Chiapuding granolával
Gyorsan elkészíthető, nem túl édes reggeli. Ízlés szerint bármilyen gyümölccsel fogyasztható.
Hozzávalók (2 adaghoz):
3 ek chiamag
½ csésze víz
1 ¼ csésze kókuszital
½ tk vaníliaaroma
¼ tk őrölt kardamom
¼ tk fahéj
2 tk méz
1 csésze bogyós gyümölcs (lehet mirelit is)
1 csésze granola
Elkészítése:
Tegyük egy tálkába vagy pohárba a chiamagot, öntse fel a vízzel, kókuszitallal, adjuk hozzá a vaníliát, a kardamomot, a fahéjat és a juharszirup felét. Hagyjuk állni a hűtőszekrényben legalább 1 órán át vagy akár egész éjszaka. Tálaláskor szórjuk meg bogyós gyümölccsel, granolával, és csurgassuk le mézzel.
Banános gofri
A zablisztből készült gofri a banánnak, a fahéjnak és a vaníliának köszönhetően kielégíti az édesség utáni vágyat. A zabliszt fehérje- és rosttartalma magasabb, mint a búzalisztté.
Hozzávalók:
2 db érett banán
2 db tojás
1 ½ csésze zabliszt
½ tk vaníliakivonat
½ tk őrölt fahéj
1 tk sütőpor
Töltelék:
½ db banán
½ csésze bogyós gyümölcs vagy hozzáadott cukrot nem tartalmazó mogyoróvaj
Elkészítése:
Melegítsük elő a gofrisütőt. Keverjük össze a hozzávalókat turmixgépben, majd süssük a gofrikat aranybarnára. Fogyasszük bogyós gyümölcsökkel, banánnal vagy mogyoróvajjal.
Csokis-cseresznyés smoothie
A kakaónak és a cseresznyének köszönhetően a smoothie íze a Fekete-erdő-tortáét idézi – közben pedig az értékes tápanyagokat tartalmazó spenót is megbújik benne.
Hozzávalók (2 adaghoz):
2 db lefagyasztott banán
1 csésze mirelit cseresznye
½ csésze spenót
2 ek kakaópor
1 tk vaníliakivonat
¾ csésze mandulaital (vagy más növényi ital)
½ ek méz
1 tk chiamag
Elkészítése:
Turmixoljuk a fagyasztott gyümölcsöket, a spenótot, a kakaóport és a vaníliakivonatot a mandulaitallal addig, amíg sűrű, krémes állagú lesz. A kész smoothie-t tegyük tálkákba, a tetejére kerülhet a chiamag és a méz.
Almás-zablisztes palacsinta
A zab- és a teljes kiőrlésű lisztnek köszönhetően ez a palacsinta laktató, kellemesen eltelít. A vanília és a klasszikus süteményfűszerek garantálják a jó hangulatot.
Hozzávalók:
1 csésze zabliszt
½ csésze teljes kiőrlésű liszt
½ tk sütőpor
csipetnyi só
1 evőkanál barna cukor
1 db tojás
1 csésze mandulaital
2 ek növényi olaj vagy olvasztott vaj
2 tk fahéj
½ tk őrölt szegfűszeg
½ tk szerecsendió
4 db alma
olajspray
Elkészítése:
Hámozzuk meg az almákat, kockázzuk fel, karamellizáljuk 2 evőkanál vajban. Közben keverjük el a liszteket a sütőporral, a barna cukorral és a sóval. Adjuk hozzá a mandulaitalt, a növényi olajat (vagy olvasztott vajat), a tojást és a fűszereket. Végül keverjük bele az almát. Forró, olajspray-vel befújt serpenyőben süssünk kis palacsintákat.