Grillezni többnyire este szoktunk, illetve akkor érdemes. A napközbeni forróságban nem túl jó ötlet a forró sütő mellett állni. Másrészt, nagy forróságban a szervezet inkább hideg italokra, gyümölcsökre vágyik, nem pedig meleg ételre. Estére azonban, a hőség csökkenésével egyenes arányban jön meg az étvágy is. Elő a sütővel és a húsokkal, jöhet a vacsora. Ha azonban nem szeretne az ilyen kiadós grillezések eredményeképpen beleszorulni a fürdőruhába, tartson szem előtt néhány apróságot.
Válasszunk húst helyesen
A zsírosabb húsok, mint például a sertéstarja, akkor is zsírosak maradnak, ha grillen sütjük meg őket. Szintén rengeteg kalóriát tartalmaznak a csirkeszárnyak és a combok, különösen akkor, ha a bőrét rajta hagyjuk. Márpedig rajta hagyjuk, különben semmi értelme. A bőrös sertéshús igazán ínycsiklandó ropogósra sütve, de szintén túl sok benne a kalória. Ha nem szeretnénk felesleges zsírpárnákat, válasszuk a soványabb húsokat. A fehérjében gazdag, ám kalóriában szegény húsok – mint a csirke- vagy a pulykamell – gyorsan elkészülnek akár grillen vagy vaslapon is, nem száradnak ki. Választhatunk halat is, ami kalóriában szegény, de gazdag ómega 3 és ómega 6 zsírsavban, amelyek jó hatással vannak a szívre és az érrendszerre.
Pácok
Hiába választunk okosan húst, ha később több száz kalóriával toldjuk meg a pácolás során.
Sokan esnek abba a hibába, hogy eláztatják olajjal a hússzeleteket. Teljesen felesleges. Másrészt az üveges szószok, az előre elkészített gyorspácok rengeteg cukrot és sót tartalmaznak, nem beszélve az adalékanyagokról. A fűszerkeverékek túl sok sót rejtenek, ami vizet von ki a húsból, ezáltal könnyebben kiszárad. Az üveges szószok inkább cukorban gazdagok, ezek a rejtett cukrok pedig sok felesleges kalóriát jelenthetnek. Pácolni csak okosan a nyár nem csak a grillezés, de a fűszernövények csúcsidőszaka is.
Akár cserépben, a legkisebb erkélyen is nevelhetünk friss fűszernövényeket. a rozmaring, bazsalikom, oregánó, majoránna, kakukkfű különféle változatai egész nyáron változatos és pikáns lehetőségeket kínálnak húsok, saláták, mártások ízesítésére. Nevelhetünk koktélparadicsomot vagy csilipaprikát is. Sütés egészségesen süthetjük a húsokat nyílt lángon, vaslapon, grillrácson vagy tálcán. Ebben az esetben ügyeljünk a rendszeres forgatásra. annak érdekében, hogy ne száradjon ki a hús, kenegessük a maradék páccal. Igyekezzünk minél kevesebb olajat használni a sütéshez. Ha valóban egészségesen szeretnénk grillezni, használjunk alufóliát vagy sütőpapírt.