A rák a keringési rendszert érintő megbetegedések után a második leggyakoribb halálok, jelenleg minden negyedik ember rákban hal meg hazánkban. Ez megdöbbentő adat, amely alátámasztja a tájékoztatás fontosságát a megelőzésről, a betegséget kiváltó okokról. Ugyanakkor mindannyian hallottunk már rémtörténeteket arról, hogy mik okozhatnak daganatos megbetegedéseket. A legtöbb ilyen történet tudományosan nem támasztható alá, egyszerűen eltúlzott vagy félreértelmezett kutatási eredményekről van szó. Íme, a leggyakoribb tévhitek.

Mítoszok a rákról

„A 21. SZÁZADI ÉLETMÓD RÁKOT OKOZ.”

Az igazság az, hogy pont akkora valószínűséggel betegszik meg valaki rákban napjainkban, mint a korábbi századokban. Látható, hogy a rákos megbetegedések száma nő, de ez egyszerűen azért van így, mert hosszabb ideig élünk, mint az őseink. A rák időzített bombaként ketyeg minden ember testében: a sejtek folyamatosan osztódnak, egyre több hiba csúszik a rendszerbe. Ahogy öregszik a szervezet, egyre több rákkockázatot növelő sejtváltozat halmozódhat fel a testben – azaz, ha valaki elég sokáig él, nagy eséllyel akkor is rákban fog meghalni, ha egyébként egészségesen élt, rákkeltő anyagoktól mentes környezetben.

„A DEZODOROK MELLRÁKOT OKOZNAK.”

A kutatások abból a megfigyelésből indultak ki, hogy a mell külső, felső negyedében – tehát közel a hónaljárokhoz – gyakoribb az emlőtumor. Az elmúlt tíz évben azonban nem sikerült olyan bizonyítékot felmutatni, mely szerint ez a dezodorok, pontosabban az alumíniumot és/ vagy parabéneket tartalmazó izzadásgátlók használatával függhet össze. Az Amerikai Rák Társaság cikke ezért azt tanácsolja, hogy aki fél ezektől a vegyületektől, válasszon olyan kozmetikumot, amely nem tartalmaz sem alumíniumsókat, sem pedig parabéneket. Elővigyázatosságként pedig azt javasolják, hogy a hónalj szőrtelenítése után mindenki kerülje a dezodorok használatát, így ugyanis elkerülhető, hogy a bőrön keletkező mikrosérüléseken keresztül bármilyen anyag felszívódjon.

„A NEGATÍV ATTITŰD RÁKOT OKOZ”

Régóta tartja magát az állítás, hogy az érzelmi stressz is okozhat rákos elváltozásokat, de a stressz és a rák között nincs egyértelmű, törvényszerű kapcsolat – pontosabban úgy vélik, hogy a stressz és a vírusokkal öszszefüggő daganatok, például a Kaposi-szarkóma és a limfómák között kapcsolat lehet, de ez még nem bizonyított. Egyes tanulmányok azt sugallják, hogy a depressziós emberek nagyobb valószínűséggel halnak meg rákban. Az ok nincs meghatározva, a magasabb mortalitási ráta jelentheti azt, hogy a depresszió hatással van az immunrendszerre, de azt is, hogy a depressziós emberek kevésbé együttműködőek a kezelések során.

„CSAK A LEÉGÉS VESZÉLYES A BŐRRÁK KIALAKULÁSA SZEMPONTJÁBÓL.”

Sokan imádják a barna bőrszínt és úgy gondolják, bátran süttethetik magukat a napon és a szoláriumban, ha nem égnek le, meg előzhetik a bőrrák kialakulását. A napsugárzás a földfelszínt elérő ultraibolya spektruma UVA- és UVB-sugártartományokból tevődik össze, míg a szoláriumcsövek legnagyobbrészt, mintegy 97 százalékban UVA-tartományban sugároznak. Az UVB felelős a leégésért, a tartós barnulásért és a bőr felső rétegeinek megvastagodásáért, ami jelentős tényező a fényvédelem fokozódásában. A szoláriumban a bőrt ezzel szemben nagyrészt UVA-sugárzás éri, amelynek hatására gyorsabban kialakuló barnulás jön létre. A bőr legfelső rétege sem vastagszik meg, így nem fokozódik a fényvédelem és nincs leégés. Az UVA mélyebbre jut a bőrben, ott károsítja a kötőszöveti rostokat, korai ráncosodást okozva. Ma már egyértelműen bizonyított, hogy az UVA-sugárzás is rákkeltő hatású.

Ezek is érdekelhetnek

Őszi ízorgia: saláták, amikbe beleszeretsz
Az ősz a színek, ízek és vitaminok időszaka. Ha szeretnél változatos, tápláló és könnyen elkészíthető salátákat az asztalodra, ezek a receptek tökéletesek: lédús sült paradicsom, fűszeres édesburgonya, ropogós céklacsipsz, grillezett ananász – mindez egy tálban, hogy a hűvösebb napokon is tele legyél energiával és vitaminnal.
5 magyar étel, amit soha ne egyél vacsorára, ha diétázol
Ha fogyni szeretnél, nem mindegy, mi kerül a tányérodra este. Vannak magyar ételek, amelyek bármilyen finomak is, vacsorára igazi kalóriacsapdát jelentenek. Mutatom az 5 legrosszabbat, amit jobb, ha elkerülsz, ha tényleg látni szeretnéd az eredményt a diétádban.
Érzékeny bőr nyáron: így ápold biztonságosan
A nyár a szabadságról, a napsütésről és a könnyedségről szól – de a bőrünk számára ez az időszak gyakran komoly kihívást jelent.
Borok, ízek, élmények: jön a Budapest Borfesztivál
Idén szeptemberben ismét poharainkat emeljük Magyarország legelőkelőbb borfesztiválján. A Budapest Borfesztivál négy napon át, szeptember 11. és 14. között a Budavári Palota történelmi falai között kínál felejthetetlen élményt a bor, a gasztronómia és a kultúra szerelmeseinek.
Cékla minden mennyiségben: ez a fogyókúra titkos fegyvere
Színes, laktató és tele tápanyagokkal – a cékla igazi diétabomba! Fedezd fel, hogyan turbózhatod vele az étrended, növelheted az energiaszinted, és élvezheted az ízletes, egészséges ételeket minden nap.
Fogyj le könnyedén a „6-6-6 sétával” – egyszerű, mégis hatékony módszer
Unod a bonyolult edzésterveket? A TikTok új kedvence, a 6-6-6 séta egyszerű, mégis hatékony módszer, amivel egy óra alatt beindíthatod a zsírégetést és feltöltheted magad energiával.
Csodaszer vagy veszélyes gyógymód? Csak egy szúrás és fogyni fogsz?
Ha bármit teszünk, hiába diétázunk és sportolunk, mégsem tudunk lefogyni, akkor lehet, hogy számunkra megoldást jelenthet a súlycsökkentő injekció.
Édes, mégis diétás: ez a tökéletes almás palacsinta recept
Szereted az édes reggeliket, de vigyázol a kalóriákra? Próbáld ki Jamie Oliver világhírű almás palacsintájának diétás változatát! Könnyű, fahéjas, friss almával készül, és bűntudat nélkül élvezheted reggelire vagy desszertnek.