Zöldségfélék, zöldségalaplé, fűszerek, némi olívaolaj – és más semmi. Nincs szükség semmilyen különleges hozzávalóra ehhez a tartalmas, mégis könnyű ünnepi leveshez! Tejtermék nincs benne, a leves krémességét maguk a zöldségek adják, az extrát pedig a ropogósra sült kel nyújtja. Az édesburgonya-krémleves 1 adagja kb. 200 kcal-t tartalmaz.
Füstös édesburgonya-krémleves kelropogóssal
Hozzávalók:
2 db nagy édesburgonya
4 db sárgarépa
2 db fehérrépa
1 fej vöröshagyma
500 ml zöldségalaplé
1 kis fej kelkáposzta
6 ek olívaolaj + a tálaláshoz
só
bors
ízlés szerint pirított fenyőmag a tetejére
Elkészítése:
1. Az édesburgonyát és a répát tisztítsuk meg, vágjuk nagyobb darabokra, és helyezzük sütőpapírral bélelt tepsibe. Locsoljuk meg 4 ek olívaolajjal, szórjuk meg nagyszemű sóval, hintsük meg frissen őrölt borssal. Majd süssük 200 fokon nagyjából 60 percig, amíg a zöldségek itt-ott kissé megpörkölődnek (ettől lesz füstös íze).
2. Tisztítsuk meg és vágjuk kis kockákra a vöröshagymát, és a maradék két evőkanál felhevített olívaolajon dinszteljük meg. Adjuk hozzá a sült zöldségeket, öntsük fel az alaplével (és ha kell, még annyi vízzel, hogy pár centire elfedje a zöldségeket). Forraljuk fel, majd botmixerrel turmixoljuk simára. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk meg.
3. A kelkáposzta külső, szép zöld leveleit szedjük le, majd mossuk meg és szárítsuk le azokat. Vágjuk ki a középső vastag eret, a levelek többi részét csíkozzuk fel. Száraz serpenyőben rendszeres kevergetés mellett 5-10 perc alatt pirítsuk ropogósra.
4. Szedjük tányérokba a levest, rakjuk rá a pirított kelt. Végül csepegtessük meg kevés olívaolajjal, és ízlés szerint szórjuk meg a szintén száraz serpenyőben megpirított fenyőmaggal.
Elkészítési idő: 80 perc
(A recept forrása: Vidék íze magazin)
EZ IS ÉRDEKELHET:
- Reform édes piték különleges alkalmakra is
- Különleges ünnepi desszert: joghurtos-mazsolás kuglóf
- 6 tipp a tökéletes töltött káposztához