Vitaminokra és étrend-kiegészítőkre jó minőségű, tápanyagokban gazdag táplálkozás mellett általában nincs szükség. Az életmódbeli szokások, a táplálkozás, a kor és még számos tényező azonban befolyásolhatja ezt. Nézzük, mire van szüksége a szervezetnek, és segítünk eldönteni, önnek kell-e pótolnia a vitaminokat és ásványi anyagokat.

Vitaminpótlás – igen, nem?

Mik a vitaminok?

Kalória nélküli szerves vegyületek, amelyek nélkülözhetetlenek a szervezet működéséhez. Megkülönböztetünk zsírban és vízben oldódó vitaminokat. Az előbbieket a szervezet képes raktározni, és szükség esetén felhasználni, az utóbbiakat mindennap fogyasztanunk kell, hiszen a szervezetünk nem képes tárolni őket. Ugyanígy nélkülözhetetlenek az ásványi anyagok és a nyomelemek: az anyagcsere-folyamatokban, a sejtek, szövetek felépítésében és működésében vesznek részt.

Szüksége van vitaminpótlásra?

  •     A felnőtteknek naponta 7-10 adag zöldséget és gyümölcsöt kell fogyasztaniuk ahhoz, hogy a minimális vitamin- és ásványianyag-bevitelt biztosítsák. Ez csak akkor megvalósítható, ha minden étkezés tartalmaz zöldséget vagy gyümölcsöt, kezdve a reggelitől az ebéden át a vacsoráig.
  •     Sok receptköteles és vény nélkül kapható gyógyszer komoly hatással van a szer
  • vezet tápanyaggal való ellátottságára. az orális fogamzásgátlók például, amelyek ösztrogént tartalmaznak, „kiürítik” a szervezetből a folsavat, a B2-, B6-, B12- és a C-vitamint, a szelént és a cinket úgy, hogy ezek felszívódásának hatékonysága csökken.
  •     A tartós stressz gyakorlatilag kimeríti a szervezetből a b-vitaminokat. Általában a hölgyek nem tudják megfelelően felmérni, milyen élelmiszerekkel lehet ellensúlyozni a stressz káros
  • hatásait. a b6-vitamin-források közé tartozik a banán, a burgonya és a lazac.
  •     A dohányzás befolyásolja egyes létfontosságú vitaminok és ásvány anyagok felszívódását és beépülését. A dohányfüsttel bekerülő anyagok egy része ugyanis megköt egyes vitaminokat, főleg a C-vitamint.
  •     A vegán, illetve vegetáriánus táplálkozást folytatóknál fennáll a veszélye alapvető tápanyagok, így a B12-vitamin és a vas hiányának.

Ezek is érdekelhetnek

Isteni húsvéti piskótatekercs, glutén- és cukormentesen
Húsvétkor sem kell feltétlenül feladnunk a diétánkat, hiszen számtalan finomság készülhet cukor nélkül, gluténmentesen.
Szuper karcsúsító receptek karfiolból! Így élmény fogyni
A karfiol az egyik legnépszerűbb zöldségünk, nem véletlenül. Sokoldalúan felhasználható, számos elkészítési módját ismerjük, ráadásul magas vitamin- és ásványianyag-tartalmának köszönhetően segít az egészség megőrzésében.
Ez a húsvét diétás kedvence: avokádóval töltött tojás
Az avokádó és a tojás egészségre gyakorolt kiváló hatásain túl az is mellette szól – főleg, ha a testsúly csökkentése a cél –, hogy zsírtartalma miatt hamar teltségérzetet okoz.
Cukormentes kókuszkeksz, ebből bármennyit ehetsz
Reggelire és kávé mellé is remek. Glutén,- és laktózmentes. Elkészítése gyors és könnyű. Bárhová magaddal viheted, Így mindig lesz nálad egy kis diétás nasi.
Minden, amit egy diéta előtt nagyon fontos tudnod!
Jó, ha tudja, hogy ha belevág egy diétába, nem csak a kilók fogyatkozására számíthat, sok egyéb kísérő jelenséggel is találkozik majd. A nehézségek jó esetben csak átmenetiek, a pozitívumokat pedig ügyesen használja ki és élvezze!
Ébresztő! - Tavaszi méregtelenítés a legjobb zöldségekkel
Várd könnyedén, energiával telve a tavaszt! Ehhez szükség lesz egy komolyabb méregtelenítő programra, amelynek segítségével megtisztíthatod a szervezeted, megszabadulhatsz a lerakódott méreg- és salakanyagoktól. Legalább 3 napon át tarts zöldség- és gyümölcskúrát. Az alábbi 15 zöldség- és gyümölcsféléből válogass, így biztos lehetsz a sikerben.
Itt a nők új kedvence a spenótos sajtfasírt
Ez az előétel egészséges, eszméletlen finom, és nem hizlal: alig van benne szénhidrát!
Végre kiderült mi a sikeres diéta titka
Márciusban már csak emlék a legtöbb újévi fogadalom – köztük a fogyókúrára vonatkozó, önmagunknak tett ígéret is. Vagy mégsem? Íme, hét tipp, hogy sikeres legyen az életmódváltás, akár év közben is.

Ajánlataink

Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.