Manapság a vashiányos állapot népbetegség. Az életében legalább egyszer mindenkit utolér, és nem meglepő, hogy ezért is a helytelen táplálkozási szokások tehetők felelőssé. Ha nem vesszük észre, vérszegénység lehet a következménye, de tudatos életvitellel megelőzhetjük.

Ha a vas hiányzik

Miért kell a vas?

Az emberi szervezet nem tudja előállítani ezt a számára nélkülözhetetlen mikroelemet, táplálékkal tud csak bejutni, ráadásul rendkívül rossz a felszívódása, az elfogyasztott vasnak csak elenyésző része hasznosul. Jó hír viszont, hogy bizonyos mennyiségben képesek vagyunk tárolni. Egy felnőtt emberi szervezet kb. 4-5 g vasat tartalmaz, ennek túlnyomó része a hemoglobin és a myoglobin felépítésében vesz részt. Az előbbiben tárolt vas a sejtszintű gázcserét végzi, az utóbbi pedig az izomsejtek anyagcsere-folyamataiban tölt be fontos szerepet.

Ha kevés

A vashiány olyan, az egész szervezetet érintő tünet, amelynek krónikus fennállása vérszegénység kialakulásához vezet. Rejtett vashiány esetén a vérben lévő vas mennyisége még elegendő, viszont a csontvelőben lévő raktár már kimerülőben van. A vashiányos állapot népbetegségnek számít, ez – is – a helytelen táplálkozási szokásokból fakad; kevés nyers gyümölcsöt, silány minőségű állati élelmiszert, többszörösen feldolgozott gabonakészítményeket fogyasztunk. Az élete során legalább egyszer mindenki vashiányossá válik.

Ha nem elég a bevitel

Az egyoldalú, alacsony biológiai értékű táplálkozás: a rengeteg feldolgozott élelmiszer, a rossz minőségű és kevés fehérje fogyasztása vashiányt okozhat. az állati eredetű élelmiszerek vastartalma jobban hasznosul, mint a növényieké. Bizonyos vitaminok és ásványi anyagok – a c-, a B12-, a B2- és B6-vitamin, valamint a folsav – segítik a beépülését. A vegetáriánus, vegán életvitelt folytatók általában vitaminokban, ásványi anyagokban gazdag élelmiszereket fogyasztanak, amelyekkel a növényi vas felszívódásának mértéke elérheti a 4-5 százalékot, B12-vitamint viszont nem juttatnak a szervezetükbe, mert az csak állati eredetű élelmiszerekben fordul elő, ezért nekik tablettával célszerű pótolni.

Többszörösen feldolgozott, alacsony vitamin- és ásványianyag-tartalmú táplálkozás esetén az étkezéssel a szervezetbe jutott vas még nehezebben hasznosul. Vannak olyan anyagok, amelyek gátolják a vas felszívódását, ilyen például a kávéban és a fekete teában található polifenol, az E385 tartósítószer, a túlzott rostbevitel (például rosttablettával), a savkötő készítmények, az oxaláttartalmú élelmiszerek, mint például a spenót, aminek egyébként magas a vastartalma.

Ha több kellene

Az ajánlás szerint az egészséges férfiaknak napi kb. 10 mg, míg a nőknek napi kb. 15 mg vasbevitel javasolt. Bizonyos helyzetekben, például várandósság vagy szoptatás idején, és a gyerekek hirtelen növési időszakában megemelkedik a szervezet vasigénye.

Ha elveszítjük

A nők a túl erős menstruációs vérzés során sok vért – így vasat – veszítenek. Műtétek után, gyomorfekély esetén is fokozott a vasveszteség.

Ha nem hasznosul

Bizonyos gyomorbetegségek esetén a csökkent gyomorsavelválasztás miatt romlik az ásványi anyagok és a vitaminok felszívódása is.

Mikor gyanakodjunk?

A vérszegénység leggyakoribb, mégis nehezen azonosítható jele a fáradékonyság. Erre ugyanis gyakran legyintünk, természetesnek vesszük. Ha tartósnak bizonyul, ne hagyjuk annyiban! Ha mozgás közben hamar levegőért kapkodunk, szapora a szívverésünk, akkor lehet, hogy nem szívbetegek, hanem vérszegények vagyunk. A bőr egészséges, rózsás színét az arcbőr kis artériájának teltsége és a vérben lévő hemoglobin adja, ha az csökken, sápadtak leszünk. Jelzésértékű, ha az arc mellett az ajkak, a körömágy, az íny, illetve az alsó szemhéj belseje is halványabb a kelleténél. A gyakori fejfájás, szédülés, fülzúgás, a csökkent memória, figyelemzavar is utalhat vérszegénységre. A torokban lévő gombócérzés, ingerlékenység is felhívhatja a figyelmet erre a betegségre, ahogy az erős hajhullás is jellegzetes tünete.

Ezek is érdekelhetnek

Három zseniális vacsora csirkéből, ha diétázol
Nem tudjuk megunni a csirkehúst: egyik kedvenc egészséges alapanyagunk, sokféleképpen elkészíthető, csak egy kis kreativitás kell ahhoz, hogy finom, tápláló és diétába is könnyen illeszthető vacsorákat készítsünk belőle – mindössze 10-20 perc alatt.
A tél fiatalító fűszerei, mutatjuk, mit szerezz be!
A titok a téli fűszerekben rejlik, melyek még képesek akár meg is fiatalítani a testet.
Mindent a fogamzásgátlásról: melyik való neked?
A fogamzásgátlás minden párt érint, akik nem szeretnének gyereket a közeljövőben. Keressük a legjobb megoldást, ami biztonságos, és igazán illik hozzád.
Sütés nélkül készül ez a mennyei joghurt torta
Ha nincs kedved órákig a konyhában bíbelődni, próbáld ki ezt a receptet.
Ezt az új diétás kókuszgolyót imádni fogod, pillanatok alatt kész
Ez az egyszerű zöldség az indiánok kedvelt eledele volt. Jótékony élettani hatását hosszan sorolhatjuk: megfázásos betegségek hatékony ellenszere, erősíti az immunrendszert. Sósan és édesen is isteni.
Ez november legjobb diétája, karácsonyra bomba alakod lesz
A szervezet feltöltődik vitaminokkal, tápanyagokkal, méghozzá úgy, hogy közben fogyhatunk is.
Ez az ősz legjobb diétás fegyvere, így vesd be a savanyú káposztát
A savanyú káposzta és az abból készült ételek elképesztően jó hatással vannak a szervezetünkre, ezért jó lenne, ha nemcsak az ünnepi asztalon találkoznánk vele, hanem az év többi napján is.
Alma és mogyoróvaj: az egyik legjobb nasi, ha diétázol
A nassolás mindig veszélyes terep. Szerencsére léteznek olyan nasik, amelyek szinte azonnal elejét veszik az egészségtelen vágyakozásnak. Íme egy remek ötlet, amit a táplálkozástudomány szakértői ajánlanak!

Ajánlataink