A gyulladás a szervezet védekező mechanizmusának alapeleme. Bárhol kialakulhat, különböző panaszokat okozva. A krónikus gyulladás felgyorsítja az öregedés folyamatát, súlyproblémákhoz vezethet, és felelős lehet egyes szív- és érrendszeri betegségek, valamint különböző rákos betegségek kialakulásáért. Tippek, hogyan csökkentse a gyulladást és a fájdalmat.

Intsen búcsút a gyulladásnak!

Figyeljen a fehérjebevitelre!

A fehérje fontos része a kiegyensúlyozott étrendnek, túlzásba vitt fogyasztása viszont problémákat okozhat. A protein egyensúlyban tartja a vér pH-értékét, részt vesz a hormonképzésben, hozzájárul az immunrendszer megfelelő működéséhez, elengedhetetlen az izomépítéshez és a regenerálódáshoz. A legjobb fehérjeforrások a sovány húsok, a hal, a tojás, az alacsony zsírtartalmú tejtermékek és a hüvelyesek.

Igyon zöld teát!

A zöld tea hasznosságát a benne található katechin vegyületeknek köszönheti. Ezek a vegyületek fontos antioxidánsok, még a C- és az E-vitaminnál is erősebb hatással. Gyulladáscsökkentő és antibakteriális hatásuk bizonyított, védik az erek egészségét és igen hatékony rákellenes anyagokként tartják őket számon. Igyon meg naponta három csésze zöld teát, lassan kortyolgatva.

Jógázzon!

A rendszeres testmozgás egészségre gyakorolt jótékony hatásai ismertek. Ha azonban terv nélkül, hozzáértő segítség nélkül edz, előfordulhat, hogy túlterheli a szervezetét. Ilyenkor a teljesítmény romlani kezd, a szervezet pedig fájdalommal reagál és sérülés, gyulladás lesz az eredmény. A kemény edzések között menjen el jógázni. A jóga segít a regenerálódásban és csökkenti a fájdalmat.

Használjon egészséges olajokat!

A legtöbb háztartásban olyan növényi étolajokat használnak, amelynek nagyon magas az ómega 6 zsírsav-, és alacsony az ómega 3 zsírsavtartalma. Az ómega 6 zsírsavakból felhevítve gyulladást okozó anyagok szabadulnak fel, amelyek így elősegítik gyulladásos betegségek kialakulását. Használjon makadámia-, avokádó- vagy kókuszolajat, esetleg extraszűz olívaolajat, hogy elkerülje a gyulladást okozó vegyületek rombolását.

Csökkentse a cukorfogyasztást!

A túlzott cukorbevitel nemcsak elhízást, fogszuvasodást, de gyulladást és különböző krónikus betegségeket is okozhat. Rengeteg cukrot tartalmaznak az üdítők, a különböző gyümölcsitalok, a sütemények, desszertek, rágcsálnivalók. Figyeljen az összetevők listájára, hiszen a cukornak sokféle neve van, például kukoricaszirup, dextróz, fruktóz, szirup, maltóz, szacharóz.

Kerülje a stresszt!

Azok, akikben viszonylag kis nehézségek is gyakran váltanak ki dühöt vagy szorongást, hajlamosak a gyulladásos válaszra, vagyis kimutathatóan nő egy gyulladást okozó molekula mennyisége. Ez a hajlam sebezhetővé teszi az ilyen embereket a gyulladásos betegségekkel szemben. Tanuljon meg különböző stresszkezelési módszereket és sportoljon rendszeresen.

Ápolja baráti kapcsolatait!

A magány gyulladást okozhat a szervezetben, így az alapvetően egészséges életmódot folytató, de egyedül élő embereknél is kialakulhat magas koleszterinszint vagy valamilyen szívbetegség. Találkozzon rendszeresen a barátaival, járjanak el szórakozni, sportolni.

Mellőzze a feldolgozott élelmiszerek fogyasztását!

A mesterséges élelmiszeradalék-anyagok, mint például az aszpartám és a mononátrium-glutamát (MSG) gyulladásos válaszokat váltanak ki. Korlátozza a feldolgozott élelmiszerek fogyasztását, és használjon gyógy- és fűszernövényeket a különböző adalékanyagok helyett.

Iktassa ki étrendjéből a finomított gabonaféléket!

A finomított gabonaszemek mindenféle rosttól, vitamintól és ásványi anyagtól mentesek. Rendszeres fogyasztásuk felgyorsíthatja például a rák, a koszorúér- vagy a cukorbetegség lefolyását. Számos termék tartalmaz fi nomított gabonát ízfokozóként, a cukor, a só, a mesterséges aromák mellett. Fogyasszon teljes kiőrlésű, adalékanyag-mentes lisztből készült termékeket.

Ezek is érdekelhetnek

Ínhüvelygyulladás: Hogyan szüntethető meg a fájdalom és előzhető meg a visszatérése?
Az ínhüvelygyulladás (tenosynovitis) világszerte emberek millióit érintő fájdalmas és hátráltató mozgásszervi betegség, ami a test különböző részein jelentkezhet. Leggyakrabban a csuklók, az ujjak inai, valamint az Achilles-ín érintett.
Nemcsak fogyni segít az eper! Érdemes többet enni belőle
Amellett, hogy finom, a diétát is támogatja, úgyhogy a szezonban megéri sokat fogyasztani belőle, mégpedig a következőképpen.
A legjobb tippek, hogy nyárra tökéletes formában légy
Kedvetlennek és állandóan kimerültnek érzed magad? Lehet, hogy te sem tudod leküzdeni a hosszú téli hónapok után jelentkező tavaszi fáradtságot.
Íme a legdurvább okok, amiért nem tudsz lefogyni
Salátát eszel salátával, megvonod magadtól a finom falatokat, még némi sportra is ráveszed magad, a mérleg mégsem mozdul. Vagy ha igen, akkor is csak felfelé. Mit csinálhatsz rosszul? El sem hiszed, milyen apróságokon múlhat a fogyókúra sikere.
Bazsalikom, a fűszerek királya
A bazsalikom egyike a legkedveltebb és legnagyobb becsben tartott fűszernövényeknek, ami nem is csoda, mert aromája egyedülálló és nagyon különleges növény. Sokszor emlegetik együtt a rozmaringgal: „a bazsalikom a fűszerek királya”, a „rozmaring a fűszerek királynője”.
3 egyszerű diétás vacsora, ami hús nélkül is remek
Régóta bizonyított tény, hogy azoknál, akik kerülik a húsfogyasztást, vagy legalább csökkentik annak mennyiségét, azoknál bizonyos betegségek ritkábban fordulnak elő.
Puffad a hasad? Segítünk kideríteni az okát!
Mindenki lapos hasra vágyik. És sokan igencsak kitartóak, ha áramvonalas testről van szó. Mégis, vannak helyzetek, amikor minden igyekezet dacára a has puffadt, feszes, még behúzni is képtelenség. Mi lehet az oka?
Egy hetes diéta eperrel: itt a pontos program
A május minden évben az eperről szól: gyakorlatilag alig akad olyan, aki nem szereti ezt a csodálatos, zamatos gyümölcsöt. Nemcsak finom íze, de az egészségre gyakorolt jótékony hatásai miatt is érdemes pár napos eperdiétát tartani. Alább egyhetes menüt ajánlunk, középpontban a szuper bogyós gyümölccsel.

Ajánlataink