Itt az ősz. Újra a rohanásé a főszerep, és egyre nagyobb a stressz. A betegségek könnyen megtalálják az embert, és nem is gondolunk arra, hogy ennek milyen erős lelki háttere van. Az őszi járványokat csak az idő lehűlésére és a fertőző ágensek terjedésének számlájára írjuk, arra nem gondolunk, hogy nem mindenki kapja el a fertőző betegségeket – ahhoz, hogy megbetegedjünk, kell egy fogékony szervezet is. Ekkor szokott felvetődni a kérdés: hogyan erősítsük az immunrendszerünket?

Immunerősítés

Védelem mindenek felett?

Az immunrendszer erősítése kétélű fegyver. Az immunrendszer ugyanis számos funkcióért felel, és ha a működése kisiklik, könnyen önmagunk ellen fordulhat. Ekkor beszélünk autoimmunitásról. Az autoimmun folyamatokban az immunrendszer elveszíti a képességét arra, hogy különbséget tegyen saját és idegen között, és a saját sejtjeinket, szöveteinket támadó fehérvérsejteket, illetve ellenanyagokat gyárt. Ilyen állapot például az allergia, az asztma, az ekcéma vagy a szklerózis multiplex stb.

Az immunrendszer meggyengülése

Az immunrendszer erősítése kapcsán nem lehet figyelmen kívül hagyni a „gyengítő” tényezők számbavételét. Az immunműködések meggyengülésekor a rendszerben zajló folyamatok nem működnek megfelelően vagy kellő intenzitással. Ezt nevezik meggyengülésnek, de inkább az egyensúly megbomlása a helyes kifejezés. Ekkor kicsit összezavarodnak az immunrendszer kölcsönös egymásra hatásban működő folyamatai, és nemcsak a védelem csökkenése, hanem a fent említett autoimmun folyamatok beindulása is problémaként jelentkezhet. Ennek oka lehet környezeti: szennyezőanyagok a levegőben és a vízben, növényvédőszer-maradványok, színezőanyagok a táplálékban, gyógyszerhatások, visszatérő vagy megbúvó baktériumok, gombák, vírusok miatti krónikus gyulladások. Nem hagyhatjuk figyelmen kívül az életmódi hatásokat sem.

Az anyagcserehatások, a finomított szénhidrátok miatt ugráló vércukorszint, a felszabaduló és nem megfelelően semlegesített szabad gyökök károsító hatása, a rossz tápláltság. De gyengíti az immunrendszert az is, ha nem jut hozzá a számára szükséges mennyiségben nyomelemekhez, mikrotápanyagokhoz, ásványokhoz és vitaminokhoz. Végül, de nem utolsósorban a fizikai és lelki stresszt is meg kell említeni. Intenzív edzés sajnos átmenetileg gyengítheti az immunműködést, ezzel jó, ha tisztában vagyunk. A lelki tényezők, a fel nem dolgozott feszültségek még károsabbak, és hatásuk sokkal hosszabb távú. Vizsgaidőszakban, például csökken az egyetemisták fehérvérsejtszáma és a természetes ölősejtek aktivitása.

Mit tegyünk?

A fenti tényezők közül nem mindent tudunk kontrollálni. Lehet törekedni a „tiszta” táplálkozásra, a környezeti ártalmak elkerülésére, de a mai világban ez nem valósítható meg teljesen. A stressz feldolgozása, a mozgás optimalizálása és a megfelelő, tápláló étrend, illetve az étrend kiegészítése viszont segíthet. Sokan a sportban találják meg a stressz csökkentésének eszközét. Ez jó, de a testedzést sem szabad túlzásba vinni, mert akkor a fizikai stressz immunrendszert gyengítő hatása erősödik fel. Fontos tehát az edzésben is megtalálni a helyes mértéket és be kell iktatni a megfelelő pihenőket. A köztes időben bármely más relaxációs technika alkalmazható.

A táplálkozás is sok szinten javíthatja az immunfolyamatok normális működését. Először is a bélrendszerben kell rendet tenni. A beleinkben lévő probiotikumok, a „jó” baktériumok önmagukban is védenek az oda bekerülő kórokozók ellen a kiszorításukkal, és kölcsönös egymásra hatásban vannak a bélrendszer környéki immunsejtekkel. Az ő támogatásuk a magas rosttartalmú étkezéssel, komplex szénhidrátokkal lehetséges, és természetesen kerülni kell a cukrokat, amelyek a „rossz” baktériumoknak kedveznek. Étrend-kiegészítőkkel, kúraszerűen pótolhatók. Érdemes minimum 4 hétig szedni ezeket.

Az őszi és tavaszi járványok előtt mindenképp jó bevetni a probiotikum-készítményeket. Ha kialakul egy fertőzés, akkor pedig kerülni kell a cukor- és vasbevitelt, mert az a baktériumok működését támogatja.

Ezek is érdekelhetnek

Őszi ízorgia: saláták, amikbe beleszeretsz
Az ősz a színek, ízek és vitaminok időszaka. Ha szeretnél változatos, tápláló és könnyen elkészíthető salátákat az asztalodra, ezek a receptek tökéletesek: lédús sült paradicsom, fűszeres édesburgonya, ropogós céklacsipsz, grillezett ananász – mindez egy tálban, hogy a hűvösebb napokon is tele legyél energiával és vitaminnal.
5 magyar étel, amit soha ne egyél vacsorára, ha diétázol
Ha fogyni szeretnél, nem mindegy, mi kerül a tányérodra este. Vannak magyar ételek, amelyek bármilyen finomak is, vacsorára igazi kalóriacsapdát jelentenek. Mutatom az 5 legrosszabbat, amit jobb, ha elkerülsz, ha tényleg látni szeretnéd az eredményt a diétádban.
Érzékeny bőr nyáron: így ápold biztonságosan
A nyár a szabadságról, a napsütésről és a könnyedségről szól – de a bőrünk számára ez az időszak gyakran komoly kihívást jelent.
Borok, ízek, élmények: jön a Budapest Borfesztivál
Idén szeptemberben ismét poharainkat emeljük Magyarország legelőkelőbb borfesztiválján. A Budapest Borfesztivál négy napon át, szeptember 11. és 14. között a Budavári Palota történelmi falai között kínál felejthetetlen élményt a bor, a gasztronómia és a kultúra szerelmeseinek.
Cékla minden mennyiségben: ez a fogyókúra titkos fegyvere
Színes, laktató és tele tápanyagokkal – a cékla igazi diétabomba! Fedezd fel, hogyan turbózhatod vele az étrended, növelheted az energiaszinted, és élvezheted az ízletes, egészséges ételeket minden nap.
Fogyj le könnyedén a „6-6-6 sétával” – egyszerű, mégis hatékony módszer
Unod a bonyolult edzésterveket? A TikTok új kedvence, a 6-6-6 séta egyszerű, mégis hatékony módszer, amivel egy óra alatt beindíthatod a zsírégetést és feltöltheted magad energiával.
Csodaszer vagy veszélyes gyógymód? Csak egy szúrás és fogyni fogsz?
Ha bármit teszünk, hiába diétázunk és sportolunk, mégsem tudunk lefogyni, akkor lehet, hogy számunkra megoldást jelenthet a súlycsökkentő injekció.
Édes, mégis diétás: ez a tökéletes almás palacsinta recept
Szereted az édes reggeliket, de vigyázol a kalóriákra? Próbáld ki Jamie Oliver világhírű almás palacsintájának diétás változatát! Könnyű, fahéjas, friss almával készül, és bűntudat nélkül élvezheted reggelire vagy desszertnek.