A gyulladás a szervezet védekező mechanizmusának alapeleme. Bárhol kialakulhat, különböző panaszokat okozva. A krónikus gyulladás felgyorsítja az öregedés folyamatát, súlyproblémákhoz vezethet, és felelős lehet egyes szív- és érrendszeri betegségek, valamint különböző rákos betegségek kialakulásáért. Tippek, hogyan csökkentse a gyulladást és a fájdalmat.

Intsen búcsút a gyulladásnak!

Figyeljen a fehérjebevitelre!

A fehérje fontos része a kiegyensúlyozott étrendnek, túlzásba vitt fogyasztása viszont problémákat okozhat. A protein egyensúlyban tartja a vér pH-értékét, részt vesz a hormonképzésben, hozzájárul az immunrendszer megfelelő működéséhez, elengedhetetlen az izomépítéshez és a regenerálódáshoz. A legjobb fehérjeforrások a sovány húsok, a hal, a tojás, az alacsony zsírtartalmú tejtermékek és a hüvelyesek.

Igyon zöld teát!

A zöld tea hasznosságát a benne található katechin vegyületeknek köszönheti. Ezek a vegyületek fontos antioxidánsok, még a C- és az E-vitaminnál is erősebb hatással. Gyulladáscsökkentő és antibakteriális hatásuk bizonyított, védik az erek egészségét és igen hatékony rákellenes anyagokként tartják őket számon. Igyon meg naponta három csésze zöld teát, lassan kortyolgatva.

Jógázzon!

A rendszeres testmozgás egészségre gyakorolt jótékony hatásai ismertek. Ha azonban terv nélkül, hozzáértő segítség nélkül edz, előfordulhat, hogy túlterheli a szervezetét. Ilyenkor a teljesítmény romlani kezd, a szervezet pedig fájdalommal reagál és sérülés, gyulladás lesz az eredmény. A kemény edzések között menjen el jógázni. A jóga segít a regenerálódásban és csökkenti a fájdalmat.

Használjon egészséges olajokat!

A legtöbb háztartásban olyan növényi étolajokat használnak, amelynek nagyon magas az ómega 6 zsírsav-, és alacsony az ómega 3 zsírsavtartalma. Az ómega 6 zsírsavakból felhevítve gyulladást okozó anyagok szabadulnak fel, amelyek így elősegítik gyulladásos betegségek kialakulását. Használjon makadámia-, avokádó- vagy kókuszolajat, esetleg extraszűz olívaolajat, hogy elkerülje a gyulladást okozó vegyületek rombolását.

Csökkentse a cukorfogyasztást!

A túlzott cukorbevitel nemcsak elhízást, fogszuvasodást, de gyulladást és különböző krónikus betegségeket is okozhat. Rengeteg cukrot tartalmaznak az üdítők, a különböző gyümölcsitalok, a sütemények, desszertek, rágcsálnivalók. Figyeljen az összetevők listájára, hiszen a cukornak sokféle neve van, például kukoricaszirup, dextróz, fruktóz, szirup, maltóz, szacharóz.

Kerülje a stresszt!

Azok, akikben viszonylag kis nehézségek is gyakran váltanak ki dühöt vagy szorongást, hajlamosak a gyulladásos válaszra, vagyis kimutathatóan nő egy gyulladást okozó molekula mennyisége. Ez a hajlam sebezhetővé teszi az ilyen embereket a gyulladásos betegségekkel szemben. Tanuljon meg különböző stresszkezelési módszereket és sportoljon rendszeresen.

Ápolja baráti kapcsolatait!

A magány gyulladást okozhat a szervezetben, így az alapvetően egészséges életmódot folytató, de egyedül élő embereknél is kialakulhat magas koleszterinszint vagy valamilyen szívbetegség. Találkozzon rendszeresen a barátaival, járjanak el szórakozni, sportolni.

Mellőzze a feldolgozott élelmiszerek fogyasztását!

A mesterséges élelmiszeradalék-anyagok, mint például az aszpartám és a mononátrium-glutamát (MSG) gyulladásos válaszokat váltanak ki. Korlátozza a feldolgozott élelmiszerek fogyasztását, és használjon gyógy- és fűszernövényeket a különböző adalékanyagok helyett.

Iktassa ki étrendjéből a finomított gabonaféléket!

A finomított gabonaszemek mindenféle rosttól, vitamintól és ásványi anyagtól mentesek. Rendszeres fogyasztásuk felgyorsíthatja például a rák, a koszorúér- vagy a cukorbetegség lefolyását. Számos termék tartalmaz fi nomított gabonát ízfokozóként, a cukor, a só, a mesterséges aromák mellett. Fogyasszon teljes kiőrlésű, adalékanyag-mentes lisztből készült termékeket.

Ezek is érdekelhetnek

Érzékeny bőr nyáron: így ápold biztonságosan
A nyár a szabadságról, a napsütésről és a könnyedségről szól – de a bőrünk számára ez az időszak gyakran komoly kihívást jelent.
Borok, ízek, élmények: jön a Budapest Borfesztivál
Idén szeptemberben ismét poharainkat emeljük Magyarország legelőkelőbb borfesztiválján. A Budapest Borfesztivál négy napon át, szeptember 11. és 14. között a Budavári Palota történelmi falai között kínál felejthetetlen élményt a bor, a gasztronómia és a kultúra szerelmeseinek.
Cékla minden mennyiségben: ez a fogyókúra titkos fegyvere
Színes, laktató és tele tápanyagokkal – a cékla igazi diétabomba! Fedezd fel, hogyan turbózhatod vele az étrended, növelheted az energiaszinted, és élvezheted az ízletes, egészséges ételeket minden nap.
Fogyj le könnyedén a „6-6-6 sétával” – egyszerű, mégis hatékony módszer
Unod a bonyolult edzésterveket? A TikTok új kedvence, a 6-6-6 séta egyszerű, mégis hatékony módszer, amivel egy óra alatt beindíthatod a zsírégetést és feltöltheted magad energiával.
Csodaszer vagy veszélyes gyógymód? Csak egy szúrás és fogyni fogsz?
Ha bármit teszünk, hiába diétázunk és sportolunk, mégsem tudunk lefogyni, akkor lehet, hogy számunkra megoldást jelenthet a súlycsökkentő injekció.
Édes, mégis diétás: ez a tökéletes almás palacsinta recept
Szereted az édes reggeliket, de vigyázol a kalóriákra? Próbáld ki Jamie Oliver világhírű almás palacsintájának diétás változatát! Könnyű, fahéjas, friss almával készül, és bűntudat nélkül élvezheted reggelire vagy desszertnek.
Diétás kürtőskalács – így készítsd el otthon
Ha szereted a kürtőskalácsot, de diétázol, biztosan hiányzik a vásári hangulat egyik kedvenc édessége. A jó hír az, hogy otthon is elkészítheted a diétás változatát, ami ízében hozza az élményt, mégsem terheli meg annyira a gyomrodat és a kalóriamérleget.
3 zseniális joghurtos desszert, ha diétázol
A lassan melegedő időben egyre gyakrabban vágyunk a fagyira, jégkrémre, hűs édességekre. Ugyanakkor a bikiniszezonra készülve... nos, nem a legegyszerűbb megtartani a diétánkat. Szerencsére görög joghurtból is isteni fagyos édességeket készíthetünk.