Sajnos mind többen akadnak, akik érzékenyek egyik-másik ételre. Az ilyen allergiát nem szabad félvállról venni, mert súlyos tünetekkel is járhat, ám egy kis odafigyeléssel elkerülhetjük a kellemetlen reakciókat.

Egyre gyakoribb az ételallergia. Ismerd fel a jeleket!

Gyerekkorban kezdődik

Nem tudni miért, de tény, hogy az elmúlt húsz-harminc évben drasztikusan megnőtt azok száma, akik allergiások különböző ételekre. Az ételallergia leggyakrabban gyerekkorban – különösen csecsemőknél és öt éves kor alatt – jelentkezik, de szerencsére a gyerekek gyakran kinövik érzékenységüket, hiszen emésztőrendszerük fejlődésével egyre kevésbé szívódnak fel az allergén anyagok. Ha viszont az allergia már a gyerekkorban is nagyon intenzív, akkor valószínűleg egy életen át megmarad, és felnőttkorban is sok kellemetlenséget okoz. Kutatók szerint mindezért a környezet és élelmiszeripar változásai, sőt a dohányzás is felelős, ám az a leggyakoribb eset, hogy örököljük ezt a fajta érzékenységet. Ráadásul az is növeli ételallergia esélyét, ha a családban szénanáthás, asztmás vagy ekcémás rokonok vannak.

Ne keverjük össze, életet menthet!

Ételallergia akkor alakul ki, ha az immunrendszer téves módon veszélyesnek véli egy étel valamelyik összetevőjét – legtöbbször a fehérjét –, és beindítja ellene a védekezési reakciót. Felnőtteknél a leggyakoribb, allergiát okozó ételek a tojás, a kagyló, a halak és a mogyoró. Gyermekeknél leginkább a tej, a szójás ételek, a kagyló és a mogyoró számítanak allergénnek. Problémát jelenthet, hogy egészen kicsi gyerekeknél sajnos nem is lehet még ezeket bizonyítani, de öt éves kor után megfelelő vizsgálatok segítségével egyértelműen felállítható (vagy kizárható) a diagnózis, és ezután már lehetőség nyílik a hatékony megelőzésre.

Az ételallergia gyakori tünetei:

A legtöbb esetben a következő tünetek jelzik az ételallergiát:

  • csalánkiütés
  • hányinger, hányás
  • gyomorfájás
  • hasmenés
  • viszkető bőr
  • légzési nehézség
  • mellkasi fájdalom
  • duzzanat a légutakban
  • anafilaxia, vagyis az életveszélyes állapot, ami az allergia legsúlyosabb tünete

Szájallergia

Elsősorban tavasszal jelentkezik az ételallergia egy sajátságos változata, az orális-allergikus szindróma. Ez tulajdonképpen egy dupla allergia, ami bizonyos gyümölcsök és zöldségféleségek fogyasztása után tapasztalható – és a szabadban, ha pollennel telített a levegő. Az allergiás reakciót ugyanaz a fehérje váltja ki, ami a gyümölcsökben és a növények pollenjeiben egyaránt jelen van. A betegség általában enyhe tünetekkel jár: a száj elzsibbad és viszket, a nyálkahártya megduzzad.

Európában több mint nyolc és fél millió ember szenved a dupla allergiától, és érdekes módon a különböző országok lakói másra érzékenyek. Az angol allergiások harmada a dió- és mogyoróféléket kerüli, a spanyolok és az olaszok a sárgabarackot és az őszibarackot, míg a németek és a franciák esetében az alma az allergia kiváltója. A hollandok és a svájciak viszont nem a gyümölcsökkel állnak hadilábon, hanem a zellerre és az édesköményre allergiásak. Ezeket az eltéréseket leginkább az befolyásolja, hogy az egyes országokban milyen pollenek a leggyakoribbak, és persze a helyi étkezési szokások is sokat számítanak. Az allergia azonban nemcsak a nemzetek közt tesz különbséget, hanem a nemek közt is: a betegek 60 százaléka nő, mert az ösztrogén hatással van az immunrendszert gyengítő betegségek kialakulására.

Immunterápiával már jó néhány ételallergia sikeresen gyógyítható, hiszen az allergiás reakciót kiváltó ételhez fokozatosan hozzá lehet szoktatni a szervezetet. Az „érzékenység-csökkentő” eljárás során – természetesen orvosi felügyelet mellett – a gyerekek nyelve alá teszik az élelmiszer allergénjének kivonatát. Az anyagból a nyálkahártyán keresztül egy egészen pici mennyiség szívódik fel, amennyi még nem vált ki allergiás reakciót. Ezután fokozatosan növelik az adagot, így amikor a gyerek „élesben”, a hétköznapok során találkozik az anyaggal, az már nem okoz rohamot. Nagyon fontos, hogy ezt a módszert tilos otthon kipróbálni, az eljárást csak orvos végezheti!

EZ IS ÉRDEKELHET:

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

A tél fiatalító fűszerei, mutatjuk, mit szerezz be!
A titok a téli fűszerekben rejlik, melyek még képesek akár meg is fiatalítani a testet.
Mindent a fogamzásgátlásról: melyik való neked?
A fogamzásgátlás minden párt érint, akik nem szeretnének gyereket a közeljövőben. Keressük a legjobb megoldást, ami biztonságos, és igazán illik hozzád.
Sütés nélkül készül ez a mennyei joghurt torta
Ha nincs kedved órákig a konyhában bíbelődni, próbáld ki ezt a receptet.
Ezt az új diétás kókuszgolyót imádni fogod, pillanatok alatt kész
Ez az egyszerű zöldség az indiánok kedvelt eledele volt. Jótékony élettani hatását hosszan sorolhatjuk: megfázásos betegségek hatékony ellenszere, erősíti az immunrendszert. Sósan és édesen is isteni.
Ez november legjobb diétája, karácsonyra bomba alakod lesz
A szervezet feltöltődik vitaminokkal, tápanyagokkal, méghozzá úgy, hogy közben fogyhatunk is.
Ez az ősz legjobb diétás fegyvere, így vesd be a savanyú káposztát
A savanyú káposzta és az abból készült ételek elképesztően jó hatással vannak a szervezetünkre, ezért jó lenne, ha nemcsak az ünnepi asztalon találkoznánk vele, hanem az év többi napján is.
Alma és mogyoróvaj: az egyik legjobb nasi, ha diétázol
A nassolás mindig veszélyes terep. Szerencsére léteznek olyan nasik, amelyek szinte azonnal elejét veszik az egészségtelen vágyakozásnak. Íme egy remek ötlet, amit a táplálkozástudomány szakértői ajánlanak!
Vaníliás keto keksz, készítsd el otthon gyorsan
Az elmúlt években nagy népszerűségre tett szert a magas zsírbevitellel operáló ketogén diéta. Lássunk most egy remek desszertet, mely ezt az elvet követi és pillanatok alatt el is készül.

Ajánlataink