Dió
Perzsiából és Közép-Ázsiából származik, már a honfoglaló magyarok is fogyasztották. A dió gazdag A-, B1-, B2-, C- és E-vitaminban, jódban, kalciumban, foszforban és nátriumban. Nagy mennyiségben tartalmaz ómega 3 zsírsavakat. Gazdag fehérjében, energiatartalma magas.
Gyógyhatása: Gátolja az érelmeszesedést, így kedvező hatással van az agyműködésre. A népi gyógyászatban féreg- és parazitaölőként is használják. Csökkenti a káros koleszterin szintjét.
Pekándió
Észak-Amerikában őshonos diófajta. Keskenyebb és laposabb, mint a közönséges dió. Vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag. Különösen magas az A-, B1-, B2-, B3-, B6-, C- és E-vitamin-, valamint kalcium-, foszfor-, cink-, vas- és káliumtartalma. Antioxidánsban gazdag, így hatékony védelmet nyújt a rák, a Parkinson- és az Alzheimer-kór ellen. magas folsavtartalma miatt kismamáknak különösen ajánlott.
Gyógyhatása: Csökkenti a „rossz” (LDL) koleszterin szintjét. béta-szitoszterol tartalma révén segíthet a jóindulatú prosztatamegnagyobbodás kezelésében.
Brazil dió
Brazília trópusi erdeiben honos. Csak nevében dió, valójában a fazékfafélék családjába tartozik. Rendkívül sok olajat és fehérjét tartalmaz, íze emlékeztet a manduláéra és a kókuszéra. Szeléntartalma magas, segít a különböző daganatok és szívbetegségek megelőzésében.
Gyógyhatása: Hangulatjavító, fokozza a szellemi teljesítményt. Fontos szerepe van a pajzsmirigygyulladás kezelésében.
Mogyoró
Őshazája Dél-Amerika. Gazdag B1-, B2- és E-vitaminban, káliumban, kalciumban. Nagy mennyiségben tartalmaz telítetlen zsírokat és rostot.
Gyógyhatása: Semlegesíti a káros szabad gyököket, immunerősítő, jó hatással van az agyműködésre. Erősíti a csontozatot, javít a károsodott haj állapotán.
Kesudió
Közép-Amerikában őshonos, a kesufa termése. Édeskés ízű, vese alakú olajos mag. Nyersen mérgező, bőrirritációt okozó olajat tartalmaz, ezért csak pörkölve ehető. Jó B- és E-vitaminforrás, gazdag vasban, káliumban, magnéziumban és cinkben.
Gyógyhatása: Idegnyugtató, jó immunerősítő. Segíti a sebgyógyulást, javítja az agyműködést.
Mandula
A mandulafa őshazája Ázsia. Édes ízű csemege, melynek magas a fehérje-, növényirost- és telítetlen zsírsavtartalma. B-vitaminokban és E-vitaminban gazdag, bővelkedik ásványi anyagokban és nyomelemekben.
Gyógyhatása: Szabályozza az anyagcsere-folyamatokat, csökkenti a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának kockázatát, csonterősítő, görcsoldó és idegnyugtató hatású.