Télen és tavasszal a magyarok jelentős részének D-vitamin-hiánya van – pedig tehetnénk ellene! A megfelelő D-vitamin-szint elérése rendkívül lényeges, különösen most, a koronavírus járvány idején.

Most különösen fontos, hogy odafigyelj a D-vitamin-bevitelre!

Az immunrendszer megfelelő működéséhez elengedhetetlen

Télen és tavasszal a legjellemzőbb és a magyarok több mint kétharmadát érinti a D-vitamin-hiány (sőt, a Semmelweis Egyetem 2013-as reprezentatív felmérése szerint tél végére a magyarok 95 százalékánál áll fenn ez az állapot). És hogy miért nem szabad félvállról venni a problémát, és miért kell ügyelni a D-vitamin-hiány megelőzésére? Mert növeli szinte minden betegség kockázatát! Hiányállapotban fokozottabb a csontok törékenysége, romlik a szív- és érrendszer működése és megnő a depresszióra való hajlam, valamint gyengül az immunrendszer, ami napjainkban különösen nagy problémát jelent.

Nem a legjobb kilátások, főleg nem akkor, ha éppen világszerte járvánnyal küzd az egészségügy. Ezért kifejezetten fontos, hogy biztosítsuk szervezetünk számára a megfelelő D-vitamin-bevitelt!

 

Napfény és kiegyensúlyozott táplálkozás

– A szervezetünk számára szükséges D-vitamin mintegy 80 százaléka a napfény hatására a bőrben termelődik, a D-vitamin-igényünk 10-20 százalékát pedig kiegyensúlyozott táplálkozással tudjuk biztosítani, de a legtöbb esetben ezek nem elegendőek az ideális D-vitamin-szint eléréséhez – magyarázza dr. Ferenc Mária, a Budai Egészségközpont reumatológus főorvosa.

Amellett tehát, hogy igyekszünk több időt tölteni a napon (természetesen fényvédőkkel, naptejjel felszerelkezve), az étrendünkkel is segíthetünk a hiányállapot csökkentésében. Fő D-vitamin-források: az anyatej, az állati eredetű tejtermékek, mint például a kefir, a joghurt, a tejszín, a kemény sajtok. Nagy mennyiségben található meg ez a fontos vitamin a halakban, kaviárban, tojássárgájában, borjú- és marhahúsban, májban, csiperkében, zabpehelyben, de még a 100%-os narancslében is.

Sokszor azonban még így is elengedhetetlen, hogy a megfelelő táplálkozás és napon töltött idő mellett tabletta formájában juttassuk D-vitaminhoz a szervezetünket.

 

Javasolt napi dózisok

A megfelelő mennyiségű D-vitamin bevitelének fontosságát jól jelzik azok a számítások, melyek szerint a D-vitamin-hiány megszüntetésével a magyarok halandósága 7-10 százalékkal csökkenne, az átlagéletkor 2-3 évvel nőne.

– D-vitamin-szintünkről egy általános vérvételt követően kaphatunk felvilágosítást, de a vitamin adagolását és a javasolt készítmény típusát mindenképpen érdemes kezelőorvossal egyeztetni – ajánlja a szakember.

A D-vitamin-hiány megelőzésére javasolt napi D3-vitamin dózisok Magyarországon*:

  • Csecsemők: 400–1000 NE
  • 1-6 éves gyermekek: 600–1000 NE
  • 6 év feletti gyermekek: 600–1000 NE
  • Serdülők: 800–1000 NE
  • Felnőttek: 1500–2000 NE
  • Túlsúlyos felnőttek: 3000–4000 NE
  • Várandós nők: 1500–2000 NE

*a szükséges UVB sugárzást nem kapóknak; október végétől márciusig mindenkinek

Forrás: Magyar Osteoporosis és Osteoarthrológiai Társaság

 

EZ IS ÉRDEKELHETI:

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Hasizom a konyhából: edd laposra a hasad!
Igaz a fitneszalaptörvény: a kockás izmok a konyhában készülnek. Hiába edzünk gyakran, ha az étkezésünkkel szabotáljuk a végeredményt. Együk okosan laposra a hasunkat!
A tavasz diétás kedvence: csőben sült brokkoli (videó)
Elronthatatlan csőben sült brokkoli, amit muszáj kipróbálni és megkóstolni. Nagyon finom egészséges húsmentes étel a mindennapokra.
Durva! Ezért jó, ha sokkal több epret eszel!
Ha eddig még nem voltunk rajongói ennek a pirosló finomságnak, akkor itt az ideje, hogy azzá váljunk! Nemcsak lédús, nyárias és isteni finom, de valóságos szuperélelmiszer is.
Egészséges vagy felejtős a szója? Ezt tudnod kell!
A szója sokáig nem hiányozhatott az egészséges életmódot követők étrendjéből. Az utóbbi években azonban egyre többször jelentek meg olyan hírek, tanulmányok, amelyek cáfolták a szója egészségre gyakorolt jótékony hatásait.
Hasznos gyógynövény: Így használd a pitypangot a diétádhoz
Kevesen tudják, hogy a mezők egyszerű kis virága, a gyermekláncfű ehető növény. Pedig érdemes közelebbről is megismernünk, mert méregtelenítő hatásának köszönhetően rengeteg bajtól megszabadíthat.
Szeretnél igazán hatékonyan edzeni? Ezekre a szabályokra figyelj!
Akár régi, rutinos, akár új edzőtermi látogató vagy, akár gyorsulni, erősödni vagy éppen fogyni szeretnél, a motiváció időnként alábbhagy. Hogy átlendülj a holtponton, vagy, hogy még többet kihozz izzasztó edzéseidből, érdemes pár jó tanácsot megfogadnia. Nem nehéz vagy bonyolult trükkök ezek, azonban jelentősen növelhetik a sportolás hatékonyságát.
Ezek a legjobb tavaszi vitaminbombák, így fiatalítsd meg a tested
A téli hideg időben lemerülnek szervezetünk vitaminraktárai, így tavaszra legyengül az immunrendszer. A friss zöldségek és gyümölcsök azonban óriási energiával töltik fel testünket!
Maradj fitt a mobiloddal: öt applikáció, ami segít ebben
Az okostelefonunk mindig a zsebünkben van. Miért ne használnánk arra is, hogy segítsen az egészséges életmód kialakításában?

Ajánlataink