Manapság a vashiányos állapot népbetegség. Az életében legalább egyszer mindenkit utolér, és nem meglepő, hogy ezért is a helytelen táplálkozási szokások tehetők felelőssé. Ha nem vesszük észre, vérszegénység lehet a következménye, de tudatos életvitellel megelőzhetjük.

Ha a vas hiányzik

Miért kell a vas?

Az emberi szervezet nem tudja előállítani ezt a számára nélkülözhetetlen mikroelemet, táplálékkal tud csak bejutni, ráadásul rendkívül rossz a felszívódása, az elfogyasztott vasnak csak elenyésző része hasznosul. Jó hír viszont, hogy bizonyos mennyiségben képesek vagyunk tárolni. Egy felnőtt emberi szervezet kb. 4-5 g vasat tartalmaz, ennek túlnyomó része a hemoglobin és a myoglobin felépítésében vesz részt. Az előbbiben tárolt vas a sejtszintű gázcserét végzi, az utóbbi pedig az izomsejtek anyagcsere-folyamataiban tölt be fontos szerepet.

Ha kevés

A vashiány olyan, az egész szervezetet érintő tünet, amelynek krónikus fennállása vérszegénység kialakulásához vezet. Rejtett vashiány esetén a vérben lévő vas mennyisége még elegendő, viszont a csontvelőben lévő raktár már kimerülőben van. A vashiányos állapot népbetegségnek számít, ez – is – a helytelen táplálkozási szokásokból fakad; kevés nyers gyümölcsöt, silány minőségű állati élelmiszert, többszörösen feldolgozott gabonakészítményeket fogyasztunk. Az élete során legalább egyszer mindenki vashiányossá válik.

Ha nem elég a bevitel

Az egyoldalú, alacsony biológiai értékű táplálkozás: a rengeteg feldolgozott élelmiszer, a rossz minőségű és kevés fehérje fogyasztása vashiányt okozhat. az állati eredetű élelmiszerek vastartalma jobban hasznosul, mint a növényieké. Bizonyos vitaminok és ásványi anyagok – a c-, a B12-, a B2- és B6-vitamin, valamint a folsav – segítik a beépülését. A vegetáriánus, vegán életvitelt folytatók általában vitaminokban, ásványi anyagokban gazdag élelmiszereket fogyasztanak, amelyekkel a növényi vas felszívódásának mértéke elérheti a 4-5 százalékot, B12-vitamint viszont nem juttatnak a szervezetükbe, mert az csak állati eredetű élelmiszerekben fordul elő, ezért nekik tablettával célszerű pótolni.

Többszörösen feldolgozott, alacsony vitamin- és ásványianyag-tartalmú táplálkozás esetén az étkezéssel a szervezetbe jutott vas még nehezebben hasznosul. Vannak olyan anyagok, amelyek gátolják a vas felszívódását, ilyen például a kávéban és a fekete teában található polifenol, az E385 tartósítószer, a túlzott rostbevitel (például rosttablettával), a savkötő készítmények, az oxaláttartalmú élelmiszerek, mint például a spenót, aminek egyébként magas a vastartalma.

Ha több kellene

Az ajánlás szerint az egészséges férfiaknak napi kb. 10 mg, míg a nőknek napi kb. 15 mg vasbevitel javasolt. Bizonyos helyzetekben, például várandósság vagy szoptatás idején, és a gyerekek hirtelen növési időszakában megemelkedik a szervezet vasigénye.

Ha elveszítjük

A nők a túl erős menstruációs vérzés során sok vért – így vasat – veszítenek. Műtétek után, gyomorfekély esetén is fokozott a vasveszteség.

Ha nem hasznosul

Bizonyos gyomorbetegségek esetén a csökkent gyomorsavelválasztás miatt romlik az ásványi anyagok és a vitaminok felszívódása is.

Mikor gyanakodjunk?

A vérszegénység leggyakoribb, mégis nehezen azonosítható jele a fáradékonyság. Erre ugyanis gyakran legyintünk, természetesnek vesszük. Ha tartósnak bizonyul, ne hagyjuk annyiban! Ha mozgás közben hamar levegőért kapkodunk, szapora a szívverésünk, akkor lehet, hogy nem szívbetegek, hanem vérszegények vagyunk. A bőr egészséges, rózsás színét az arcbőr kis artériájának teltsége és a vérben lévő hemoglobin adja, ha az csökken, sápadtak leszünk. Jelzésértékű, ha az arc mellett az ajkak, a körömágy, az íny, illetve az alsó szemhéj belseje is halványabb a kelleténél. A gyakori fejfájás, szédülés, fülzúgás, a csökkent memória, figyelemzavar is utalhat vérszegénységre. A torokban lévő gombócérzés, ingerlékenység is felhívhatja a figyelmet erre a betegségre, ahogy az erős hajhullás is jellegzetes tünete.

Ezek is érdekelhetnek

Isteni húsvéti piskótatekercs, glutén- és cukormentesen
Húsvétkor sem kell feltétlenül feladnunk a diétánkat, hiszen számtalan finomság készülhet cukor nélkül, gluténmentesen.
Szuper karcsúsító receptek karfiolból! Így élmény fogyni
A karfiol az egyik legnépszerűbb zöldségünk, nem véletlenül. Sokoldalúan felhasználható, számos elkészítési módját ismerjük, ráadásul magas vitamin- és ásványianyag-tartalmának köszönhetően segít az egészség megőrzésében.
Ez a húsvét diétás kedvence: avokádóval töltött tojás
Az avokádó és a tojás egészségre gyakorolt kiváló hatásain túl az is mellette szól – főleg, ha a testsúly csökkentése a cél –, hogy zsírtartalma miatt hamar teltségérzetet okoz.
Cukormentes kókuszkeksz, ebből bármennyit ehetsz
Reggelire és kávé mellé is remek. Glutén,- és laktózmentes. Elkészítése gyors és könnyű. Bárhová magaddal viheted, Így mindig lesz nálad egy kis diétás nasi.
Minden, amit egy diéta előtt nagyon fontos tudnod!
Jó, ha tudja, hogy ha belevág egy diétába, nem csak a kilók fogyatkozására számíthat, sok egyéb kísérő jelenséggel is találkozik majd. A nehézségek jó esetben csak átmenetiek, a pozitívumokat pedig ügyesen használja ki és élvezze!
Ébresztő! - Tavaszi méregtelenítés a legjobb zöldségekkel
Várd könnyedén, energiával telve a tavaszt! Ehhez szükség lesz egy komolyabb méregtelenítő programra, amelynek segítségével megtisztíthatod a szervezeted, megszabadulhatsz a lerakódott méreg- és salakanyagoktól. Legalább 3 napon át tarts zöldség- és gyümölcskúrát. Az alábbi 15 zöldség- és gyümölcsféléből válogass, így biztos lehetsz a sikerben.
Itt a nők új kedvence a spenótos sajtfasírt
Ez az előétel egészséges, eszméletlen finom, és nem hizlal: alig van benne szénhidrát!
Végre kiderült mi a sikeres diéta titka
Márciusban már csak emlék a legtöbb újévi fogadalom – köztük a fogyókúrára vonatkozó, önmagunknak tett ígéret is. Vagy mégsem? Íme, hét tipp, hogy sikeres legyen az életmódváltás, akár év közben is.

Ajánlataink

Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.