Csökkenti a vérnyomást
A cékla nitrátokban gazdag növény, amelyet nitrogén-oxid vegyületté alakít a szervezet. Ez a vegyület ellazítja és tágítja az ereket, amelyekben könnyen áramolhat a tápanyagokban és oxigénben gazdag vér. Ez jobb keringést és alacsonyabb vérnyomást eredményez. Kutatások kimutatták, hogy közvetlenül a céklafogyasztás után szignifikánsan csökken a vérnyomás. Ebből következik, hogy a szívünkre is jótékony hatással van rendszeres fogyasztása. Csökkenti a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának kockázatát.
Növeli az állóképességet
A céklában található tápanyagok az aktívan sportolók számára is tartogatnak meglepetéseket. Egy kutatásban bicikliseket figyeltek meg, az eredmény szerint pedig azok a bringások, akik edzés előtt egy órával céklát fogyasztottak, akár 15 százalékkal is tovább tudtak tekerni, mint azok a társaik, akik nem ettek a lila zöldségből. A hatás általában pár órával a cékla fogyasztása után érződik a legjobban, ezért ha egyéni csúcsot döntenénk például 5 kilométeres futáson, reggelire együnk egy kis céklát. Persze mindez nem azt jelenti, hogy egyetlen céklától kengyelfutó gyalogkakukká válunk, de érdemes beépíteni az étrendünkbe, ha hosszú távon fejlődni szeretnénk a sportban.
Jót tesz az agyműködésnek
A nitrogén-oxid ellazítja és kitágítja az ereket, ez pedig nem csak a vérnyomásra, de az agy működésére is kedvező hatással bír. Vizsgálatok kimutatták, cékla fogyasztásának hatására az agy fehérállományában és a homloklebenyben erőteljesebb lesz a véráram. Fontos mindez, hiszen a demenciával küszködők esetében az agy e része szokott károsodni. Tehát nem csak a fiatalok, a sportolók, de az idősek számára is fontos lehet a rendszeres céklafogyasztás. Megkönnyíti a máj munkáját A méregtelenítés, a vértisztítás nehéz feladatát a máj végzi – ezt a „munkát” könnyíti meg a rendszeres céklafogyasztás. Vértisztító: betaintartalmának köszönhetően gyulladáscsökkentő hatással bír.
Segít megbirkózni a krónikus betegségekkel
Gyulladáscsökkentő (betaintartalma miatt) hatásának köszönhetően – illetve magas vitamin- és ásványianyag-tartalma miatt a rendszeres céklafogyasztás által a betegségekkel is könnyebben küzdünk meg. Az érrendszeri kockázatok csökkentése mellett a belső szerveket is védi, antioxidánsokban – magnéziumban, káliumban, nátriumban – gazdag. Bővelkedik B6-, B12- és C-vitaminban. Erősíti az immunrendszert, serkenti a fehérvérsejtek termelését. Nem csak a náthától véd meg, de a rák kialakulásának kockázatát is csökkentheti – kiváltképp a mellrákét.
Megkönnyíti a tartós fogyást
Ez az élelmi rostokban gazdag zöldség nem csak szuper egészséges, de még a fogyásban is segíthet. Egy csészényi cékla körülbelül 4 gramm rostot tartalmaz. Ez az oldhatatlan rost a bélrendszer egészséges működéséhez járul hozzá, csökkenti a székrekedés és az aranyér kockázatát. Ha pedig az emésztésünk rendben van – a cékla a bélrendszer „kipucolásában” is segít –, a fogyásunk is könnyebben beindul. A sok cékla meglepetést is okozhat: ne ijedjünk meg, ha a vizeletünk kissé lilás, skarlátvöröses színű.
Mit készíthetünk céklából?
Amilyen sokféle jótékony hatással bír a szervezetre, olyan sokféleképpen készíthetjük el és illeszthetjük étrendünkbe a céklát. Ha nem bíbelődnénk vele sokat, csak reszeljük a salátára, nagyszerűen feldobja – nem csak a színét, de az ízét is. De főzhetünk belőle levest is, vagy akár süthetjük-párolhatjuk-főzhetjük köretnek. Vékonyra szeletelve, forró tepsiben kisütve pedig remek ropogtatni való estére a céklachips.