Egyre nő a lisztérzékenységben szenvedők száma. Általában kisgyermekkorban derül ki a betegség, a szülők pedig ijedten és tanácstalanul állnak: hogyan tovább? De az sincs könnyebb helyzetben, akinél felnőttkorban diagnosztizálják a betegséget. A diéta megtartása ugyanis életfontosságú, de nem könnyű. Nemcsak az utazások, az ebéd- és vacsorameghívások okoznak nehézséget, hanem a hétköznapok is, hiszen a speciális alapanyagok drágábbak, nehezebben beszerezhetőek.

Mindent a lisztérzékenységről + alapreceptek otthonra

Mi a lisztérzékenység?

Autoimmun betegség, melynek kiváltója a kalászos gabonafélékben lévő sikér (glutén) egyik fehérjecsoportja, a gliadin, amit az ember normális étkezések során fogyaszt el. A lisztérzékenység nem allergia, de a gliadin ahhoz hasonlóan antigén-antitest reakciót, immunválaszt vált ki a vékonybélben. Az egészséges vékonybél nyálkahártyáját bélbolyhok borítják, segítve, hogy a tápanyagok minél nagyobb felületen szívódhassanak fel. Az immunreakció következtében ezek a bélbolyhok elpusztulnak, és így csökken a felszívó felület. A szervezetbe kerülő tápanyagok felszívódása romlik, emésztési, felszívódási zavar alakul ki. A következmények: alultápláltság, vitamin- és ásványianyag-hiány, és az ezek nyomán kialakuló különféle betegségek.

Típusos és jelentéktelennek tűnő tünetek

Míg korábban a lisztérzékenységet gyerekkorban kezdődő betegségnek tartották, ma már egyértelmű, hogy felnőttekben is igen gyakori. Felismerése nehéz, mert minél későbbi életkorban fejlődik ki a betegség, annál különfélébb tünetekben nyilvánul meg.

A kicsiknél a panaszok 14–18 hónapos korban, legkésőbb 5 éves korig, a lisztes táplálék bevezetése után jelentkeznek. A gyerekek étvágytalanná válnak, sokat hánynak, hasuk jellegzetesen nagy lesz („pókhas”), a fogyás miatt a karjuk elvékonyodik. A kialakuló vitaminhiány következtében vérszegénység mutatkozik, a picik kedvetlenek, nyűgösek, könnyen kifáradnak.

Felnőttként nehezebb a diagnosztizálás. A tünetek szerteágazóak: ekkor is lehet elhúzódó vagy ismételten jelentkező hasmenés, de székrekedés is előfordulhat. A puffadt has jellemző tünet. Sokkal több problémát okoznak a felnőtteknél a tápanyag-, illetve a vitaminhiányra visszavezethető tünetek vagy az ezek következtében kialakuló betegségek: pszichés zavarok, mozgásszervi panaszok, kóros fogyás, izomgörcsök, fokozott fogékonyság fertőzésekre.

A legenyhébb panaszokkal is célszerű felkeresni az orvost, diéta nélkül ugyanis megnő a bélcsatorna daganatos betegségeinek esélye.

Kellemetlen, ám szükséges vizsgálatok

A lisztérzékenység diagnózisához az alultápláltság megállapításán kívül szükséges, hogy kimutassák a cöliákiaspecifikus ellenanyagokat a vérszérumból végzett ellenanyag-vizsgálatokkal. Ez azonban nem helyettesíti a vékonybélvizsgálatot. Vékonybél-biopsziával (szövetmintavétellel) igazolni kell a vékonybélbolyhok megfogyatkozását, sérülését, valamint a gluténmentes diéta hatására a javulást. Ezért is fontos, hogy gyanú esetén ne hagyja el a glutént az étrendjéből mindaddig, amíg az első vékonybél-biopszia meg nem történik – ez ugyanis az egyetlen teljesen megbízható mód a diagnózisra.

Diétával kezelhető

A cöliákia nem gyógyítható, azonban megfelelő diétával a lisztérzékenység miatt kialakult bélnyálkahártya-károsodás és a kellemetlen tünetek megszüntethetők. A diéta célja a gluténnek – pontosabban a gliadinnak – a kiiktatása az étrendből. Glutén van a búzában, árpában, rozsban és a zabban, ezek fogyasztása szigorúan tilos. Bár a diéta hatására a tünetek egy-két hónap alatt szépen elmúlnak, a bélnyálkahártya regenerálódik és a beteg közérzete is javul, a kóros antitestek még akár egy évig jelen lehetnek a szervezetben. A diétát szigorúan, egész életen át be kell tartani, különben a tünetek újra és újra jelentkeznek.

A diéta egyszerű, betartása mégis nehéz, hiszen az élelmiszereken a 2 százaléknál kisebb mennyiségben jelen lévő adalékanyagok feltüntetése nem kötelező, s ha maga az alapanyag nem is tartalmaz gliadint, a gyártás során szennyeződhet vele.

Segítség a mindennapokban

Akinek a családjában lisztérzékeny van, szinte biztos, hogy nem tudja kikerülni a mindennapos főzést. Segítséget jelenthet egyszer-egyszer félkész-, késztermékekkel „kiváltani” a főzést. A gluténmentes ételeket lehetetlenség fejben tartani. Nyugodtan megvásárolhatók azonban azok az élelmiszerek, amelyek csomagolásán a gluténmentes felirat olvasható vagy amelyiken kis ábra – áthúzott búzakalász – jelöli a gluténmentességet.

Nehéz kérdés, hogy étteremben mit ehetnek a lisztérzékenyek. Nos, biztonsággal csak kevés dolgot fogyaszthatnak: levesbetét nélküli híg leveseket, párolt zöldségeket és salátákat, grillezett és natúr húsokat, gyümölcsöket (kivétel az import zöld alma, mivel gluténtartalmú bevonat lehet rajta). A desszertekkel óvatosan kell bánni, a legjobb, ha ezekről lemondanak a betegek.

Amit tilos:

  • búzaliszt és a belőle készült termékek: búzapehely, búzadara, búzacsíra, búzakorpa
  • árpaliszt, árpapehely
  • zabkorpa, zabpehely
  • rozsliszt, rozspehely
  • gluténtartalmú húsipari készítmények
  • instant kakaópor és kávé
  • levesporok, leveskockák, mártásporok, fűszerkrémek, mustár, majonéz, ketchup
  • holland sajtok
  • fogyókúrás porok
  • zöld alma
  • gyorsfagyasztott burgonya
  • vodka, whisky, sör

A diéta első heteiben célszerű banánt, almát, aludttejet, túrót, főzelékeket és sovány húsokat fogyasztani. Kezdetben a természetes cukrokkal óvatosan kell bánni, és mindenképpen enyhíteni kell a tápanyaghiány tüneteit vitamin- és nyomelemkészítményekkel. A diéta bevezetése után két héttel már javulás figyelhető meg.

Receptek

Tészta

  • 30 dkg gluténmentes liszt
  • 2 tojás

Elkészítés:

A lisztet összegyúrjuk a tojással és a sóval. Megfőzhetjük azonnal, sós vízben kb. 10 perc alatt vagy langyos sütőben megszáríthatjuk későbbi felhasználás céljára.

Egyszerű pizzatészta

  • 33 dkg gluténmentes liszt
  • 200 ml meleg víz
  • 3 dkg élesztő
  • 2 evőkanál olaj
  • 1 kávéskanál só
  • tetejére tetszőleges feltét

Elkészítés:

A meleg vízben elkeverjük, feloldjuk az élesztőt. Kimérjük, és egy tálba összeöntjük a hozzávalókat, a vízben feloldott élesztőt is. Elektromos mixer dagasztóspiráljával 5 percig dagasztjuk a tésztát (kissé ragacsos lesz), majd 30 percig meleg helyen kelesztjük. A megkelt tésztát vizes kézzel kb. 20 cm átmérőjű koronggá nyújtjuk, negyed órát pihentetjük. Ízlés szerint rápakoljuk a feltétet és 20 perc alatt készre sütjük.

Zsemlék vagy kifli (kb. 8 db)

  • 25 dkg gluténmentes liszt
  • 1/2 teáskanál só
  • 1 evőkanál napraforgóolaj
  • 250 ml langyos víz
  • 1 dkg friss élesztő

Elkészítés:

A hozzávalókat alaposan keverjük ki fakanállal. Olajos kézzel formáljunk gombócokat vagy sodorjunk kifliket. Hagyjuk kelni fél órát, majd süssük világosbarnára. Ha kész, vegyük ki a sütőből, kenjük meg napraforgóolajjal és takarjuk le konyharuhával.

Piskóta

  • 5 db tojásfehérje habbá verve
  • 25 dkg cukor
  • 1 vaníliás cukor
  • egy citrom leve és héja
  • 20 dkg kukoricaliszt
  • 12 dkg olvasztott vaj
  • csipet só
  • 1 mokkáskanál szódabikarbóna

Elkészítés:

Minden hozzávalót alaposan összekeverünk úgy, hogy a felvert tojáshabot adjuk hozzá utoljára. Vajjal kikent tepsiben kb. 30 perc alatt megsütjük. Üresen is finom, de tetszés szerint tölthetjük krémekkel, lekvárokkal.

Túrós pogácsa

  • 25 dkg túró
  • 25 dkg margarin
  • 25 dkg rizsliszt
  • 1 db tojás + 2 sárgája
  • késhegynyi szódabikarbóna

Elkészítés:

A hozzávalókat összegyúrjuk, nyújtjuk, és kis kerek formával kiszaggatjuk a pogácsákat. A tetejére sajtot, szezámmagot, köménymagot szórunk. Kb. 30 perc alatt kisütjük.

Hamis császármorzsa

  • 4 dkg hántolt köles
  • 120 ml víz
  • csipet só
  • 6 dkg gluténmentes liszt
  • 4 dkg világos nádcukor
  • fél citrom reszelt héja
  • 2 tojás
  • csipet só
  • 100 ml tejszín
  • 4 dkg vaj

Elkészítés:

A kölest csipet só hozzáadásával pároljuk meg a vízben alacsony hőfokon. Hagyjuk kihűlni, majd a kezünkkel morzsoljuk szét. A tojásokat válasszuk szét, a fehérjéket a csipet sóval verjük kemény habbá. A kölest keverjük össze a liszttel, a tojások sárgájával, a cukorral, tejszínnel, citromhéjjal.
Végül óvatos mozdulatokkal dolgozzuk bele a tojáshabot is. Egy serpenyőben olvasszuk fel a vajat, öntsük bele a masszát, hagyjuk pár percig sülni, majd daraboljuk fel.

Palacsinta

  • 6 púpos evőkanál gluténmentes liszt
  • csipet só
  • 1 dl tej
  • csipet cukor
  • fél dl olaj
  • 1 egész tojás
  • ásványvíz

Elkészítés:

Robotgéppel minden összetevőt simára keverünk, majd annyi ásványvízzel hígítjuk, hogy megfelelő állagú legyen. Olajos palacsintasütőben megsütjük, és ízlés szerint töltjük.

Fűszeres keksz

  • 10 dkg rizsliszt
  • 5 dkg porcukor
  • késhegynyi szódabikarbóna
  • csipet só
  • 1 mokkáskanál mézeskalácsfűszer-keverék vagy őrölt fahéj, szegfűszeg
  • 1 citrom reszelt héja
  • 3 evőkanál víz
  • 5 dkg vaj
  • a tetejére őrölt dió

Elkészítés:

A hozzávalókat összekeverjük. Ragadós masszát kapunk, ezért vizes kézzel formázzunk apró golyókat. Helyezzük sütőpapírra, és egy villával nyomkodjuk meg a tetejét. Díszítsük őrölt dióval. 15 perc alatt ropogósra sütjük.

A glutén elhagyásával gyakran kevesebb rost kerül a tápcsatornába, ezért székrekedés jelentkezhet. Megelőzésképpen sok gyümölcsöt, zöldséget kell fogyasztani, és figyelni kell az elegendő folyadékbevitelre is.

CSERÉLJE LE! VARIÁCIÓK EGÉSZSÉGES KÖRETRE

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Diétás húsvéti csokitojás eperhabbal: könnyed élvezet édes pillanatokra
Fedezd fel a diétás húsvéti csokitojás eperhabbal receptjét! Könnyed, finom édesség, ami nem terheli a diétádat, mégis ínycsiklandó élményt nyújt a húsvéti ünnepekre.
Önreflexió: Mi az a tükörgyakorlat?
Mikor volt utoljára, hogy úgy igazán, ítélkezésmentesen belenéztél a tükörbe, és végig szemlélted azt a személyt, aki visszaköszön róla? Hetekkel, hónapokkal ezelőtt, netán még soha? Pedig ennek a rutinnak akár az életedet megváltoztató hatása is lehet.
5 titok, amit a kifutók modelljei sosem mondanak el – most kiszivárgott
A Victoria’s Secret exmodellje elárulta, mely napi szokások segítették a tökéletes alak és bőr megőrzésében.
Különleges cukor- és lisztmentes aranygaluska
Ez az aranygaluska recept különlegessége, hogy hagyományos cukor és fehérliszt nélkül készül, helyette természetes édességet adó sültalmakrémmel.
Óvatosan a vásárlással, ezek a ruhák megbetegítenek!
Ruhavásárláskor valószínűleg te is elsősorban arra figyelsz, hogy az adott darab jól nézzen ki, és kényelmes legyen. De gondoltál már arra, hogy milyen hatással van az egészségedre?
Rejtett kalóriák: mutatjuk, miért nem indul el a fogyásod
Ha fogyni szeretnél, érdemes odafigyelned azokra a rejtett kalóriákra, amelyek észrevétlenül hátráltathatják a céljaid elérését. Olyan ételek és italok is akadályozhatják a fogyást, amelyeket sokan egészségesnek gondolnak.
A lapos has titka: 7 napos mintaétrend, ami segít a fogyásban
Lehet, hogy te is szeretnél megszabadulni néhány pluszkilótól, vagy esetleg lapos hasra vágysz. A jó hír, hogy néhány hét alatt, megfelelő mozgással és étrenddel látványos eredményeket érhetsz el.
Szilvia fél év alatt húsz kilót fogyott
Nagyné Soltész Szilvia életében a gyerekkori évekhez hasonlóan, 40 felett is kulcsfontosságú lett a rendszeres sport és az egészséges fogyás. Amellett, hogy fitten tartja, a csoportos edzéseken tudja leginkább kiengedni a gőzt…

Ajánlataink