Az őszi-téli, kevésbé napsütéses szezonban rendkívül fontos, hogy a szervezetünk megkapja a megfelelő mennyiségű D-vitamint. Ne csak tablettában gondolkodjunk: helyes táplálkozással is sokat tehetünk a D-vitamin-hiány elkerüléséért.

Napfény helyett: D-vitaminban gazdag ételek (receptekkel)

Amellett, hogy kevesebb napsütéses óra van a hűvösebb évszakokban, az időnk nagy részét a lakásban, irodában, azaz zárt helyiségben, és nem a szabad levegőn töltjük. Tél végére a szervezet D-vitamin szintje drasztikusan lecsökken. Sokféleképpen tehetünk ez ellen: próbáljunk, amennyi időt csak lehet, a szabadban tölteni, szedhetünk vitamint tabletta formájában, valamint fogyaszthatunk D-vitaminban gazdag élelmiszereket. Rendszeres D-vitaminbevitellel elkerülhető a csontritkulás, és ez segít a magas vérnyomás csökkentésében is.

D-vitamin források

Fotó: Shutterstock

 

D-vitamin források:

  • halak
  • máj
  • tojás
  • tejtermékek
  • gombafélék

 

Tojássárgája

Rengeteg tápanyagot tartalmaz, egyebek között D-vitamint. Egy nagyobb tojássárgája egy felnőtt nő napi D-vitamin-szükségletének 7 százalékát tartalmazza.

Receptajánló: Tojásos mini quiche

Hozzávalók (3-4 személyre): 1 k olívaolaj, 1 gerezd fokhagyma, 300 g mángoldlevél, 120 g túró, 75 g reszelt parmezán, 3 ek feldarabolt aszalt paradicsom, 2-3 db nagyobb tojás, 1 tk reszelt citromhéj, só, bors, 3 levél leveles tészta

Elkészítése:

1. Melegítsük elő a sütőt 200 fokra. Egy nagyobb serpenyőben, felhevített olívaolajon dinszteljük meg a zúzott fokhagymát, majd egy perc után dobjuk rá a nagyobb darabokra aprított mángoldleveleket és egy negyed bögre vizet. Közepes lángon főzzük körülbelül 5öt percig, míg kissé megfonnyad a mángold.

2. Egy konyhai robotgép segítségével dolgozzuk össze a túrót és a parmezánt (keveset tegyünk félre belőle), majd egy nagyobb tálban keverjük össze a túrókrémet, a feldarabolt aszalt paradicsomot, a citromhéjat, kevés sót és borsot, a felvert tojást, végül a mángoldot.

3. Egy hatrészes muffinsütő formát enyhén kenjünk ki olajjal, majd béleljük ki a hat egyforma darabra vágott tésztával. Ezeket is olajozzuk át vékonyan, majd töltsük meg a tojásos-mángoldos töltelékkel. A tetejére szórjunk parmezánt, majd süssük készre az egészet körülbelül 20 perc alatt.

 

Tehéntej

Az egyik legfontosabb D-vitamin- és nem utolsósorban kalciumforrásunk. Ne válasszunk kifejezetten zsíros változatot, de időnként – hacsak nem élünk laktóz-intoleranciával – érdemes az étrendünkbe iktatni.

Receptajánló: Almás zabkása

Hozzávalók (2 személyre): 100 g zabpehely, 4 tk őrölt lenmag, 2 tk fahéj, 400 ml sovány tej, 2 tk vaníliakivonat, 4 ek aprított dió, 1 nagyobb (vagy két kisebb) darab alma

Elkészítése:

1. Keverjük össze alaposan a zabpelyhet, a lenmagot, a fahéjat, a tejet és a vaníliakivonatot, illetve a dió és a felkockázott alma felét. Tegyük az egészet éjszakára a hűtőbe pihenni.

2. Másnap a maradék dióval és almával meghintve tálaljuk. Krémesebbé tehetjük az egészet kevés görög joghurttal, illetve mogyoróvajjal.

 

Gomba

Bármilyen fajtáját vásároljuk is, a gombával nem nyúlunk mellé, ugyanis rengeteg D-vitamint tartalmaznak. Külön öröm, hogy szinte bármibe tehetjük, feldobhatjuk vele a leveseinket, köreteinket. Kiváló alapanyag akkor is, ha tartalmas frittatát szeretnénk sütni.

D-vitamin, gombás frittata

Fotó: Shutterstock

Receptajánló: Gombás-spenótos frittata

Hozzávalók (4 személyre): 230 g gomba (csiperke, vargánya is jó), 90 g spenót (mirelit is lehet), ½ db kaliforniai paprika, 2 gerezd fokhagyma, 3 evőkanál olívaolaj, 1 evőkanál vaj, 4 nagyobb tojás, só, bors, ¼ tk kurkuma, 1 ek teljes kiőrlésű liszt, 1 tk sütőpor, 2 ek morzsolt feta, 2 ek aprított metélőhagyma

Elkészítése:

1. Melegítsük elő a sütőt 180 fokra. Egy nagyobb vasserpenyőben melegítsünk 1 evőkanálnyi olajat, dinszteljük meg rajta a felszeletelt sárgarépát, majd pár perc után keverjük hozzá a szeletelt paprikát és a zúzott fokhagymát. Főzzük néhány percig, majd öntsük a serpenyőbe a spenótot. Süssük, míg megfonnyad. Ha nagyjából átfőttek a zöldségek, vegyük le a lángról a serpenyőt.

2. Egy másik tálban verjük fel a tojásokat, ízesítsük sóval, borssal, kurkumával, keverjük hozzá a lisztet és a sütőport. Végül adjuk hozzá a zöldségeket is, keverjük össze alaposan.

3. A serpenyőt, amiben a zöldségek sültek, a maradék két evőkanál olívaolajjal kenjük ki, majd öntsük bele a tojásos-zöldséges mixet. Szórjuk meg morzsolt fetával, majd tegyük be a sütőbe, és süssük készre 15-20 perc alatt.

 

EZ IS ÉRDEKELHET:

 

 

 

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Wall Pilates kezdőknek és haladóknak – 15 perc a teljes tested átmozgatásához
A fal stabil támaszt nyújt, így a gyakorlatok biztonságosabbak és könnyebben kivitelezhetők, kezdőknek és haladóknak egyaránt.
PCOS és gyermekvállalás: Van remény? Van remény!
A PCOS vagy más néven policisztás ovárium szindróma egy különösen gyakori nőgyógyászati betegség, amely nagyon sok nőt érint világszerte, mégis rengetegen tabuként kezelik. Különösen azok, akik gyermekvállalási nehézségektől küzdenek.
Az új gasztrotrend: adj egy kovászt, kapsz egy barátot!
Október 16-án ünnepli a világ az Élelmezési Világnapot, amelynek célja, hogy felhívja a figyelmet az egészséges táplálkozás, az élelmezésbiztonság és a fenntartható élelmiszerrendszerek fontosságára.
A brownie, amit nyugodt szívvel ehetsz – cukor nélkül is csábítóan finom
A brownie az a desszert, aminek egyszerűen nehéz ellenállni – most pedig elkészítheted a diétás, cukormentes változatát is. Puhán szaftos, csokisan gazdag, mégis könnyed és bűntudatmentes – pont olyan, amilyenre mindig is vágytál.
Ha imádod Dua Lipa zenéjét és izzasztó otthoni kardióra vágysz, ezeket ki kell próbálnod!
Összegyűjtöttünk három szuper cardió edzést, különböző hosszúságban – így attól függően választhatsz, mennyi időd van, és mennyire szeretnéd izzasztani magad:
Unod a salátát? Ezzel a zöldséggel turbózd a fogyást!
A cékla nemcsak színével varázsolja el az embert, hanem az egyik legtáplálóbb és legdiétásabb zöldség is. Mindössze 40 kalória van 100 grammban, miközben tele van rosttal, antioxidánsokkal, vassal, folsavval és gyulladáscsökkentő hatású fitonutriensekkel.
Mire kell figyelni a pajzsmirigy diétánál?
Akár alulműködésről, túlműködésről vagy autoimmun eredetű problémáról van szó, az étrend nagyban hozzájárulhat a tünetek enyhítéséhez és a pajzsmirigy kezelés sikeréhez.
3 zseniális karfiolrecept, ha diétázol
Elképesztő lehetőségeket rejt a karfiol! Ez az egyszerű zöldség hihetetlenül sokféleképpen elkészíthető! Rosttartalma magas, szénhidrát viszont szinte nincs benne, így az egyik legjobb választás fogyókúrához!