Ebben a hónapban a sütőtök lesz az egyik főszereplő itt, a dietaesfitnesz.hu-n! Számos ínycsiklandó recepttel is készülünk majd, de először a zöldség egészségre gyakorolt jótékony hatásait vesszük sorra.
Segít a fogyásban
Alacsony a kalóriatartalma (100 g/45 kcal), rostban gazdag. A rost segíti az emésztést, valamint hosszan tartó teltségérzetet biztosít, így csökkentve az étvágyat. Magas káliumtartalma révén elősegíti a felesleges víz és só kiürülését a szervezetből.
Védi a szem egészségét
A-vitamin-tartalmának köszönhetően javítja a látást, lassítja a retina funkciójának romlását bizonyos degeneratív szembetegségek esetén. Emellett lutein és zeaxantin is van benne, ezek csökkenthetik a szürkehályog és az időskori makuladegeneráció kialakulásának esélyét.
Jó hatással van a vérnyomásra
A sütőtök magas kálium- és C-vitamin-tartalma segíti a vérnyomás optimalizálását. A tökmagolaj tele van fitoösztrogénekkel, amelyek a kutatások szerint jótékony hatással vannak a magas vérnyomás megelőzésére.
A pihentető alvásért
A tökmag gazdag L-triptofán nevű esszenciális aminosavban, amely elősegíti a jó alvást, támogatja a szerotonin nevű hormon termelődését, ami javítja a hangulatot, megszünteti az idegességet és az álmatlanságot.
Óvja a szívet
Gazdag bizonyos növényi eredetű vegyületekben, az úgynevezett fitoszterolokban, amelyek csökkentik az LDL, vagyis a „rossz” koleszterin mennyiségét a szervezetben. Így jó hatással van a szívre és az érrendszerre.
Tudtad?
A sütőtök – különösen a mag – gazdag béta-karotinban és egyéb rákellenes antioxidánsokban.
A cukorbetegség ellen
Amellett, hogy alacsony a szénhidráttartalma
Erősíti az immunrendszert
A sütőtökben lévő A-, C- és E-vitamin, a karotinok, a vas, a magnézium és egyéb tápanyagok segítik a szervezet kórokozókkal szembeni védelmét. A tökmag cinkben gazdag, amely szintén serkenti az immunrendszer működését, védi a szervezetet az oxidatív károsodástól. Vírus- és gombaellenes anyagai is hozzájárulnak az immunrendszer erősítéséhez.
Bőrszépítő
A sütőtök magas A-vitamin-tartalma hozzájárul az öregedés jeleinek késleltetéséhez, és segíti a fiatalos bőr fenntartását. Ezen felül a béta-karotin csökkenti a nap által okozott bőrkárosodást. Az E- és C-vitamin bőrvédőként is ismert, serkenti a kollagéntermelést. A B5-vitamin és a pantoténsav csökkenti az öregedés látható jeleit, halványítja a májfoltokat.
EZ IS ÉRDEKELHET:
- Őszi diéta szezonális finomságokkal + mintaétrend 1 hétre
- Készüljünk az őszre immunerősítő italokkal!
- Szuper sütik sütőtökből