Házi falafel
Hozzávalók (10 darab falafelgolyóhoz):
1 konzerv csicseriborsó
75 g párolt zöldborsó
1 marék friss bazsalikom
150 g kesudió
3 ek lenmag
1 ek füstölt pirospaprika
1 ek kurkuma
1 ek kókuszzsír
1 ek almaecet
szezámmag
só
bors
Az avokádódresszinghez:
½ db avokádó
2 ek tahini
1 db citrom leve
Elkészítése:
1. Melegítsük elő a sütőt 200 fokra. A falafel hozzávalóit (kivéve a szezámmagot) tegyük egy pohár vízzel robotgépbe, majd pürésítsük. Formázzunk belőle golyókat, és forgassuk meg azokat szezámmagban.
2. Helyezzük a golyókat sütőpapírral bélelt tepsire, majd süssük 20 percig.
3. Míg a falafel sül, készítsük el a dresszinget: keverjük össze a hozzávalókat 2 evőkanál vízzel. El is készült az egészséges street food, amit frissen, melegen tálaljunk!
Elkészítés idő: 35 perc
Tofuburger
Hozzávalók (4 személyre):
300 g tofu
4 ek mogyoróvaj
2 ek édes szójaszósz
1 ek tamari
1 tk sriracha
2 ek kókuszzsír
2 ek kukoricaliszt
4 db burgerbuci
4 tk light majonéz
fejes saláta
2 db közepes paradicsom
kígyóuborka
Elkészítés:
1. A tofuból nyomkodjuk ki a nedvességet egy papírtörlő segítségével, majd vágjuk négyfelé.
2. Egy keverőtálban dolgozzuk össze a mogyoróvajat, a szójaszószt, a tamarit, a srirachát és a kókuszzsírt. Adjuk hozzá a kukoricalisztet és 2 ek vizet, hogy kicsit lazítsunk az állagán. Ebben a szószban forgassuk meg a tofudarabokat, és hagyjuk kicsit pácolódni. Majd 180 fokra előmelegített sütőben süssük 15-20 percig.
3. A bucikat vágjuk félbe, pirítsuk vagy grillezzük meg, majd pakoljuk meg salátával, a sült tofuval, zöldségekkel és majonézzel.
Elkészítési idő: 30 perc
Fit pizza
Hozzávalók (4 személyre):
1 ek chiamag
2 ek őrölt lenmag
2 db konzerv fekete bab
1 tasak szárított élesztő
1 tk só
2 tk fokhagymapor
2 tk Cayenne-bors
A feltéthez:
1 db nagyobb gomba
60 g bazsalikomos pesztó
60 g mozzarella
100 g koktélparadicsom
15 g rukkola
Elkészítése:
1. Melegítsük elő a sütőt 180 fokra, egy nagyobb tepsit béleljünk ki sütőpapírral. Keverjünk össze fél pohár vizet a chiamaggal és a lenmaggal, hagyjuk 10 percig állni, hogy kicsit besűrűsödjön és zselés állagú legyen.
2. Egy aprítógépben (vagy botmixerrel) keverjük össze a babot, a lenmag-chiamag mixet, az élesztőt a sóval, a fokhagymaporral és a Cayenne-borssal. A „tésztát” oszlassuk el a sütőpapíron, hogy kb. 1 centi vastag legyen. Süssük 25 percig, majd vegyük ki, óvatosan fordítsuk meg, és süssük a másik oldalát még 15 percig.
3. Miközben a pizzaalap sül, a gombát aprítsuk fel és pároljuk „üvegesre”. A sült tésztát kenjük meg a pesztóval, szórjuk rá a felvágott mozzarellát, a gombát, a felkarikázott paradicsomot, majd süssük 10 percig. Végül az egészséges street food pizzánkat tálaljuk rukkolával megszórva.
Elkészítési idő: 70 perc
EZ IS ÉRDEKELHETI:
- Hogyan készül a fogyókúrás pizza?
- Receptajánló: vegán gyümölcsös desszert
- Valami édeset, de gyorsan! Sütés nélküli receptek
- Csicseriborsós burger