A C-vitamin megakadályozza a megfázást? A vitaminokat nem lehet túladagolni? Mindig voltak, akik a különböző vitaminoktól reméltek gyors gyógyulást egy egyszerű megfázásból vagy akár súlyos betegségekből is. Talán ezért alakulhatott úgy, hogy a vitaminokról rengeteg tévhit kering a köztudatban...

Tény vagy tévhit? A legnagyobb vitaminmítoszok nyomában

Vitaminok, állítások – és a valóság

 

1. mítosz: A vitaminok túladagolása lehetetlen

Attól függ, hogy milyen vitaminokról van szó! Míg a vízben oldódó vitaminok (például a C-vitamin és a B-vitaminok) szervezet által nem hasznosított része a bevitel után néhány órával kiválasztódik, majd a vizelettel távozik, addig a zsírban oldódó vitaminok (A-, E-, F-, K-vitaminok) esetében már előfordulhat túladagolás, ami ráadásul igen kellemetlen tünetekkel hányás, hasmenés járhat!

2. mítosz: Nincs szükség a vitaminok pótlásra

A szervezetnek a legtöbb esetben még a megfelelően összeállított étrend mellett is szüksége lehet egyes vitaminok, nyomelemek pótlására, hiszen a mezőgazdaságban használt vegyi anyagok miatt a termőföldek, így pedig a zöldségek, gyümölcsök is kevesebb tápanyagot tartalmaznak. Sokat érés előtt betakarítanak és aztán különböző vegyszerekkel kezelik, hogy idő előtt érjenek, ezekben pedig sokkal kevesebb a vitamin- és ásványi-anyag.

 

3. mítosz: A C-vitamin megakadályozza a megfázást

Megelőzés céljából érdemes ugyan C-vitamin szedni, de sajnos nem fogja megakadályozni a megfázását, az influenzát, és egyéb betegségeket okozó vírusokat sem állítják meg a vitaminkészítmények még extra dózisban szedve sem. Abban viszont bízhat, hogy a C-vitamin szedésével a tünetek enyhébbek lesznek és lerövidül a betegség időtartama.

 

4. mítosz: A tuti megoldás minden problémára a multivitamin

Ahogy már említettük, a vitaminpótlására szükség lehet, de ha egy-két multivitamin-tablettával szeretné kiváltani a változatos és vitamindús táplálkozást, a szervezete előbb-utóbb hiánybetegséggel tiltakozik majd, illetve biztosan lesz olyan vitamin, amit, ha nem is nagy mértékben, de túladagol. Higgye el, nem olyan nehéz a vitamindús étrendet összeállítani!

 

Vitaminok találomra?

Érdemes a mindennapi zöldség- és gyümölcsfogyasztásra figyelni a meggondolatlan vitaminszedés helyett. A legjobb, ha a vitaminkészítményekre is úgy tekintünk, mint a gyógyszerekre, és csak indokolt esetben, orvosi tanácsra szedjük be a pirulákat” – mondja cikkünk szakértője, dr. Horváth István belgyógyász, háziorvos.

 

 

5. mítosz: Mindegy, hogy mikor szedjük be a vitaminokat

Az, hogy melyik vitamint mikor célszerű beszedni, több tényezőtől is függ. Az első és legfontosabb az, hogy milyen gyógyszereket szed, hiszen elsősorban azok megfelelő beviteléről kell gondoskodnia. A legtöbb gyógyszer nem szedhető egy időben vitaminokkal, mert csökkenthetik egymás hatását, vagy akár kedvezőtlen folyamatokat is beindíthatnak. A legjobb, ha a gyógyszerek bevitele után 1-1,5 órával szedi be a vitaminkészítményeit. A vitamin bevitelét célszerű étkezés közben vagy után megtenni: éhgyomorra fogyasztva ugyanis gyorsabban halad át az emésztőrendszeren, és kevésbé vagy egyáltalán nem szívódik fel, evés közben vagy után viszont az aktív emésztési folyamatoknak köszönhetően sokkal hatékonyabban hasznosul a szervezetben.

 

EZ IS ÉRDEKELHETI:

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Így eddz, ha városban élsz!
Sok városlakó figyeli irigykedve a zöldövezetben, agglomerációban, vidéken lakókat: ők bezzeg mindennap kirándulhatnak, ha akarnak. Pedig a nagyváros is megannyi lehetőséget rejt, felfedezni valót kínál, szóval túracipőt fel, indulhat az urbánus túra!
Hasizom a konyhából: edd laposra a hasad!
Igaz a fitneszalaptörvény: a kockás izmok a konyhában készülnek. Hiába edzünk gyakran, ha az étkezésünkkel szabotáljuk a végeredményt. Együk okosan laposra a hasunkat!
A tavasz diétás kedvence: csőben sült brokkoli (videó)
Elronthatatlan csőben sült brokkoli, amit muszáj kipróbálni és megkóstolni. Nagyon finom egészséges húsmentes étel a mindennapokra.
Durva! Ezért jó, ha sokkal több epret eszel!
Ha eddig még nem voltunk rajongói ennek a pirosló finomságnak, akkor itt az ideje, hogy azzá váljunk! Nemcsak lédús, nyárias és isteni finom, de valóságos szuperélelmiszer is.
Egészséges vagy felejtős a szója? Ezt tudnod kell!
A szója sokáig nem hiányozhatott az egészséges életmódot követők étrendjéből. Az utóbbi években azonban egyre többször jelentek meg olyan hírek, tanulmányok, amelyek cáfolták a szója egészségre gyakorolt jótékony hatásait.
Hasznos gyógynövény: Így használd a pitypangot a diétádhoz
Kevesen tudják, hogy a mezők egyszerű kis virága, a gyermekláncfű ehető növény. Pedig érdemes közelebbről is megismernünk, mert méregtelenítő hatásának köszönhetően rengeteg bajtól megszabadíthat.
Szeretnél igazán hatékonyan edzeni? Ezekre a szabályokra figyelj!
Akár régi, rutinos, akár új edzőtermi látogató vagy, akár gyorsulni, erősödni vagy éppen fogyni szeretnél, a motiváció időnként alábbhagy. Hogy átlendülj a holtponton, vagy, hogy még többet kihozz izzasztó edzéseidből, érdemes pár jó tanácsot megfogadnia. Nem nehéz vagy bonyolult trükkök ezek, azonban jelentősen növelhetik a sportolás hatékonyságát.
Ezek a legjobb tavaszi vitaminbombák, így fiatalítsd meg a tested
A téli hideg időben lemerülnek szervezetünk vitaminraktárai, így tavaszra legyengül az immunrendszer. A friss zöldségek és gyümölcsök azonban óriási energiával töltik fel testünket!

Ajánlataink