret. Csoportosítsuk őket aszerint, melyiket drágább és melyiket olcsóbb elkészíteni. A drágákat húzzuk le a listáról, ezek lesznek az ünnepi alkalmak ételei. A maradék ételekből készítsünk egy kártyát, írjuk össze, milyen hozzávalók szükségesek az elkészítésükhöz. Tervezzük meg előre a heti menüt, a bevásárlólista adott, azért a maradékkal is számoljunk. Ragaszkodjunk szigorúan a listánkhoz, ne csábuljunk el semmilyen akció láttán. Minél kevesebbet járunk az üzletekbe, annál több pénz marad a zsebünkben. Nem kell megvenni egy újabb pár zoknit és pólót, csak azért, mert le van árazva.
3. HA TÖBB, OLCSÓBB
Olcsóbban vásárolhatunk húst, ha hentesnél veszünk egy nagyobb mennyiséget, mint ha kiporciózva, adagonként becsomagolva vennénk a szupermarketben. A piacon keressük meg azokat az őstermelőket, akik olcsóbban adják az árujukat. Barátkozzunk és alkudjunk nyugodtan. Ha van lehetőségük háztól vásárolni, az még jobb. Ha van kamránk vagy pincénk, akkor ládányi zöldséget is megvásárolhatunk egyszerre, a krumpli, a káposzta, a cékla jól eláll. Minél kevesebbet járunk vásárolni, annál kevesebb üzemanyagot használunk el, annál kevesebb szemetet termelünk is.
4. HÚST HÚSSAL
A korszerű diétás elvek szerint nincs szükség 25 dekás hússzeletekre a jóllakáshoz. Elég 12-20 dekányi hús fejenként, és inkább a zöldség, a saláta legyen a több. A fehérjét jól pótolhatjuk hüvelyesekkel, babfélékkel. A halakról is sokszor azért mondunk le, mert drága. Ha szolidabb mennyiségben gondolkodunk, akkor ki tudjuk gazdálkodni a heti egyszeri halfogyasztást.
5. A MÉRET A LÉNYEG
Ha már a hússzeletek mérete szóba került, mindenképpen érdemes átgondolni, hogy mekkora adagokban mérjük a családban az ételt. Óriási tányérjaink, hatalmas fazekaink vannak? Ebből keletkezik aztán rengeteg maradék. Ami hasznosítás helyett gyakran a szemétbe kerül. Pedig némi kreativitással más ételeket is készíthetünk belőlük. Egy felnőtt embernek, ha tartani szeretné a súlyát, a legtöbb ételből egy kistányérnyi mennyiség elegendő lenne.
6. INNI DRÁGA
Az alkoholok mindig extraköltséget jelentenek, és az egészségünknek sem használnak. Nem azt mondjuk, hogy sose igyunk bort, de a napi sörök, a hétvégi borok, koktélok tetemes összegre rúghatnak, ha jobban utánaszámolunk. Napi egy sör havi szinten 6-8000 Ft kiadást jelent. A gyerekeket is felesleges az egészségesnek hitt gyümölcslevekkel itatni, mert nem is oltják a szomjat, és csak a szénhidrátbevitelt növeljük velük. A tea és a limonádé olcsóbb, és legalább tudjuk, miből készítettük.