Vannak, akik kényszerűségből mondanak le a tejivásról, mások csak úgy döntenek, hogy nincs szükségük rá, esetleg nem szeretik az ízét. Ma már számos tejjellegű, növényi ital kapható. Nézzünk néhány egészséges és finom alternatívát a tehéntej helyett.

5 növényi ital, amit kipróbálhatsz a tehéntej helyett

1. Mandulaital

Lágy, édeskés ízű növényi ital. Kalóriatartalma a tehéntejhez képest kifejezetten alacsony (30 kcal/2 dl), zsírtartalma kicsi. Gazdag viszont ómega-3 zsírsavakban, ami jót tesz a szív és az érrendszer egészségének. De nagyobb mennyiségben található benne E-vitamin, magnézium, cink, vas, szelén, kalcium is, emellett jó rostforrás.

DF-tipp:

Készíts otthon mandulatejet: áztass be 20 dkg mandulát, öntsd fel 1 liter vízzel, majd turmixold össze. A tejszerű anyagot szűrd át sűrű szövésű anyagon, és máris kész a finom mandulatej.

 

2. Kókuszital

A kókusztej az egyik legnépszerűbb tehéntej-helyettesítő növényi ital a laktóz-intoleranciában szenvedők között. Gazdag közepes láncú telített zsírsavakban, amelyek növelik az energiaszintet és segítik az anyagcserét, így támogatva a kalóriaégetést és a testsúlycsökkentést.

 

3. Zabital

Krémes állagú, selymes ízű ital. Egy pohárnyi zabtejben 24 gramm szénhidrát van, így remek energiaforrás. Magas fehérjetartalmának köszönhetően jó hatással van az idegrendszerre, segíti a sejtek megújulását. Béltisztító hatású, szabályozza a vér koleszterinszintjét.

DF-tipp:

Készíts igazi zabból zabitalt. A zabot mosd meg, áztasd vízbe. Másnap öntsd le róla a vizet, és turmixold össze 1 liter tiszta vízzel. Sűrű szövésű vászonruhán szűrd át.

 

4. Mogyoróital

Markáns ízű, krémes állagú növényi ital. Telítetlen zsírsavakban gazdag, amelyek védik az erek egészségét, segítenek a rák megelőzésében. Vitaminokban, ásványi anyagokban is gazdag – különösen a B12-vitamin-tartalma magas –, segít legyőzni a fáradtságérzetet, energiával tölt fel. Sok rostot tartalmaz, így véd az elhízás ellen.

 

5. Kendermagital

A magtejek királynőjeként is emlegetik. Lágy, krémes állagú, rendkívül finom ital. Gazdag fehérjében, valamint vitaminokban és ásványi anyagokban. Sok ómega-3 és ómega-6 zsírsavat tartalmaz, mind a 10 esszenciális aminosav megtalálható benne. Segíti a fogyókúrát, szabályozza a vércukorszintet, javítja a memóriát, enyhíti a szorongást.

DF-tipp:

Így készíts kendermagitalt: Egy csészényi kendermagot áztass be kétszeres mennyiségű vízbe 1 órára, majd turmixold össze. Édesítheted bármilyen édesítőszerrel, gyümölccsel.

EZ IS ÉRDEKELHET:

 

 

 

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Isteni húsvéti piskótatekercs, glutén- és cukormentesen
Húsvétkor sem kell feltétlenül feladnunk a diétánkat, hiszen számtalan finomság készülhet cukor nélkül, gluténmentesen.
Szuper karcsúsító receptek karfiolból! Így élmény fogyni
A karfiol az egyik legnépszerűbb zöldségünk, nem véletlenül. Sokoldalúan felhasználható, számos elkészítési módját ismerjük, ráadásul magas vitamin- és ásványianyag-tartalmának köszönhetően segít az egészség megőrzésében.
Ez a húsvét diétás kedvence: avokádóval töltött tojás
Az avokádó és a tojás egészségre gyakorolt kiváló hatásain túl az is mellette szól – főleg, ha a testsúly csökkentése a cél –, hogy zsírtartalma miatt hamar teltségérzetet okoz.
Cukormentes kókuszkeksz, ebből bármennyit ehetsz
Reggelire és kávé mellé is remek. Glutén,- és laktózmentes. Elkészítése gyors és könnyű. Bárhová magaddal viheted, Így mindig lesz nálad egy kis diétás nasi.
Minden, amit egy diéta előtt nagyon fontos tudnod!
Jó, ha tudja, hogy ha belevág egy diétába, nem csak a kilók fogyatkozására számíthat, sok egyéb kísérő jelenséggel is találkozik majd. A nehézségek jó esetben csak átmenetiek, a pozitívumokat pedig ügyesen használja ki és élvezze!
Ébresztő! - Tavaszi méregtelenítés a legjobb zöldségekkel
Várd könnyedén, energiával telve a tavaszt! Ehhez szükség lesz egy komolyabb méregtelenítő programra, amelynek segítségével megtisztíthatod a szervezeted, megszabadulhatsz a lerakódott méreg- és salakanyagoktól. Legalább 3 napon át tarts zöldség- és gyümölcskúrát. Az alábbi 15 zöldség- és gyümölcsféléből válogass, így biztos lehetsz a sikerben.
Itt a nők új kedvence a spenótos sajtfasírt
Ez az előétel egészséges, eszméletlen finom, és nem hizlal: alig van benne szénhidrát!
Végre kiderült mi a sikeres diéta titka
Márciusban már csak emlék a legtöbb újévi fogadalom – köztük a fogyókúrára vonatkozó, önmagunknak tett ígéret is. Vagy mégsem? Íme, hét tipp, hogy sikeres legyen az életmódváltás, akár év közben is.

Ajánlataink

Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.