Ha még mindig az agyoncukrozott vagy éppen túlfőzött, színtelen-szagtalan menzás „köret” jut eszébe a cékláról, itt az ideje, hogy közelebbről is megismerkedjen ezzel a lila csodával. Diabetikusok, kutatók szerint a cékla az egyik legegészségesebb élelmiszer a világon: telis-tele van vitaminokkal, ásványi anyagokkal (jócskán található benne vas, réz, magnézium, kálium), arról nem is beszélve, milyen finom és milyen sokféleképpen elkészíthető. Csokorba szedtük jótékony hatásait, jó lenne, ha (újra) az életünk részévé válna.

Lilával legyen tele a tányér!

Csökkenti a vérnyomást

A cékla nitrátokban gazdag növény, amelyet nitrogén-oxid vegyületté alakít a szervezet. Ez a vegyület ellazítja és tágítja az ereket, amelyekben könnyen áramolhat a tápanyagokban és oxigénben gazdag vér. Ez jobb keringést és alacsonyabb vérnyomást eredményez. Kutatások kimutatták, hogy közvetlenül a céklafogyasztás után szignifikánsan csökken a vérnyomás. Ebből következik, hogy a szívünkre is jótékony hatással van rendszeres fogyasztása. Csökkenti a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának kockázatát.

Növeli az állóképességet

A céklában található tápanyagok az aktívan sportolók számára is tartogatnak meglepetéseket. Egy kutatásban bicikliseket figyeltek meg, az eredmény szerint pedig azok a bringások, akik edzés előtt egy órával céklát fogyasztottak, akár 15 százalékkal is tovább tudtak tekerni, mint azok a társaik, akik nem ettek a lila zöldségből. A hatás általában pár órával a cékla fogyasztása után érződik a legjobban, ezért ha egyéni csúcsot döntenénk például 5 kilométeres futáson, reggelire együnk egy kis céklát. Persze mindez nem azt jelenti, hogy egyetlen céklától kengyelfutó gyalogkakukká válunk, de érdemes beépíteni az étrendünkbe, ha hosszú távon fejlődni szeretnénk a sportban.

Jót tesz az agyműködésnek

A nitrogén-oxid ellazítja és kitágítja az ereket, ez pedig nem csak a vérnyomásra, de az agy működésére is kedvező hatással bír. Vizsgálatok kimutatták, cékla fogyasztásának hatására az agy fehérállományában és a homloklebenyben erőteljesebb lesz a véráram. Fontos mindez, hiszen a demenciával küszködők esetében az agy e része szokott károsodni. Tehát nem csak a fiatalok, a sportolók, de az idősek számára is fontos lehet a rendszeres céklafogyasztás. Megkönnyíti a máj munkáját A méregtelenítés, a vértisztítás nehéz feladatát a máj végzi – ezt a „munkát” könnyíti meg a rendszeres céklafogyasztás. Vértisztító: betaintartalmának köszönhetően gyulladáscsökkentő hatással bír.

Segít megbirkózni a krónikus betegségekkel

Gyulladáscsökkentő (betaintartalma miatt) hatásának köszönhetően – illetve magas vitamin- és ásványianyag-tartalma miatt a rendszeres céklafogyasztás által a betegségekkel is könnyebben küzdünk meg. Az érrendszeri kockázatok csökkentése mellett a belső szerveket is védi, antioxidánsokban – magnéziumban, káliumban, nátriumban – gazdag. Bővelkedik B6-, B12- és C-vitaminban. Erősíti az immunrendszert, serkenti a fehérvérsejtek termelését. Nem csak a náthától véd meg, de a rák kialakulásának kockázatát is csökkentheti – kiváltképp a mellrákét.

Megkönnyíti a tartós fogyást

Ez az élelmi rostokban gazdag zöldség nem csak szuper egészséges, de még a fogyásban is segíthet. Egy csészényi cékla körülbelül 4 gramm rostot tartalmaz. Ez az oldhatatlan rost a bélrendszer egészséges működéséhez járul hozzá, csökkenti a székrekedés és az aranyér kockázatát. Ha pedig az emésztésünk rendben van – a cékla a bélrendszer „kipucolásában” is segít –, a fogyásunk is könnyebben beindul. A sok cékla meglepetést is okozhat: ne ijedjünk meg, ha a vizeletünk kissé lilás, skarlátvöröses színű.

Mit készíthetünk céklából?

Amilyen sokféle jótékony hatással bír a szervezetre, olyan sokféleképpen készíthetjük el és illeszthetjük étrendünkbe a céklát. Ha nem bíbelődnénk vele sokat, csak reszeljük a salátára, nagyszerűen feldobja – nem csak a színét, de az ízét is. De főzhetünk belőle levest is, vagy akár süthetjük-párolhatjuk-főzhetjük köretnek. Vékonyra szeletelve, forró tepsiben kisütve pedig remek ropogtatni való estére a céklachips.

Ezek is érdekelhetnek

Így eddz, ha városban élsz!
Sok városlakó figyeli irigykedve a zöldövezetben, agglomerációban, vidéken lakókat: ők bezzeg mindennap kirándulhatnak, ha akarnak. Pedig a nagyváros is megannyi lehetőséget rejt, felfedezni valót kínál, szóval túracipőt fel, indulhat az urbánus túra!
Hasizom a konyhából: edd laposra a hasad!
Igaz a fitneszalaptörvény: a kockás izmok a konyhában készülnek. Hiába edzünk gyakran, ha az étkezésünkkel szabotáljuk a végeredményt. Együk okosan laposra a hasunkat!
A tavasz diétás kedvence: csőben sült brokkoli (videó)
Elronthatatlan csőben sült brokkoli, amit muszáj kipróbálni és megkóstolni. Nagyon finom egészséges húsmentes étel a mindennapokra.
Durva! Ezért jó, ha sokkal több epret eszel!
Ha eddig még nem voltunk rajongói ennek a pirosló finomságnak, akkor itt az ideje, hogy azzá váljunk! Nemcsak lédús, nyárias és isteni finom, de valóságos szuperélelmiszer is.
Egészséges vagy felejtős a szója? Ezt tudnod kell!
A szója sokáig nem hiányozhatott az egészséges életmódot követők étrendjéből. Az utóbbi években azonban egyre többször jelentek meg olyan hírek, tanulmányok, amelyek cáfolták a szója egészségre gyakorolt jótékony hatásait.
Hasznos gyógynövény: Így használd a pitypangot a diétádhoz
Kevesen tudják, hogy a mezők egyszerű kis virága, a gyermekláncfű ehető növény. Pedig érdemes közelebbről is megismernünk, mert méregtelenítő hatásának köszönhetően rengeteg bajtól megszabadíthat.
Szeretnél igazán hatékonyan edzeni? Ezekre a szabályokra figyelj!
Akár régi, rutinos, akár új edzőtermi látogató vagy, akár gyorsulni, erősödni vagy éppen fogyni szeretnél, a motiváció időnként alábbhagy. Hogy átlendülj a holtponton, vagy, hogy még többet kihozz izzasztó edzéseidből, érdemes pár jó tanácsot megfogadnia. Nem nehéz vagy bonyolult trükkök ezek, azonban jelentősen növelhetik a sportolás hatékonyságát.
Ezek a legjobb tavaszi vitaminbombák, így fiatalítsd meg a tested
A téli hideg időben lemerülnek szervezetünk vitaminraktárai, így tavaszra legyengül az immunrendszer. A friss zöldségek és gyümölcsök azonban óriási energiával töltik fel testünket!

Ajánlataink