Ha még mindig az agyoncukrozott vagy éppen túlfőzött, színtelen-szagtalan menzás „köret” jut eszébe a cékláról, itt az ideje, hogy közelebbről is megismerkedjen ezzel a lila csodával. Diabetikusok, kutatók szerint a cékla az egyik legegészségesebb élelmiszer a világon: telis-tele van vitaminokkal, ásványi anyagokkal (jócskán található benne vas, réz, magnézium, kálium), arról nem is beszélve, milyen finom és milyen sokféleképpen elkészíthető. Csokorba szedtük jótékony hatásait, jó lenne, ha (újra) az életünk részévé válna.

Lilával legyen tele a tányér!

Csökkenti a vérnyomást

A cékla nitrátokban gazdag növény, amelyet nitrogén-oxid vegyületté alakít a szervezet. Ez a vegyület ellazítja és tágítja az ereket, amelyekben könnyen áramolhat a tápanyagokban és oxigénben gazdag vér. Ez jobb keringést és alacsonyabb vérnyomást eredményez. Kutatások kimutatták, hogy közvetlenül a céklafogyasztás után szignifikánsan csökken a vérnyomás. Ebből következik, hogy a szívünkre is jótékony hatással van rendszeres fogyasztása. Csökkenti a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának kockázatát.

Növeli az állóképességet

A céklában található tápanyagok az aktívan sportolók számára is tartogatnak meglepetéseket. Egy kutatásban bicikliseket figyeltek meg, az eredmény szerint pedig azok a bringások, akik edzés előtt egy órával céklát fogyasztottak, akár 15 százalékkal is tovább tudtak tekerni, mint azok a társaik, akik nem ettek a lila zöldségből. A hatás általában pár órával a cékla fogyasztása után érződik a legjobban, ezért ha egyéni csúcsot döntenénk például 5 kilométeres futáson, reggelire együnk egy kis céklát. Persze mindez nem azt jelenti, hogy egyetlen céklától kengyelfutó gyalogkakukká válunk, de érdemes beépíteni az étrendünkbe, ha hosszú távon fejlődni szeretnénk a sportban.

Jót tesz az agyműködésnek

A nitrogén-oxid ellazítja és kitágítja az ereket, ez pedig nem csak a vérnyomásra, de az agy működésére is kedvező hatással bír. Vizsgálatok kimutatták, cékla fogyasztásának hatására az agy fehérállományában és a homloklebenyben erőteljesebb lesz a véráram. Fontos mindez, hiszen a demenciával küszködők esetében az agy e része szokott károsodni. Tehát nem csak a fiatalok, a sportolók, de az idősek számára is fontos lehet a rendszeres céklafogyasztás. Megkönnyíti a máj munkáját A méregtelenítés, a vértisztítás nehéz feladatát a máj végzi – ezt a „munkát” könnyíti meg a rendszeres céklafogyasztás. Vértisztító: betaintartalmának köszönhetően gyulladáscsökkentő hatással bír.

Segít megbirkózni a krónikus betegségekkel

Gyulladáscsökkentő (betaintartalma miatt) hatásának köszönhetően – illetve magas vitamin- és ásványianyag-tartalma miatt a rendszeres céklafogyasztás által a betegségekkel is könnyebben küzdünk meg. Az érrendszeri kockázatok csökkentése mellett a belső szerveket is védi, antioxidánsokban – magnéziumban, káliumban, nátriumban – gazdag. Bővelkedik B6-, B12- és C-vitaminban. Erősíti az immunrendszert, serkenti a fehérvérsejtek termelését. Nem csak a náthától véd meg, de a rák kialakulásának kockázatát is csökkentheti – kiváltképp a mellrákét.

Megkönnyíti a tartós fogyást

Ez az élelmi rostokban gazdag zöldség nem csak szuper egészséges, de még a fogyásban is segíthet. Egy csészényi cékla körülbelül 4 gramm rostot tartalmaz. Ez az oldhatatlan rost a bélrendszer egészséges működéséhez járul hozzá, csökkenti a székrekedés és az aranyér kockázatát. Ha pedig az emésztésünk rendben van – a cékla a bélrendszer „kipucolásában” is segít –, a fogyásunk is könnyebben beindul. A sok cékla meglepetést is okozhat: ne ijedjünk meg, ha a vizeletünk kissé lilás, skarlátvöröses színű.

Mit készíthetünk céklából?

Amilyen sokféle jótékony hatással bír a szervezetre, olyan sokféleképpen készíthetjük el és illeszthetjük étrendünkbe a céklát. Ha nem bíbelődnénk vele sokat, csak reszeljük a salátára, nagyszerűen feldobja – nem csak a színét, de az ízét is. De főzhetünk belőle levest is, vagy akár süthetjük-párolhatjuk-főzhetjük köretnek. Vékonyra szeletelve, forró tepsiben kisütve pedig remek ropogtatni való estére a céklachips.

Ezek is érdekelhetnek

Egy korty, és pörög az anyagcsere – így készíts gyömbérshotot otthon
A gyömbér nemcsak fűszer, hanem igazi szuperélelmiszer: serkenti az anyagcserét, erősíti az immunrendszert, és egy frissítő házi shot formájában a diéta és a fitnesz program tökéletes kiegészítője lehet.
Ez az almás süti még diéta mellett is belefér – és mennyei finom!
Az alma és a zab találkozásából született ez a puha, omlós finomság, ami még az alakodra is vigyáz.
Diétás ropogtatnivaló: házi répachips
Egészséges snackre vágysz, ami belefér a diétába is? A házi répachips pár perc alatt elkészül, és garantáltan bűntudat nélkül ropogtathatod.
A változókor titkos tünete: ezért szökik fel a vérnyomásod
A változókor számos kellemetlen tünettel járhat, mint a hangulatingadozás, hőhullám vagy álmatlanság. De vajon tudtad, hogy mindez a vérnyomásodra is hatással lehet?
Őszi ízorgia: saláták, amikbe beleszeretsz
Az ősz a színek, ízek és vitaminok időszaka. Ha szeretnél változatos, tápláló és könnyen elkészíthető salátákat az asztalodra, ezek a receptek tökéletesek: lédús sült paradicsom, fűszeres édesburgonya, ropogós céklacsipsz, grillezett ananász – mindez egy tálban, hogy a hűvösebb napokon is tele legyél energiával és vitaminnal.
5 magyar étel, amit soha ne egyél vacsorára, ha diétázol
Ha fogyni szeretnél, nem mindegy, mi kerül a tányérodra este. Vannak magyar ételek, amelyek bármilyen finomak is, vacsorára igazi kalóriacsapdát jelentenek. Mutatom az 5 legrosszabbat, amit jobb, ha elkerülsz, ha tényleg látni szeretnéd az eredményt a diétádban.
Érzékeny bőr nyáron: így ápold biztonságosan
A nyár a szabadságról, a napsütésről és a könnyedségről szól – de a bőrünk számára ez az időszak gyakran komoly kihívást jelent.
Borok, ízek, élmények: jön a Budapest Borfesztivál
Idén szeptemberben ismét poharainkat emeljük Magyarország legelőkelőbb borfesztiválján. A Budapest Borfesztivál négy napon át, szeptember 11. és 14. között a Budavári Palota történelmi falai között kínál felejthetetlen élményt a bor, a gasztronómia és a kultúra szerelmeseinek.