A rák a keringési rendszert érintő megbetegedések után a második leggyakoribb halálok, jelenleg minden negyedik ember rákban hal meg hazánkban. Ez megdöbbentő adat, amely alátámasztja a tájékoztatás fontosságát a megelőzésről, a betegséget kiváltó okokról. Ugyanakkor mindannyian hallottunk már rémtörténeteket arról, hogy mik okozhatnak daganatos megbetegedéseket. A legtöbb ilyen történet tudományosan nem támasztható alá, egyszerűen eltúlzott vagy félreértelmezett kutatási eredményekről van szó. Íme, a leggyakoribb tévhitek.

Mítoszok a rákról

„A 21. SZÁZADI ÉLETMÓD RÁKOT OKOZ.”

Az igazság az, hogy pont akkora valószínűséggel betegszik meg valaki rákban napjainkban, mint a korábbi századokban. Látható, hogy a rákos megbetegedések száma nő, de ez egyszerűen azért van így, mert hosszabb ideig élünk, mint az őseink. A rák időzített bombaként ketyeg minden ember testében: a sejtek folyamatosan osztódnak, egyre több hiba csúszik a rendszerbe. Ahogy öregszik a szervezet, egyre több rákkockázatot növelő sejtváltozat halmozódhat fel a testben – azaz, ha valaki elég sokáig él, nagy eséllyel akkor is rákban fog meghalni, ha egyébként egészségesen élt, rákkeltő anyagoktól mentes környezetben.

„A DEZODOROK MELLRÁKOT OKOZNAK.”

A kutatások abból a megfigyelésből indultak ki, hogy a mell külső, felső negyedében – tehát közel a hónaljárokhoz – gyakoribb az emlőtumor. Az elmúlt tíz évben azonban nem sikerült olyan bizonyítékot felmutatni, mely szerint ez a dezodorok, pontosabban az alumíniumot és/ vagy parabéneket tartalmazó izzadásgátlók használatával függhet össze. Az Amerikai Rák Társaság cikke ezért azt tanácsolja, hogy aki fél ezektől a vegyületektől, válasszon olyan kozmetikumot, amely nem tartalmaz sem alumíniumsókat, sem pedig parabéneket. Elővigyázatosságként pedig azt javasolják, hogy a hónalj szőrtelenítése után mindenki kerülje a dezodorok használatát, így ugyanis elkerülhető, hogy a bőrön keletkező mikrosérüléseken keresztül bármilyen anyag felszívódjon.

„A NEGATÍV ATTITŰD RÁKOT OKOZ”

Régóta tartja magát az állítás, hogy az érzelmi stressz is okozhat rákos elváltozásokat, de a stressz és a rák között nincs egyértelmű, törvényszerű kapcsolat – pontosabban úgy vélik, hogy a stressz és a vírusokkal öszszefüggő daganatok, például a Kaposi-szarkóma és a limfómák között kapcsolat lehet, de ez még nem bizonyított. Egyes tanulmányok azt sugallják, hogy a depressziós emberek nagyobb valószínűséggel halnak meg rákban. Az ok nincs meghatározva, a magasabb mortalitási ráta jelentheti azt, hogy a depresszió hatással van az immunrendszerre, de azt is, hogy a depressziós emberek kevésbé együttműködőek a kezelések során.

„CSAK A LEÉGÉS VESZÉLYES A BŐRRÁK KIALAKULÁSA SZEMPONTJÁBÓL.”

Sokan imádják a barna bőrszínt és úgy gondolják, bátran süttethetik magukat a napon és a szoláriumban, ha nem égnek le, meg előzhetik a bőrrák kialakulását. A napsugárzás a földfelszínt elérő ultraibolya spektruma UVA- és UVB-sugártartományokból tevődik össze, míg a szoláriumcsövek legnagyobbrészt, mintegy 97 százalékban UVA-tartományban sugároznak. Az UVB felelős a leégésért, a tartós barnulásért és a bőr felső rétegeinek megvastagodásáért, ami jelentős tényező a fényvédelem fokozódásában. A szoláriumban a bőrt ezzel szemben nagyrészt UVA-sugárzás éri, amelynek hatására gyorsabban kialakuló barnulás jön létre. A bőr legfelső rétege sem vastagszik meg, így nem fokozódik a fényvédelem és nincs leégés. Az UVA mélyebbre jut a bőrben, ott károsítja a kötőszöveti rostokat, korai ráncosodást okozva. Ma már egyértelműen bizonyított, hogy az UVA-sugárzás is rákkeltő hatású.

Ezek is érdekelhetnek

Egészséges vagy felejtős a szója? Ezt tudnod kell!
A szója sokáig nem hiányozhatott az egészséges életmódot követők étrendjéből. Az utóbbi években azonban egyre többször jelentek meg olyan hírek, tanulmányok, amelyek cáfolták a szója egészségre gyakorolt jótékony hatásait.
Hasznos gyógynövény: Így használd a pitypangot a diétádhoz
Kevesen tudják, hogy a mezők egyszerű kis virága, a gyermekláncfű ehető növény. Pedig érdemes közelebbről is megismernünk, mert méregtelenítő hatásának köszönhetően rengeteg bajtól megszabadíthat.
Szeretnél igazán hatékonyan edzeni? Ezekre a szabályokra figyelj!
Akár régi, rutinos, akár új edzőtermi látogató vagy, akár gyorsulni, erősödni vagy éppen fogyni szeretnél, a motiváció időnként alábbhagy. Hogy átlendülj a holtponton, vagy, hogy még többet kihozz izzasztó edzéseidből, érdemes pár jó tanácsot megfogadnia. Nem nehéz vagy bonyolult trükkök ezek, azonban jelentősen növelhetik a sportolás hatékonyságát.
Ezek a legjobb tavaszi vitaminbombák, így fiatalítsd meg a tested
A téli hideg időben lemerülnek szervezetünk vitaminraktárai, így tavaszra legyengül az immunrendszer. A friss zöldségek és gyümölcsök azonban óriási energiával töltik fel testünket!
Maradj fitt a mobiloddal: öt applikáció, ami segít ebben
Az okostelefonunk mindig a zsebünkben van. Miért ne használnánk arra is, hogy segítsen az egészséges életmód kialakításában?
Epres álom sütés nélkül, és nincs benne cukor!
Ez a csodálatos epres süti nem csak az ízlelőbimbóidra lesz kedvező hatással, de az alakodat sem kell féltened, ráadásul percek alatt elkészíthető!
A barátai sem ismerték meg Gábort, annyit fogyott! Mi a titka?
Egész nap nem evett, este viszont már alig látott az éhségtől. Nem mozgott, állandóan az autóban ült, így szép lassan rakódtak egymásra a fölösleges kilók... Egy magánéleti válság kellett hozzá, hogy Miklay Gábor drasztikusan változtasson az életmódján.
Tavaszi gyümölcsdiéta, így érdemes belevágni!
Finomak, lédúsak és egészségesek... Használd fel az évszak ajándékait, és fogyj egészségesen!

Ajánlataink