Mi a lisztérzékenység?
Autoimmun betegség, melynek kiváltója a kalászos gabonafélékben lévő sikér (glutén) egyik fehérjecsoportja, a gliadin, amit az ember normális étkezések során fogyaszt el. A lisztérzékenység nem allergia, de a gliadin ahhoz hasonlóan antigén-antitest reakciót, immunválaszt vált ki a vékonybélben. Az egészséges vékonybél nyálkahártyáját bélbolyhok borítják, segítve, hogy a tápanyagok minél nagyobb felületen szívódhassanak fel. Az immunreakció következtében ezek a bélbolyhok elpusztulnak, és így csökken a felszívó felület. A szervezetbe kerülő tápanyagok felszívódása romlik, emésztési, felszívódási zavar alakul ki. A következmények: alultápláltság, vitamin- és ásványianyag-hiány, és az ezek nyomán kialakuló különféle betegségek.
Típusos és jelentéktelennek tűnő tünetek
Míg korábban a lisztérzékenységet gyerekkorban kezdődő betegségnek tartották, ma már egyértelmű, hogy felnőttekben is igen gyakori. Felismerése nehéz, mert minél későbbi életkorban fejlődik ki a betegség, annál különfélébb tünetekben nyilvánul meg.
A kicsiknél a panaszok 14–18 hónapos korban, legkésőbb 5 éves korig, a lisztes táplálék bevezetése után jelentkeznek. A gyerekek étvágytalanná válnak, sokat hánynak, hasuk jellegzetesen nagy lesz („pókhas”), a fogyás miatt a karjuk elvékonyodik. A kialakuló vitaminhiány következtében vérszegénység mutatkozik, a picik kedvetlenek, nyűgösek, könnyen kifáradnak.
Felnőttként nehezebb a diagnosztizálás. A tünetek szerteágazóak: ekkor is lehet elhúzódó vagy ismételten jelentkező hasmenés, de székrekedés is előfordulhat. A puffadt has jellemző tünet. Sokkal több problémát okoznak a felnőtteknél a tápanyag-, illetve a vitaminhiányra visszavezethető tünetek vagy az ezek következtében kialakuló betegségek: pszichés zavarok, mozgásszervi panaszok, kóros fogyás, izomgörcsök, fokozott fogékonyság fertőzésekre.
A legenyhébb panaszokkal is célszerű felkeresni az orvost, diéta nélkül ugyanis megnő a bélcsatorna daganatos betegségeinek esélye.
Kellemetlen, ám szükséges vizsgálatok
A lisztérzékenység diagnózisához az alultápláltság megállapításán kívül szükséges, hogy kimutassák a cöliákiaspecifikus ellenanyagokat a vérszérumból végzett ellenanyag-vizsgálatokkal. Ez azonban nem helyettesíti a vékonybélvizsgálatot. Vékonybél-biopsziával (szövetmintavétellel) igazolni kell a vékonybélbolyhok megfogyatkozását, sérülését, valamint a gluténmentes diéta hatására a javulást. Ezért is fontos, hogy gyanú esetén ne hagyja el a glutént az étrendjéből mindaddig, amíg az első vékonybél-biopszia meg nem történik – ez ugyanis az egyetlen teljesen megbízható mód a diagnózisra.
Diétával kezelhető
A cöliákia nem gyógyítható, azonban megfelelő diétával a lisztérzékenység miatt kialakult bélnyálkahártya-károsodás és a kellemetlen tünetek megszüntethetők. A diéta célja a gluténnek – pontosabban a gliadinnak – a kiiktatása az étrendből. Glutén van a búzában, árpában, rozsban és a zabban, ezek fogyasztása szigorúan tilos. Bár a diéta hatására a tünetek egy-két hónap alatt szépen elmúlnak, a bélnyálkahártya regenerálódik és a beteg közérzete is javul, a kóros antitestek még akár egy évig jelen lehetnek a szervezetben. A diétát szigorúan, egész életen át be kell tartani, különben a tünetek újra és újra jelentkeznek.
A diéta egyszerű, betartása mégis nehéz, hiszen az élelmiszereken a 2 százaléknál kisebb mennyiségben jelen lévő adalékanyagok feltüntetése nem kötelező, s ha maga az alapanyag nem is tartalmaz gliadint, a gyártás során szennyeződhet vele.
Segítség a mindennapokban
Akinek a családjában lisztérzékeny van, szinte biztos, hogy nem tudja kikerülni a mindennapos főzést. Segítséget jelenthet egyszer-egyszer félkész-, késztermékekkel „kiváltani” a főzést. A gluténmentes ételeket lehetetlenség fejben tartani. Nyugodtan megvásárolhatók azonban azok az élelmiszerek, amelyek csomagolásán a gluténmentes felirat olvasható vagy amelyiken kis ábra – áthúzott búzakalász – jelöli a gluténmentességet.
Nehéz kérdés, hogy étteremben mit ehetnek a lisztérzékenyek. Nos, biztonsággal csak kevés dolgot fogyaszthatnak: levesbetét nélküli híg leveseket, párolt zöldségeket és salátákat, grillezett és natúr húsokat, gyümölcsöket (kivétel az import zöld alma, mivel gluténtartalmú bevonat lehet rajta). A desszertekkel óvatosan kell bánni, a legjobb, ha ezekről lemondanak a betegek.
Amit tilos:
- búzaliszt és a belőle készült termékek: búzapehely, búzadara, búzacsíra, búzakorpa
- árpaliszt, árpapehely
- zabkorpa, zabpehely
- rozsliszt, rozspehely
- gluténtartalmú húsipari készítmények
- instant kakaópor és kávé
- levesporok, leveskockák, mártásporok, fűszerkrémek, mustár, majonéz, ketchup
- holland sajtok
- fogyókúrás porok
- zöld alma
- gyorsfagyasztott burgonya
- vodka, whisky, sör
A diéta első heteiben célszerű banánt, almát, aludttejet, túrót, főzelékeket és sovány húsokat fogyasztani. Kezdetben a természetes cukrokkal óvatosan kell bánni, és mindenképpen enyhíteni kell a tápanyaghiány tüneteit vitamin- és nyomelemkészítményekkel. A diéta bevezetése után két héttel már javulás figyelhető meg.
Receptek
Tészta
- 30 dkg gluténmentes liszt
- 2 tojás
- só
Elkészítés:
A lisztet összegyúrjuk a tojással és a sóval. Megfőzhetjük azonnal, sós vízben kb. 10 perc alatt vagy langyos sütőben megszáríthatjuk későbbi felhasználás céljára.
Egyszerű pizzatészta
- 33 dkg gluténmentes liszt
- 200 ml meleg víz
- 3 dkg élesztő
- 2 evőkanál olaj
- 1 kávéskanál só
- tetejére tetszőleges feltét
Elkészítés:
A meleg vízben elkeverjük, feloldjuk az élesztőt. Kimérjük, és egy tálba összeöntjük a hozzávalókat, a vízben feloldott élesztőt is. Elektromos mixer dagasztóspiráljával 5 percig dagasztjuk a tésztát (kissé ragacsos lesz), majd 30 percig meleg helyen kelesztjük. A megkelt tésztát vizes kézzel kb. 20 cm átmérőjű koronggá nyújtjuk, negyed órát pihentetjük. Ízlés szerint rápakoljuk a feltétet és 20 perc alatt készre sütjük.
Zsemlék vagy kifli (kb. 8 db)
- 25 dkg gluténmentes liszt
- 1/2 teáskanál só
- 1 evőkanál napraforgóolaj
- 250 ml langyos víz
- 1 dkg friss élesztő
Elkészítés:
A hozzávalókat alaposan keverjük ki fakanállal. Olajos kézzel formáljunk gombócokat vagy sodorjunk kifliket. Hagyjuk kelni fél órát, majd süssük világosbarnára. Ha kész, vegyük ki a sütőből, kenjük meg napraforgóolajjal és takarjuk le konyharuhával.
Piskóta
- 5 db tojásfehérje habbá verve
- 25 dkg cukor
- 1 vaníliás cukor
- egy citrom leve és héja
- 20 dkg kukoricaliszt
- 12 dkg olvasztott vaj
- csipet só
- 1 mokkáskanál szódabikarbóna
Elkészítés:
Minden hozzávalót alaposan összekeverünk úgy, hogy a felvert tojáshabot adjuk hozzá utoljára. Vajjal kikent tepsiben kb. 30 perc alatt megsütjük. Üresen is finom, de tetszés szerint tölthetjük krémekkel, lekvárokkal.
Túrós pogácsa
- 25 dkg túró
- 25 dkg margarin
- 25 dkg rizsliszt
- 1 db tojás + 2 sárgája
- késhegynyi szódabikarbóna
Elkészítés:
A hozzávalókat összegyúrjuk, nyújtjuk, és kis kerek formával kiszaggatjuk a pogácsákat. A tetejére sajtot, szezámmagot, köménymagot szórunk. Kb. 30 perc alatt kisütjük.
Hamis császármorzsa
- 4 dkg hántolt köles
- 120 ml víz
- csipet só
- 6 dkg gluténmentes liszt
- 4 dkg világos nádcukor
- fél citrom reszelt héja
- 2 tojás
- csipet só
- 100 ml tejszín
- 4 dkg vaj
Elkészítés:
A kölest csipet só hozzáadásával pároljuk meg a vízben alacsony hőfokon. Hagyjuk kihűlni, majd a kezünkkel morzsoljuk szét. A tojásokat válasszuk szét, a fehérjéket a csipet sóval verjük kemény habbá. A kölest keverjük össze a liszttel, a tojások sárgájával, a cukorral, tejszínnel, citromhéjjal.
Végül óvatos mozdulatokkal dolgozzuk bele a tojáshabot is. Egy serpenyőben olvasszuk fel a vajat, öntsük bele a masszát, hagyjuk pár percig sülni, majd daraboljuk fel.
Palacsinta
- 6 púpos evőkanál gluténmentes liszt
- csipet só
- 1 dl tej
- csipet cukor
- fél dl olaj
- 1 egész tojás
- ásványvíz
Elkészítés:
Robotgéppel minden összetevőt simára keverünk, majd annyi ásványvízzel hígítjuk, hogy megfelelő állagú legyen. Olajos palacsintasütőben megsütjük, és ízlés szerint töltjük.
Fűszeres keksz
- 10 dkg rizsliszt
- 5 dkg porcukor
- késhegynyi szódabikarbóna
- csipet só
- 1 mokkáskanál mézeskalácsfűszer-keverék vagy őrölt fahéj, szegfűszeg
- 1 citrom reszelt héja
- 3 evőkanál víz
- 5 dkg vaj
- a tetejére őrölt dió
Elkészítés:
A hozzávalókat összekeverjük. Ragadós masszát kapunk, ezért vizes kézzel formázzunk apró golyókat. Helyezzük sütőpapírra, és egy villával nyomkodjuk meg a tetejét. Díszítsük őrölt dióval. 15 perc alatt ropogósra sütjük.
A glutén elhagyásával gyakran kevesebb rost kerül a tápcsatornába, ezért székrekedés jelentkezhet. Megelőzésképpen sok gyümölcsöt, zöldséget kell fogyasztani, és figyelni kell az elegendő folyadékbevitelre is.