Egyre nő a lisztérzékenységben szenvedők száma. Általában kisgyermekkorban derül ki a betegség, a szülők pedig ijedten és tanácstalanul állnak: hogyan tovább? De az sincs könnyebb helyzetben, akinél felnőttkorban diagnosztizálják a betegséget. A diéta megtartása ugyanis életfontosságú, de nem könnyű. Nemcsak az utazások, az ebéd- és vacsorameghívások okoznak nehézséget, hanem a hétköznapok is, hiszen a speciális alapanyagok drágábbak, nehezebben beszerezhetőek.

Mindent a lisztérzékenységről + alapreceptek otthonra

Mi a lisztérzékenység?

Autoimmun betegség, melynek kiváltója a kalászos gabonafélékben lévő sikér (glutén) egyik fehérjecsoportja, a gliadin, amit az ember normális étkezések során fogyaszt el. A lisztérzékenység nem allergia, de a gliadin ahhoz hasonlóan antigén-antitest reakciót, immunválaszt vált ki a vékonybélben. Az egészséges vékonybél nyálkahártyáját bélbolyhok borítják, segítve, hogy a tápanyagok minél nagyobb felületen szívódhassanak fel. Az immunreakció következtében ezek a bélbolyhok elpusztulnak, és így csökken a felszívó felület. A szervezetbe kerülő tápanyagok felszívódása romlik, emésztési, felszívódási zavar alakul ki. A következmények: alultápláltság, vitamin- és ásványianyag-hiány, és az ezek nyomán kialakuló különféle betegségek.

Típusos és jelentéktelennek tűnő tünetek

Míg korábban a lisztérzékenységet gyerekkorban kezdődő betegségnek tartották, ma már egyértelmű, hogy felnőttekben is igen gyakori. Felismerése nehéz, mert minél későbbi életkorban fejlődik ki a betegség, annál különfélébb tünetekben nyilvánul meg.

A kicsiknél a panaszok 14–18 hónapos korban, legkésőbb 5 éves korig, a lisztes táplálék bevezetése után jelentkeznek. A gyerekek étvágytalanná válnak, sokat hánynak, hasuk jellegzetesen nagy lesz („pókhas”), a fogyás miatt a karjuk elvékonyodik. A kialakuló vitaminhiány következtében vérszegénység mutatkozik, a picik kedvetlenek, nyűgösek, könnyen kifáradnak.

Felnőttként nehezebb a diagnosztizálás. A tünetek szerteágazóak: ekkor is lehet elhúzódó vagy ismételten jelentkező hasmenés, de székrekedés is előfordulhat. A puffadt has jellemző tünet. Sokkal több problémát okoznak a felnőtteknél a tápanyag-, illetve a vitaminhiányra visszavezethető tünetek vagy az ezek következtében kialakuló betegségek: pszichés zavarok, mozgásszervi panaszok, kóros fogyás, izomgörcsök, fokozott fogékonyság fertőzésekre.

A legenyhébb panaszokkal is célszerű felkeresni az orvost, diéta nélkül ugyanis megnő a bélcsatorna daganatos betegségeinek esélye.

Kellemetlen, ám szükséges vizsgálatok

A lisztérzékenység diagnózisához az alultápláltság megállapításán kívül szükséges, hogy kimutassák a cöliákiaspecifikus ellenanyagokat a vérszérumból végzett ellenanyag-vizsgálatokkal. Ez azonban nem helyettesíti a vékonybélvizsgálatot. Vékonybél-biopsziával (szövetmintavétellel) igazolni kell a vékonybélbolyhok megfogyatkozását, sérülését, valamint a gluténmentes diéta hatására a javulást. Ezért is fontos, hogy gyanú esetén ne hagyja el a glutént az étrendjéből mindaddig, amíg az első vékonybél-biopszia meg nem történik – ez ugyanis az egyetlen teljesen megbízható mód a diagnózisra.

Diétával kezelhető

A cöliákia nem gyógyítható, azonban megfelelő diétával a lisztérzékenység miatt kialakult bélnyálkahártya-károsodás és a kellemetlen tünetek megszüntethetők. A diéta célja a gluténnek – pontosabban a gliadinnak – a kiiktatása az étrendből. Glutén van a búzában, árpában, rozsban és a zabban, ezek fogyasztása szigorúan tilos. Bár a diéta hatására a tünetek egy-két hónap alatt szépen elmúlnak, a bélnyálkahártya regenerálódik és a beteg közérzete is javul, a kóros antitestek még akár egy évig jelen lehetnek a szervezetben. A diétát szigorúan, egész életen át be kell tartani, különben a tünetek újra és újra jelentkeznek.

A diéta egyszerű, betartása mégis nehéz, hiszen az élelmiszereken a 2 százaléknál kisebb mennyiségben jelen lévő adalékanyagok feltüntetése nem kötelező, s ha maga az alapanyag nem is tartalmaz gliadint, a gyártás során szennyeződhet vele.

Segítség a mindennapokban

Akinek a családjában lisztérzékeny van, szinte biztos, hogy nem tudja kikerülni a mindennapos főzést. Segítséget jelenthet egyszer-egyszer félkész-, késztermékekkel „kiváltani” a főzést. A gluténmentes ételeket lehetetlenség fejben tartani. Nyugodtan megvásárolhatók azonban azok az élelmiszerek, amelyek csomagolásán a gluténmentes felirat olvasható vagy amelyiken kis ábra – áthúzott búzakalász – jelöli a gluténmentességet.

Nehéz kérdés, hogy étteremben mit ehetnek a lisztérzékenyek. Nos, biztonsággal csak kevés dolgot fogyaszthatnak: levesbetét nélküli híg leveseket, párolt zöldségeket és salátákat, grillezett és natúr húsokat, gyümölcsöket (kivétel az import zöld alma, mivel gluténtartalmú bevonat lehet rajta). A desszertekkel óvatosan kell bánni, a legjobb, ha ezekről lemondanak a betegek.

Amit tilos:

  • búzaliszt és a belőle készült termékek: búzapehely, búzadara, búzacsíra, búzakorpa
  • árpaliszt, árpapehely
  • zabkorpa, zabpehely
  • rozsliszt, rozspehely
  • gluténtartalmú húsipari készítmények
  • instant kakaópor és kávé
  • levesporok, leveskockák, mártásporok, fűszerkrémek, mustár, majonéz, ketchup
  • holland sajtok
  • fogyókúrás porok
  • zöld alma
  • gyorsfagyasztott burgonya
  • vodka, whisky, sör

A diéta első heteiben célszerű banánt, almát, aludttejet, túrót, főzelékeket és sovány húsokat fogyasztani. Kezdetben a természetes cukrokkal óvatosan kell bánni, és mindenképpen enyhíteni kell a tápanyaghiány tüneteit vitamin- és nyomelemkészítményekkel. A diéta bevezetése után két héttel már javulás figyelhető meg.

Receptek

Tészta

  • 30 dkg gluténmentes liszt
  • 2 tojás

Elkészítés:

A lisztet összegyúrjuk a tojással és a sóval. Megfőzhetjük azonnal, sós vízben kb. 10 perc alatt vagy langyos sütőben megszáríthatjuk későbbi felhasználás céljára.

Egyszerű pizzatészta

  • 33 dkg gluténmentes liszt
  • 200 ml meleg víz
  • 3 dkg élesztő
  • 2 evőkanál olaj
  • 1 kávéskanál só
  • tetejére tetszőleges feltét

Elkészítés:

A meleg vízben elkeverjük, feloldjuk az élesztőt. Kimérjük, és egy tálba összeöntjük a hozzávalókat, a vízben feloldott élesztőt is. Elektromos mixer dagasztóspiráljával 5 percig dagasztjuk a tésztát (kissé ragacsos lesz), majd 30 percig meleg helyen kelesztjük. A megkelt tésztát vizes kézzel kb. 20 cm átmérőjű koronggá nyújtjuk, negyed órát pihentetjük. Ízlés szerint rápakoljuk a feltétet és 20 perc alatt készre sütjük.

Zsemlék vagy kifli (kb. 8 db)

  • 25 dkg gluténmentes liszt
  • 1/2 teáskanál só
  • 1 evőkanál napraforgóolaj
  • 250 ml langyos víz
  • 1 dkg friss élesztő

Elkészítés:

A hozzávalókat alaposan keverjük ki fakanállal. Olajos kézzel formáljunk gombócokat vagy sodorjunk kifliket. Hagyjuk kelni fél órát, majd süssük világosbarnára. Ha kész, vegyük ki a sütőből, kenjük meg napraforgóolajjal és takarjuk le konyharuhával.

Piskóta

  • 5 db tojásfehérje habbá verve
  • 25 dkg cukor
  • 1 vaníliás cukor
  • egy citrom leve és héja
  • 20 dkg kukoricaliszt
  • 12 dkg olvasztott vaj
  • csipet só
  • 1 mokkáskanál szódabikarbóna

Elkészítés:

Minden hozzávalót alaposan összekeverünk úgy, hogy a felvert tojáshabot adjuk hozzá utoljára. Vajjal kikent tepsiben kb. 30 perc alatt megsütjük. Üresen is finom, de tetszés szerint tölthetjük krémekkel, lekvárokkal.

Túrós pogácsa

  • 25 dkg túró
  • 25 dkg margarin
  • 25 dkg rizsliszt
  • 1 db tojás + 2 sárgája
  • késhegynyi szódabikarbóna

Elkészítés:

A hozzávalókat összegyúrjuk, nyújtjuk, és kis kerek formával kiszaggatjuk a pogácsákat. A tetejére sajtot, szezámmagot, köménymagot szórunk. Kb. 30 perc alatt kisütjük.

Hamis császármorzsa

  • 4 dkg hántolt köles
  • 120 ml víz
  • csipet só
  • 6 dkg gluténmentes liszt
  • 4 dkg világos nádcukor
  • fél citrom reszelt héja
  • 2 tojás
  • csipet só
  • 100 ml tejszín
  • 4 dkg vaj

Elkészítés:

A kölest csipet só hozzáadásával pároljuk meg a vízben alacsony hőfokon. Hagyjuk kihűlni, majd a kezünkkel morzsoljuk szét. A tojásokat válasszuk szét, a fehérjéket a csipet sóval verjük kemény habbá. A kölest keverjük össze a liszttel, a tojások sárgájával, a cukorral, tejszínnel, citromhéjjal.
Végül óvatos mozdulatokkal dolgozzuk bele a tojáshabot is. Egy serpenyőben olvasszuk fel a vajat, öntsük bele a masszát, hagyjuk pár percig sülni, majd daraboljuk fel.

Palacsinta

  • 6 púpos evőkanál gluténmentes liszt
  • csipet só
  • 1 dl tej
  • csipet cukor
  • fél dl olaj
  • 1 egész tojás
  • ásványvíz

Elkészítés:

Robotgéppel minden összetevőt simára keverünk, majd annyi ásványvízzel hígítjuk, hogy megfelelő állagú legyen. Olajos palacsintasütőben megsütjük, és ízlés szerint töltjük.

Fűszeres keksz

  • 10 dkg rizsliszt
  • 5 dkg porcukor
  • késhegynyi szódabikarbóna
  • csipet só
  • 1 mokkáskanál mézeskalácsfűszer-keverék vagy őrölt fahéj, szegfűszeg
  • 1 citrom reszelt héja
  • 3 evőkanál víz
  • 5 dkg vaj
  • a tetejére őrölt dió

Elkészítés:

A hozzávalókat összekeverjük. Ragadós masszát kapunk, ezért vizes kézzel formázzunk apró golyókat. Helyezzük sütőpapírra, és egy villával nyomkodjuk meg a tetejét. Díszítsük őrölt dióval. 15 perc alatt ropogósra sütjük.

A glutén elhagyásával gyakran kevesebb rost kerül a tápcsatornába, ezért székrekedés jelentkezhet. Megelőzésképpen sok gyümölcsöt, zöldséget kell fogyasztani, és figyelni kell az elegendő folyadékbevitelre is.

CSERÉLJE LE! VARIÁCIÓK EGÉSZSÉGES KÖRETRE

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Rubint Réka és Schóbert Norbert új digitális közösséget indított: Fitt Magyarországért
Rubint Réka és Schóbert Norbert új kezdeményezést indítottak, amely túlmutat a hagyományos edzéseken és az egyéni életmódváltáson: megszületett a Fitt Magyarországért Digitális Polgári Kör, amelynek célja, hogy a mozgás és az egészségtudatosság valódi közösségi ügy legyen.
Táplálkozás, lélek, mozgás: a sikeres újrakezdés titkai
Új diéta, új edzésterv, új fogadalmak. Aztán jön egy nehéz nap, kimarad egy edzés, becsúszik egy pizza, és máris úgy érzed, elrontottad. Ilyenkor sokan inkább abbahagyják. Pedig nem az számít, hányszor kezdtél már bele – hanem az, hogy nem adtad fel.
Diétázol? Készítsd el a tökéletes hamis palacsintát reggelire
Ha diétázol, de nem akarsz lemondani a palacsintáról, itt a megoldás: a hamis palacsinta gyors, egészséges és bűntudatmentes reggeli vagy uzsonna minden napra
Wall Pilates kezdőknek és haladóknak – 15 perc a teljes tested átmozgatásához
A fal stabil támaszt nyújt, így a gyakorlatok biztonságosabbak és könnyebben kivitelezhetők, kezdőknek és haladóknak egyaránt.
PCOS és gyermekvállalás: Van remény? Van remény!
A PCOS vagy más néven policisztás ovárium szindróma egy különösen gyakori nőgyógyászati betegség, amely nagyon sok nőt érint világszerte, mégis rengetegen tabuként kezelik. Különösen azok, akik gyermekvállalási nehézségektől küzdenek.
Az új gasztrotrend: adj egy kovászt, kapsz egy barátot!
Október 16-án ünnepli a világ az Élelmezési Világnapot, amelynek célja, hogy felhívja a figyelmet az egészséges táplálkozás, az élelmezésbiztonság és a fenntartható élelmiszerrendszerek fontosságára.
A brownie, amit nyugodt szívvel ehetsz – cukor nélkül is csábítóan finom
A brownie az a desszert, aminek egyszerűen nehéz ellenállni – most pedig elkészítheted a diétás, cukormentes változatát is. Puhán szaftos, csokisan gazdag, mégis könnyed és bűntudatmentes – pont olyan, amilyenre mindig is vágytál.
Ha imádod Dua Lipa zenéjét és izzasztó otthoni kardióra vágysz, ezeket ki kell próbálnod!
Összegyűjtöttünk három szuper cardió edzést, különböző hosszúságban – így attól függően választhatsz, mennyi időd van, és mennyire szeretnéd izzasztani magad: