Itt az ősz. Újra a rohanásé a főszerep, és egyre nagyobb a stressz. A betegségek könnyen megtalálják az embert, és nem is gondolunk arra, hogy ennek milyen erős lelki háttere van. Az őszi járványokat csak az idő lehűlésére és a fertőző ágensek terjedésének számlájára írjuk, arra nem gondolunk, hogy nem mindenki kapja el a fertőző betegségeket – ahhoz, hogy megbetegedjünk, kell egy fogékony szervezet is. Ekkor szokott felvetődni a kérdés: hogyan erősítsük az immunrendszerünket?

Immunerősítés

Védelem mindenek felett?

Az immunrendszer erősítése kétélű fegyver. Az immunrendszer ugyanis számos funkcióért felel, és ha a működése kisiklik, könnyen önmagunk ellen fordulhat. Ekkor beszélünk autoimmunitásról. Az autoimmun folyamatokban az immunrendszer elveszíti a képességét arra, hogy különbséget tegyen saját és idegen között, és a saját sejtjeinket, szöveteinket támadó fehérvérsejteket, illetve ellenanyagokat gyárt. Ilyen állapot például az allergia, az asztma, az ekcéma vagy a szklerózis multiplex stb.

Az immunrendszer meggyengülése

Az immunrendszer erősítése kapcsán nem lehet figyelmen kívül hagyni a „gyengítő” tényezők számbavételét. Az immunműködések meggyengülésekor a rendszerben zajló folyamatok nem működnek megfelelően vagy kellő intenzitással. Ezt nevezik meggyengülésnek, de inkább az egyensúly megbomlása a helyes kifejezés. Ekkor kicsit összezavarodnak az immunrendszer kölcsönös egymásra hatásban működő folyamatai, és nemcsak a védelem csökkenése, hanem a fent említett autoimmun folyamatok beindulása is problémaként jelentkezhet. Ennek oka lehet környezeti: szennyezőanyagok a levegőben és a vízben, növényvédőszer-maradványok, színezőanyagok a táplálékban, gyógyszerhatások, visszatérő vagy megbúvó baktériumok, gombák, vírusok miatti krónikus gyulladások. Nem hagyhatjuk figyelmen kívül az életmódi hatásokat sem.

Az anyagcserehatások, a finomított szénhidrátok miatt ugráló vércukorszint, a felszabaduló és nem megfelelően semlegesített szabad gyökök károsító hatása, a rossz tápláltság. De gyengíti az immunrendszert az is, ha nem jut hozzá a számára szükséges mennyiségben nyomelemekhez, mikrotápanyagokhoz, ásványokhoz és vitaminokhoz. Végül, de nem utolsósorban a fizikai és lelki stresszt is meg kell említeni. Intenzív edzés sajnos átmenetileg gyengítheti az immunműködést, ezzel jó, ha tisztában vagyunk. A lelki tényezők, a fel nem dolgozott feszültségek még károsabbak, és hatásuk sokkal hosszabb távú. Vizsgaidőszakban, például csökken az egyetemisták fehérvérsejtszáma és a természetes ölősejtek aktivitása.

Mit tegyünk?

A fenti tényezők közül nem mindent tudunk kontrollálni. Lehet törekedni a „tiszta” táplálkozásra, a környezeti ártalmak elkerülésére, de a mai világban ez nem valósítható meg teljesen. A stressz feldolgozása, a mozgás optimalizálása és a megfelelő, tápláló étrend, illetve az étrend kiegészítése viszont segíthet. Sokan a sportban találják meg a stressz csökkentésének eszközét. Ez jó, de a testedzést sem szabad túlzásba vinni, mert akkor a fizikai stressz immunrendszert gyengítő hatása erősödik fel. Fontos tehát az edzésben is megtalálni a helyes mértéket és be kell iktatni a megfelelő pihenőket. A köztes időben bármely más relaxációs technika alkalmazható.

A táplálkozás is sok szinten javíthatja az immunfolyamatok normális működését. Először is a bélrendszerben kell rendet tenni. A beleinkben lévő probiotikumok, a „jó” baktériumok önmagukban is védenek az oda bekerülő kórokozók ellen a kiszorításukkal, és kölcsönös egymásra hatásban vannak a bélrendszer környéki immunsejtekkel. Az ő támogatásuk a magas rosttartalmú étkezéssel, komplex szénhidrátokkal lehetséges, és természetesen kerülni kell a cukrokat, amelyek a „rossz” baktériumoknak kedveznek. Étrend-kiegészítőkkel, kúraszerűen pótolhatók. Érdemes minimum 4 hétig szedni ezeket.

Az őszi és tavaszi járványok előtt mindenképp jó bevetni a probiotikum-készítményeket. Ha kialakul egy fertőzés, akkor pedig kerülni kell a cukor- és vasbevitelt, mert az a baktériumok működését támogatja.

Ezek is érdekelhetnek

Ezek a gyógynövények segíthetnek, ha allergiás vagy
A pollenszezonnal járó szénanátha hónapokig megkeserítheti az érintettek életét: bedugult, kipirosodott orr, gyakori tüsszögés, viszkető szemek… Számukra jó hír, hogy rengeteg olyan növény van, ami enyhíti a szervezet által adott túlzott reakciókat.
Így eddz, ha városban élsz!
Sok városlakó figyeli irigykedve a zöldövezetben, agglomerációban, vidéken lakókat: ők bezzeg mindennap kirándulhatnak, ha akarnak. Pedig a nagyváros is megannyi lehetőséget rejt, felfedezni valót kínál, szóval túracipőt fel, indulhat az urbánus túra!
Hasizom a konyhából: edd laposra a hasad!
Igaz a fitneszalaptörvény: a kockás izmok a konyhában készülnek. Hiába edzünk gyakran, ha az étkezésünkkel szabotáljuk a végeredményt. Együk okosan laposra a hasunkat!
A tavasz diétás kedvence: csőben sült brokkoli (videó)
Elronthatatlan csőben sült brokkoli, amit muszáj kipróbálni és megkóstolni. Nagyon finom egészséges húsmentes étel a mindennapokra.
Durva! Ezért jó, ha sokkal több epret eszel!
Ha eddig még nem voltunk rajongói ennek a pirosló finomságnak, akkor itt az ideje, hogy azzá váljunk! Nemcsak lédús, nyárias és isteni finom, de valóságos szuperélelmiszer is.
Egészséges vagy felejtős a szója? Ezt tudnod kell!
A szója sokáig nem hiányozhatott az egészséges életmódot követők étrendjéből. Az utóbbi években azonban egyre többször jelentek meg olyan hírek, tanulmányok, amelyek cáfolták a szója egészségre gyakorolt jótékony hatásait.
Hasznos gyógynövény: Így használd a pitypangot a diétádhoz
Kevesen tudják, hogy a mezők egyszerű kis virága, a gyermekláncfű ehető növény. Pedig érdemes közelebbről is megismernünk, mert méregtelenítő hatásának köszönhetően rengeteg bajtól megszabadíthat.
Szeretnél igazán hatékonyan edzeni? Ezekre a szabályokra figyelj!
Akár régi, rutinos, akár új edzőtermi látogató vagy, akár gyorsulni, erősödni vagy éppen fogyni szeretnél, a motiváció időnként alábbhagy. Hogy átlendülj a holtponton, vagy, hogy még többet kihozz izzasztó edzéseidből, érdemes pár jó tanácsot megfogadnia. Nem nehéz vagy bonyolult trükkök ezek, azonban jelentősen növelhetik a sportolás hatékonyságát.

Ajánlataink