A koleszterinszint csökkentéséhez – ha csak nem nagy a gond – nem feltétlenül kell gyógyszeres megoldást keresni. Ha időben „elkapjuk” a bajt, elég lehet az étkezésen változtatni, növelni a rostbevitelt, csökkenteni a telített zsírsavakat a diétánkban. Magyarul: kevesebb vörös hús, sajt és fagyi, több gyümölcs és zöldség. Hogy pontosan mit ajánlott enni? Íme, néhány étel, amit érdemes az étrendünkbe illeszteni.

Nem kell a gyógyszer!

A koleszterin nagyobb része a májban képződik, kisebb részét a táplálkozás során visszük be a szervezetbe. Három típusa ismert: az összkoleszterin, a HDL (High Density Lipoprotein – nagy sűrűségű lipopro tein) és az LDL (Low Density Lipoprotein – kis sűrűségű lipoprotein).

HDL: Hétköznapi nevén a „jó” koleszterin, ami az érfalat védi: az ott lerakódott koleszterint bontja le és szállítja vissza a májba.
LDL: Ez az úgynevezett „rossz” koleszterin, ami a májból a sejtekhez jut el. Ha túl sok az így szállított koleszterin, azt a sejtek nem tudják felhasználni, a felesleg pedig lerakódik az érfalakra. Ezzel együtt nő az érelmeszesedés és a szív- és érrendszeri betegségek kockázata.

AVOKÁDÓ

Napi egy avokádó már csökkentheti a szervezet LDL-koleszterinszintjét, ugyanis egyszeresen telítetlen zsírokban, élelmi rostokban, növényi szterinekben gazdag.

EPER

A bogyós gyümölcsök rostokban gazdagok – ezért hatékonyan vehetik fel a harcot az LDL-szint csökkentésében. Egy kutatás szerint, ha 30 napon keresztül legalább 2 csészényi/nagyobb maroknyi epret eszünk, 13 százalékkal csökkenthetjük a rossz koleszterinszintet és növeljük a jó koleszterin mennyiségét a szervezetben. De az sem baj, ha így, ősszel nem jutunk sok eperhez, már egy kevés bogyós gyümölccsel is jó eredményeket érhetünk el.

GRÉPFRÚT

Egy izraeli kutatás szerint, aki legalább egy hónapon keresztül mindennap megeszik egy grépfrútot (kiegyensúlyozott étrend mellett), annak csökken a vérzsírszintje, míg az, aki ugyanezt az étrendet követi, de grépfrút nélkül, az nem tapasztal ilyen pozitív változást. Emellett persze nem szabad elfelejtenünk, hogy ez a savanykás gyümölcs antioxidánsokban és rostokban gazdag. Jobb, ha inkább a vörös húsú grépfrútot választjuk, mint a fehéret, az előbbi ugyanis több antioxidánst tartalmaz. Együk rendszeresen: akár dzsúszként, akár frissen, akár salátával, akár magában.

ZABKÁSA

Általában azok az élelmiszerek, amelyek rostban gazdagok, csökkentik a koleszterinszintet. A zab vízben oldódó rostként még hatásosabb, ezért érdemes minél gyakrabban zabot tartalmazó ételt enni. Még jobb hatást érhetünk el, ha a zabkásánkhoz banánt vagy maréknyi áfonyát adunk.

DIÓ

Érdemes a tetejére diót, mandulát is szórni, ugyanis mindkettő a rossz koleszterin „pusztítója”. A dió csökkenti a vér koleszterinszintjét, hozzájárul, hogy a vérerek egészségesek maradjanak, segít megőrizni a rugalmasságukat.

OLÍVAOLAJ

Az extraszűz olívaolaj LDLcsökkentő antioxidánsokkal van tele: már napi két evőkanálnyival sokat teszünk az egészségünkért. Használjunk napraforgóolaj helyett olívát a salátákhoz dresszingként.

OLAJOS HALAK

Rendkívül egészségesek és finomak. A legjobb, ha ómega 3 zsírsavban gazdag halakat választunk, például makrélát, pisztrángot, tonhalat, heringet, szardíniát, lazacot és laposhalat. Próbáljuk az étrendünk szerves részévé tenni, hetente legalább háromszor-négyszer fogyasztani.

ÉTCSOKI

Flavonoidokban (gyógyhatású vegyületek) gazdag, ami csökkenti a vérnyomást, a vércukorszintet, koleszterinszintet. Naponta egy-egy kocka magas kakaótartalmú (legalább 70%-os) étcsoki kifejezetten egészséges.

Ezek is érdekelhetnek

A változókor titkos tünete: ezért szökik fel a vérnyomásod
A változókor számos kellemetlen tünettel járhat, mint a hangulatingadozás, hőhullám vagy álmatlanság. De vajon tudtad, hogy mindez a vérnyomásodra is hatással lehet?
Őszi ízorgia: saláták, amikbe beleszeretsz
Az ősz a színek, ízek és vitaminok időszaka. Ha szeretnél változatos, tápláló és könnyen elkészíthető salátákat az asztalodra, ezek a receptek tökéletesek: lédús sült paradicsom, fűszeres édesburgonya, ropogós céklacsipsz, grillezett ananász – mindez egy tálban, hogy a hűvösebb napokon is tele legyél energiával és vitaminnal.
5 magyar étel, amit soha ne egyél vacsorára, ha diétázol
Ha fogyni szeretnél, nem mindegy, mi kerül a tányérodra este. Vannak magyar ételek, amelyek bármilyen finomak is, vacsorára igazi kalóriacsapdát jelentenek. Mutatom az 5 legrosszabbat, amit jobb, ha elkerülsz, ha tényleg látni szeretnéd az eredményt a diétádban.
Érzékeny bőr nyáron: így ápold biztonságosan
A nyár a szabadságról, a napsütésről és a könnyedségről szól – de a bőrünk számára ez az időszak gyakran komoly kihívást jelent.
Borok, ízek, élmények: jön a Budapest Borfesztivál
Idén szeptemberben ismét poharainkat emeljük Magyarország legelőkelőbb borfesztiválján. A Budapest Borfesztivál négy napon át, szeptember 11. és 14. között a Budavári Palota történelmi falai között kínál felejthetetlen élményt a bor, a gasztronómia és a kultúra szerelmeseinek.
Cékla minden mennyiségben: ez a fogyókúra titkos fegyvere
Színes, laktató és tele tápanyagokkal – a cékla igazi diétabomba! Fedezd fel, hogyan turbózhatod vele az étrended, növelheted az energiaszinted, és élvezheted az ízletes, egészséges ételeket minden nap.
Fogyj le könnyedén a „6-6-6 sétával” – egyszerű, mégis hatékony módszer
Unod a bonyolult edzésterveket? A TikTok új kedvence, a 6-6-6 séta egyszerű, mégis hatékony módszer, amivel egy óra alatt beindíthatod a zsírégetést és feltöltheted magad energiával.
Csodaszer vagy veszélyes gyógymód? Csak egy szúrás és fogyni fogsz?
Ha bármit teszünk, hiába diétázunk és sportolunk, mégsem tudunk lefogyni, akkor lehet, hogy számunkra megoldást jelenthet a súlycsökkentő injekció.