A mostani helyzetben a túlzott elkényelmesedés, a nassolás, a mozgáshiány és a rendszertelen étkezés hízáshoz és az immunrendszer gyengüléséhez vezethet... Dr. Farkas Kitti életmódtippjei következnek.

Hogyan erősítse meg gyermeke egészségét a járvány alatt? Az orvos válaszol

Rutin felállítása az étkezésben

Lehetőség szerint törekedjünk arra, hogy finom, változatos és természetes ételek kerüljenek az asztalra. A tartósított ételeket kerüljük, minél természetesebb fogásokat együnk. Ahogyan a felnőtteknek, úgy a gyerekeknek is be kell tartani olyan alapszabályokat, melyek az egészséges anyagcserét támogatják. „A tini korú gyerekeknek már el lehet magyarázni, miért fontos, hogy inzulinszintünk ne ugráljon, ehhez pedig rendszer kell az étkezésbe. Amellett, hogy a gyakori és egészségtelen étkezéssel magasan tartjuk az inzulinszintet, általában több kalóriát is viszünk be a szükségesnél anélkül, hogy észrevennénk. Mindkettő egészségtelen. Fontos ennek ellensúlyozására a napi háromszori étkezés, melyek közül az ebéd legyen a szénhidrátban leggazdagabb, mert így követjük szervezetünk természetes napi inzulinszint ingadozását és a nassolást, farkaséhséget is elkerüljük” – szögezi le Dr. Farkas Kitti orvos, az Alakorvoslás Program kitalálója.

Most, hogy nincs büfé, kisboltba napi többszöri leugrás és gyorsétterem, talán könnyebb elfogadtatni a gyerekekkel az örök szabályt is: együnk rendes ételeket, és kerüljük a feldolgozott élelmiszereket. A főzésbe az arra nyitott gyerekeket mindenképp vonjuk be – ezzel elültetjük bennük az egészséges táplálkozás alapjait.

Vonjuk be a főzésbe!

Ha a gyermek válogatósabb, akkor is van lehetőségünk most kibővíteni az otthon fogyasztott ételek listáját, hiszen a menzán sem válogathat. Most ne csak a kedvenceit egye, hanem tegyük változatossá az étkezését, és ha bevonjuk az elkészítésbe, sokkal szívesebben fogja megenni. Legyünk ezekben a szabályokban éppen olyan következetesek és szigorúak, mint az otthoni tanulásban. A gyerekek hajlamosak az unalomevésre is, ingerszegény környezetben ez a vágy még inkább felerősödhet. Ha folyton a nyitott hűtő előtt álldogál a kiskamasz, vagy folyamatosan arról panaszkodik, hogy éhes, ismerjük fel, hogy inkább az aktivitás hiánya vagy feszültség is állhat a háttérben. Próbáljunk tenni ez ellen: a megfelelően beállított étkezési szokások ilyen esetekben is sokat segíthetnek.

Figyeljünk a vízbevitelre!

A nap elején mindig tegyük ki a gyerekek elé a szükséges vízmennyiséget, amit nap végéig meg kell inni. Illetve mutassuk meg nekik az egészséges snackeket.

Találjunk ki családi versenyeket, az apukák például tarthatnak fekvőtámaszversenyt a fiúkkal
Fotó: Shutterstock

Hogyan vegyük rá a mozgásra?

Mondjuk el a gyerekeknek, hogy most nagyon fontos az immunrendszer, a védekezőképesség erősítése, az pedig nem megy hetente minimum 150 perc mozgás nélkül. Mozogjunk együtt, és invitáljuk a gyerekeket közös tornára. Találjunk ki családi versenyeket, az apukák tarthatnak fekvőtámaszversenyt a fiúkkal, de ha vonakodnak, itt is lehet trükközni: kérjünk gyermekünktől „bulis” számokat, amikre tornázni szeretnénk, lehet, hogy be fognak kapcsolódni. Ha pedig van otthon konzolos játék, a gamer gyermek biztosan szívesen mutat nekünk táncolós, sportolós játékot. Kisebbeknek és nagyobbaknak szóló tornavideókkal is rávehetjük csemetéinket a mozgásra.

A napfény szerepe

Amikor csak napsütéses idő van, engedjük be és biztosítsuk gyermekünknek is a napfényt. Ha terasz, erkély is van, azt mindenképp használjuk ki, amilyen sokszor csak lehet. „Az immunrendszer megfelelő működéséhez D-vitaminra van szükségünk, mely ezen kívül javítja a vérműködést, pozitívan hat a csonterősítésre, jó a szívműködéshez, izomműködéshez, és méregtelenítő hatása van” – fejti ki Dr. Farkas Kitti.

EZ IS ÉRDEKELHETI:

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Egészséges vagy felejtős a szója? Ezt tudnod kell!
A szója sokáig nem hiányozhatott az egészséges életmódot követők étrendjéből. Az utóbbi években azonban egyre többször jelentek meg olyan hírek, tanulmányok, amelyek cáfolták a szója egészségre gyakorolt jótékony hatásait.
Hasznos gyógynövény: Így használd a pitypangot a diétádhoz
Kevesen tudják, hogy a mezők egyszerű kis virága, a gyermekláncfű ehető növény. Pedig érdemes közelebbről is megismernünk, mert méregtelenítő hatásának köszönhetően rengeteg bajtól megszabadíthat.
Szeretnél igazán hatékonyan edzeni? Ezekre a szabályokra figyelj!
Akár régi, rutinos, akár új edzőtermi látogató vagy, akár gyorsulni, erősödni vagy éppen fogyni szeretnél, a motiváció időnként alábbhagy. Hogy átlendülj a holtponton, vagy, hogy még többet kihozz izzasztó edzéseidből, érdemes pár jó tanácsot megfogadnia. Nem nehéz vagy bonyolult trükkök ezek, azonban jelentősen növelhetik a sportolás hatékonyságát.
Ezek a legjobb tavaszi vitaminbombák, így fiatalítsd meg a tested
A téli hideg időben lemerülnek szervezetünk vitaminraktárai, így tavaszra legyengül az immunrendszer. A friss zöldségek és gyümölcsök azonban óriási energiával töltik fel testünket!
Maradj fitt a mobiloddal: öt applikáció, ami segít ebben
Az okostelefonunk mindig a zsebünkben van. Miért ne használnánk arra is, hogy segítsen az egészséges életmód kialakításában?
Epres álom sütés nélkül, és nincs benne cukor!
Ez a csodálatos epres süti nem csak az ízlelőbimbóidra lesz kedvező hatással, de az alakodat sem kell féltened, ráadásul percek alatt elkészíthető!
A barátai sem ismerték meg Gábort, annyit fogyott! Mi a titka?
Egész nap nem evett, este viszont már alig látott az éhségtől. Nem mozgott, állandóan az autóban ült, így szép lassan rakódtak egymásra a fölösleges kilók... Egy magánéleti válság kellett hozzá, hogy Miklay Gábor drasztikusan változtasson az életmódján.
Tavaszi gyümölcsdiéta, így érdemes belevágni!
Finomak, lédúsak és egészségesek... Használd fel az évszak ajándékait, és fogyj egészségesen!

Ajánlataink