Az új koronavírus-járvány legveszélyeztetettebb csoportja az idősek, elsősorban a 60 év felettiek! Az ő egészségük, életük védelmében el kell érni, hogy az otthonukon kívül ne érintkezzenek senkivel – hívja fel a figyelmet az EMMI.

Hogyan segítsük az időseket a járvány idején?

A COVID19 járvány legérintettebb és legveszélyeztetettebb csoportja az idősek és a krónikus betegek. Számukra a szakmai ajánlás egyértelműen az otthon maradás, a személyes társas érintkezések nullára csökkentése. Hogyan segítheti, támogathatja őket hatékonyan a fiatalabb korosztály? Az Emberi Erőforrások Minisztériuma (EMMI) Egészségügyért Felelős Államtitkárságának legfontosabb tanácsait adjuk közre.

 

HOGYAN TERJED A VÍRUS?

A COVID-19 fertőzés fő forrása az emberről-emberre való terjedés, amely jellemzően cseppfertőzéssel és a fertőzött váladékokkal történő direkt vagy indirekt kontaktussal történik.

  • köhögés, tüsszentés által, levegőn keresztül
  • kézre került nyál, tüdőből vízpára révén szinte mindenen keresztül, amihez a fertőzött személy keze hozzá ér

A betegség lefolyása (minden életkor átlagában – az időseknél eltolódik a súlyosabb felé):

  • Enyhe vagy közepes: az esetek 80%-ban
  • Súlyos: az esetek 14%-ban
  • Kritikus: az esetek 6%-ban (légzési elégtelenség, sokk, többszervi elégtelenség)

SEGÍTSÜK AZ IDŐSEK ÉLETÉT!

Az idősek másokkal való érintkezésének elkerülése csak akkor valósulhat meg, ha a fiatalabbak segítik az életüket. Ehhez a társasházon, utcán, lakóközösségen, egyházközösségen belül:

  • Szervezzék meg és intézzék el az idősek helyett a napi bevásárlást – étel-ital, kiemelten a zöldség és gyümölcs, higiéniás áruk!
  • Menjenek el helyettük gyógyszertárba, váltsák ki a gyógyszereiket!
  • Fontos: a szabadban tartózkodás, a szabad levegőn való séta, kertészkedés ajánlott az időseknek – de csak egyedül! Így, ha kell, vállalják át tőlük a kutyák sétáltatását! Ha kell, vigyék le, vigyék ki helyettük a szemetet!
  • Ellenőrizzék minden nap, hogy minden rendben van-e velük!
  • Telekommunikációs eszközökkel, zárt ajtón keresztül vagy legalább 2 méter távolságból az ajtó előttről tartsák velük a kapcsolatot, beszélgessenek velük!
  • Folyamatosan tájékoztassák őket a hírekről, hiteles információkról!
  • Figyeljék folyamatosan az egészségi állapotukat, és betegség esetén hívják fel a háziorvosukat!

AMIT AZ IDŐS EMBER TEGYEN OTTHON – ÉS AMIT A FIATALABBAK IS MINDIG TEGYENEK MEG!

  • Mosson kezet rendszeresen és alaposan, legalább 20-40 másodpercig szappannal és folyóvízzel, vagy tisztítsa meg kezeit alkoholos kézfertőtlenítővel!

– ételkészítés előtt és közben

– étkezés előtt

– a WC használatát követően

– tüsszentés, köhögés, orrfújás után

– beteggel való érintkezés előtt és után

– állatokkal vagy állatok ürülékével való érintkezés után

  • Mosson kezet a „kézhigiéné öt momentuma”-alapelvnek megfelelően:

– benedvesítés

– beszappanozás

– dörzsölés

– öblítés

– szárítás

  • Szeméhez, szájához, arcához ne nyúljon, csak kézmosást követően!
  • Köhögéskor, tüsszentéskor használjon papírzsebkendőt, amit használat után azonnal dobjon el! Amennyiben nincs hirtelen a keze ügyében zsepkendő, ne a kezébe köhögjön, illetve tüsszentsen, hanem a behajlított kar könyökhajlatába!
  • Az otthonában tisztítsa a gyakran megérintett felületeket rutinszerűen (például: asztalok, ajtógombok, világítókapcsolók, fogantyúk, íróasztalok, WC-k, csapok, mosogatók és mobiltelefonok)!
  • Szellőztessen gyakran!
  • Mozogjon rendszeresen – lakáson belül is!
  • Étkezzen kiegyensúlyozottan, fogyasszon sok zöldséget, gyümölcsöt – természetesen a felületük folyó víz alatti alapos leöblítését követően!
  • Töltse fel a vitaminraktárait!
  • Kerülje a dohányzást és alkoholfogyasztást!

KORAI ORVOSHOZ FORDULÁS

Fontos a tünetek korai felismerése, jelentkezésük esetén pedig orvoshoz kell fordulni:

  • Ha láz, (száraz) köhögés, nehézlégzés jelentkezik, akkor…

– …azonnal hívja fel a háziorvosát!

– …maradjon otthon, és kövesse orvosa utasításait!

– …lehetőség szerint az egészséges családtagoktól külön szobában tartózkodjon!

 

HOL TÁJÉKOZÓDHAT?

Nemzeti Népegészségügyi Központ: www.nnk.gov.hu

Központi kormányzati koronavírus portál: www.koronavirus.gov.hu

A WHO honlapja: www.who.int

Telefonszám: 06 80 277 455 és 06 80 277 456

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ezek a gyógynövények segíthetnek, ha allergiás vagy
A pollenszezonnal járó szénanátha hónapokig megkeserítheti az érintettek életét: bedugult, kipirosodott orr, gyakori tüsszögés, viszkető szemek… Számukra jó hír, hogy rengeteg olyan növény van, ami enyhíti a szervezet által adott túlzott reakciókat.
Így eddz, ha városban élsz!
Sok városlakó figyeli irigykedve a zöldövezetben, agglomerációban, vidéken lakókat: ők bezzeg mindennap kirándulhatnak, ha akarnak. Pedig a nagyváros is megannyi lehetőséget rejt, felfedezni valót kínál, szóval túracipőt fel, indulhat az urbánus túra!
Hasizom a konyhából: edd laposra a hasad!
Igaz a fitneszalaptörvény: a kockás izmok a konyhában készülnek. Hiába edzünk gyakran, ha az étkezésünkkel szabotáljuk a végeredményt. Együk okosan laposra a hasunkat!
A tavasz diétás kedvence: csőben sült brokkoli (videó)
Elronthatatlan csőben sült brokkoli, amit muszáj kipróbálni és megkóstolni. Nagyon finom egészséges húsmentes étel a mindennapokra.
Durva! Ezért jó, ha sokkal több epret eszel!
Ha eddig még nem voltunk rajongói ennek a pirosló finomságnak, akkor itt az ideje, hogy azzá váljunk! Nemcsak lédús, nyárias és isteni finom, de valóságos szuperélelmiszer is.
Egészséges vagy felejtős a szója? Ezt tudnod kell!
A szója sokáig nem hiányozhatott az egészséges életmódot követők étrendjéből. Az utóbbi években azonban egyre többször jelentek meg olyan hírek, tanulmányok, amelyek cáfolták a szója egészségre gyakorolt jótékony hatásait.
Hasznos gyógynövény: Így használd a pitypangot a diétádhoz
Kevesen tudják, hogy a mezők egyszerű kis virága, a gyermekláncfű ehető növény. Pedig érdemes közelebbről is megismernünk, mert méregtelenítő hatásának köszönhetően rengeteg bajtól megszabadíthat.
Szeretnél igazán hatékonyan edzeni? Ezekre a szabályokra figyelj!
Akár régi, rutinos, akár új edzőtermi látogató vagy, akár gyorsulni, erősödni vagy éppen fogyni szeretnél, a motiváció időnként alábbhagy. Hogy átlendülj a holtponton, vagy, hogy még többet kihozz izzasztó edzéseidből, érdemes pár jó tanácsot megfogadnia. Nem nehéz vagy bonyolult trükkök ezek, azonban jelentősen növelhetik a sportolás hatékonyságát.

Ajánlataink