A koleszterinszint csökkentéséhez – ha csak nem nagy a gond – nem feltétlenül kell gyógyszeres megoldást keresni. Ha időben „elkapjuk” a bajt, elég lehet az étkezésen változtatni, növelni a rostbevitelt, csökkenteni a telített zsírsavakat a diétánkban. Magyarul: kevesebb vörös hús, sajt és fagyi, több gyümölcs és zöldség. Hogy pontosan mit ajánlott enni? Íme, néhány étel, amit érdemes az étrendünkbe illeszteni.

Nem kell a gyógyszer!

A koleszterin nagyobb része a májban képződik, kisebb részét a táplálkozás során visszük be a szervezetbe. Három típusa ismert: az összkoleszterin, a HDL (High Density Lipoprotein – nagy sűrűségű lipopro tein) és az LDL (Low Density Lipoprotein – kis sűrűségű lipoprotein).

HDL: Hétköznapi nevén a „jó” koleszterin, ami az érfalat védi: az ott lerakódott koleszterint bontja le és szállítja vissza a májba.
LDL: Ez az úgynevezett „rossz” koleszterin, ami a májból a sejtekhez jut el. Ha túl sok az így szállított koleszterin, azt a sejtek nem tudják felhasználni, a felesleg pedig lerakódik az érfalakra. Ezzel együtt nő az érelmeszesedés és a szív- és érrendszeri betegségek kockázata.

AVOKÁDÓ

Napi egy avokádó már csökkentheti a szervezet LDL-koleszterinszintjét, ugyanis egyszeresen telítetlen zsírokban, élelmi rostokban, növényi szterinekben gazdag.

EPER

A bogyós gyümölcsök rostokban gazdagok – ezért hatékonyan vehetik fel a harcot az LDL-szint csökkentésében. Egy kutatás szerint, ha 30 napon keresztül legalább 2 csészényi/nagyobb maroknyi epret eszünk, 13 százalékkal csökkenthetjük a rossz koleszterinszintet és növeljük a jó koleszterin mennyiségét a szervezetben. De az sem baj, ha így, ősszel nem jutunk sok eperhez, már egy kevés bogyós gyümölccsel is jó eredményeket érhetünk el.

GRÉPFRÚT

Egy izraeli kutatás szerint, aki legalább egy hónapon keresztül mindennap megeszik egy grépfrútot (kiegyensúlyozott étrend mellett), annak csökken a vérzsírszintje, míg az, aki ugyanezt az étrendet követi, de grépfrút nélkül, az nem tapasztal ilyen pozitív változást. Emellett persze nem szabad elfelejtenünk, hogy ez a savanykás gyümölcs antioxidánsokban és rostokban gazdag. Jobb, ha inkább a vörös húsú grépfrútot választjuk, mint a fehéret, az előbbi ugyanis több antioxidánst tartalmaz. Együk rendszeresen: akár dzsúszként, akár frissen, akár salátával, akár magában.

ZABKÁSA

Általában azok az élelmiszerek, amelyek rostban gazdagok, csökkentik a koleszterinszintet. A zab vízben oldódó rostként még hatásosabb, ezért érdemes minél gyakrabban zabot tartalmazó ételt enni. Még jobb hatást érhetünk el, ha a zabkásánkhoz banánt vagy maréknyi áfonyát adunk.

DIÓ

Érdemes a tetejére diót, mandulát is szórni, ugyanis mindkettő a rossz koleszterin „pusztítója”. A dió csökkenti a vér koleszterinszintjét, hozzájárul, hogy a vérerek egészségesek maradjanak, segít megőrizni a rugalmasságukat.

OLÍVAOLAJ

Az extraszűz olívaolaj LDLcsökkentő antioxidánsokkal van tele: már napi két evőkanálnyival sokat teszünk az egészségünkért. Használjunk napraforgóolaj helyett olívát a salátákhoz dresszingként.

OLAJOS HALAK

Rendkívül egészségesek és finomak. A legjobb, ha ómega 3 zsírsavban gazdag halakat választunk, például makrélát, pisztrángot, tonhalat, heringet, szardíniát, lazacot és laposhalat. Próbáljuk az étrendünk szerves részévé tenni, hetente legalább háromszor-négyszer fogyasztani.

ÉTCSOKI

Flavonoidokban (gyógyhatású vegyületek) gazdag, ami csökkenti a vérnyomást, a vércukorszintet, koleszterinszintet. Naponta egy-egy kocka magas kakaótartalmú (legalább 70%-os) étcsoki kifejezetten egészséges.

Ezek is érdekelhetnek

Három zseniális vacsora csirkéből, ha diétázol
Nem tudjuk megunni a csirkehúst: egyik kedvenc egészséges alapanyagunk, sokféleképpen elkészíthető, csak egy kis kreativitás kell ahhoz, hogy finom, tápláló és diétába is könnyen illeszthető vacsorákat készítsünk belőle – mindössze 10-20 perc alatt.
A tél fiatalító fűszerei, mutatjuk, mit szerezz be!
A titok a téli fűszerekben rejlik, melyek még képesek akár meg is fiatalítani a testet.
Mindent a fogamzásgátlásról: melyik való neked?
A fogamzásgátlás minden párt érint, akik nem szeretnének gyereket a közeljövőben. Keressük a legjobb megoldást, ami biztonságos, és igazán illik hozzád.
Sütés nélkül készül ez a mennyei joghurt torta
Ha nincs kedved órákig a konyhában bíbelődni, próbáld ki ezt a receptet.
Ezt az új diétás kókuszgolyót imádni fogod, pillanatok alatt kész
Ez az egyszerű zöldség az indiánok kedvelt eledele volt. Jótékony élettani hatását hosszan sorolhatjuk: megfázásos betegségek hatékony ellenszere, erősíti az immunrendszert. Sósan és édesen is isteni.
Ez november legjobb diétája, karácsonyra bomba alakod lesz
A szervezet feltöltődik vitaminokkal, tápanyagokkal, méghozzá úgy, hogy közben fogyhatunk is.
Ez az ősz legjobb diétás fegyvere, így vesd be a savanyú káposztát
A savanyú káposzta és az abból készült ételek elképesztően jó hatással vannak a szervezetünkre, ezért jó lenne, ha nemcsak az ünnepi asztalon találkoznánk vele, hanem az év többi napján is.
Alma és mogyoróvaj: az egyik legjobb nasi, ha diétázol
A nassolás mindig veszélyes terep. Szerencsére léteznek olyan nasik, amelyek szinte azonnal elejét veszik az egészségtelen vágyakozásnak. Íme egy remek ötlet, amit a táplálkozástudomány szakértői ajánlanak!

Ajánlataink