A koleszterin nagyobb része a májban képződik, kisebb részét a táplálkozás során visszük be a szervezetbe. Három típusa ismert: az összkoleszterin, a HDL (High Density Lipoprotein – nagy sűrűségű lipopro tein) és az LDL (Low Density Lipoprotein – kis sűrűségű lipoprotein).
HDL: Hétköznapi nevén a „jó” koleszterin, ami az érfalat védi: az ott lerakódott koleszterint bontja le és szállítja vissza a májba.
LDL: Ez az úgynevezett „rossz” koleszterin, ami a májból a sejtekhez jut el. Ha túl sok az így szállított koleszterin, azt a sejtek nem tudják felhasználni, a felesleg pedig lerakódik az érfalakra. Ezzel együtt nő az érelmeszesedés és a szív- és érrendszeri betegségek kockázata.
AVOKÁDÓ
Napi egy avokádó már csökkentheti a szervezet LDL-koleszterinszintjét, ugyanis egyszeresen telítetlen zsírokban, élelmi rostokban, növényi szterinekben gazdag.
EPER
A bogyós gyümölcsök rostokban gazdagok – ezért hatékonyan vehetik fel a harcot az LDL-szint csökkentésében. Egy kutatás szerint, ha 30 napon keresztül legalább 2 csészényi/nagyobb maroknyi epret eszünk, 13 százalékkal csökkenthetjük a rossz koleszterinszintet és növeljük a jó koleszterin mennyiségét a szervezetben. De az sem baj, ha így, ősszel nem jutunk sok eperhez, már egy kevés bogyós gyümölccsel is jó eredményeket érhetünk el.
GRÉPFRÚT
Egy izraeli kutatás szerint, aki legalább egy hónapon keresztül mindennap megeszik egy grépfrútot (kiegyensúlyozott étrend mellett), annak csökken a vérzsírszintje, míg az, aki ugyanezt az étrendet követi, de grépfrút nélkül, az nem tapasztal ilyen pozitív változást. Emellett persze nem szabad elfelejtenünk, hogy ez a savanykás gyümölcs antioxidánsokban és rostokban gazdag. Jobb, ha inkább a vörös húsú grépfrútot választjuk, mint a fehéret, az előbbi ugyanis több antioxidánst tartalmaz. Együk rendszeresen: akár dzsúszként, akár frissen, akár salátával, akár magában.
ZABKÁSA
Általában azok az élelmiszerek, amelyek rostban gazdagok, csökkentik a koleszterinszintet. A zab vízben oldódó rostként még hatásosabb, ezért érdemes minél gyakrabban zabot tartalmazó ételt enni. Még jobb hatást érhetünk el, ha a zabkásánkhoz banánt vagy maréknyi áfonyát adunk.
DIÓ
Érdemes a tetejére diót, mandulát is szórni, ugyanis mindkettő a rossz koleszterin „pusztítója”. A dió csökkenti a vér koleszterinszintjét, hozzájárul, hogy a vérerek egészségesek maradjanak, segít megőrizni a rugalmasságukat.
OLÍVAOLAJ
Az extraszűz olívaolaj LDLcsökkentő antioxidánsokkal van tele: már napi két evőkanálnyival sokat teszünk az egészségünkért. Használjunk napraforgóolaj helyett olívát a salátákhoz dresszingként.
OLAJOS HALAK
Rendkívül egészségesek és finomak. A legjobb, ha ómega 3 zsírsavban gazdag halakat választunk, például makrélát, pisztrángot, tonhalat, heringet, szardíniát, lazacot és laposhalat. Próbáljuk az étrendünk szerves részévé tenni, hetente legalább háromszor-négyszer fogyasztani.
ÉTCSOKI
Flavonoidokban (gyógyhatású vegyületek) gazdag, ami csökkenti a vérnyomást, a vércukorszintet, koleszterinszintet. Naponta egy-egy kocka magas kakaótartalmú (legalább 70%-os) étcsoki kifejezetten egészséges.