A koleszterinszint csökkentéséhez – ha csak nem nagy a gond – nem feltétlenül kell gyógyszeres megoldást keresni. Ha időben „elkapjuk” a bajt, elég lehet az étkezésen változtatni, növelni a rostbevitelt, csökkenteni a telített zsírsavakat a diétánkban. Magyarul: kevesebb vörös hús, sajt és fagyi, több gyümölcs és zöldség. Hogy pontosan mit ajánlott enni? Íme, néhány étel, amit érdemes az étrendünkbe illeszteni.

Nem kell a gyógyszer!

A koleszterin nagyobb része a májban képződik, kisebb részét a táplálkozás során visszük be a szervezetbe. Három típusa ismert: az összkoleszterin, a HDL (High Density Lipoprotein – nagy sűrűségű lipopro tein) és az LDL (Low Density Lipoprotein – kis sűrűségű lipoprotein).

HDL: Hétköznapi nevén a „jó” koleszterin, ami az érfalat védi: az ott lerakódott koleszterint bontja le és szállítja vissza a májba.
LDL: Ez az úgynevezett „rossz” koleszterin, ami a májból a sejtekhez jut el. Ha túl sok az így szállított koleszterin, azt a sejtek nem tudják felhasználni, a felesleg pedig lerakódik az érfalakra. Ezzel együtt nő az érelmeszesedés és a szív- és érrendszeri betegségek kockázata.

AVOKÁDÓ

Napi egy avokádó már csökkentheti a szervezet LDL-koleszterinszintjét, ugyanis egyszeresen telítetlen zsírokban, élelmi rostokban, növényi szterinekben gazdag.

EPER

A bogyós gyümölcsök rostokban gazdagok – ezért hatékonyan vehetik fel a harcot az LDL-szint csökkentésében. Egy kutatás szerint, ha 30 napon keresztül legalább 2 csészényi/nagyobb maroknyi epret eszünk, 13 százalékkal csökkenthetjük a rossz koleszterinszintet és növeljük a jó koleszterin mennyiségét a szervezetben. De az sem baj, ha így, ősszel nem jutunk sok eperhez, már egy kevés bogyós gyümölccsel is jó eredményeket érhetünk el.

GRÉPFRÚT

Egy izraeli kutatás szerint, aki legalább egy hónapon keresztül mindennap megeszik egy grépfrútot (kiegyensúlyozott étrend mellett), annak csökken a vérzsírszintje, míg az, aki ugyanezt az étrendet követi, de grépfrút nélkül, az nem tapasztal ilyen pozitív változást. Emellett persze nem szabad elfelejtenünk, hogy ez a savanykás gyümölcs antioxidánsokban és rostokban gazdag. Jobb, ha inkább a vörös húsú grépfrútot választjuk, mint a fehéret, az előbbi ugyanis több antioxidánst tartalmaz. Együk rendszeresen: akár dzsúszként, akár frissen, akár salátával, akár magában.

ZABKÁSA

Általában azok az élelmiszerek, amelyek rostban gazdagok, csökkentik a koleszterinszintet. A zab vízben oldódó rostként még hatásosabb, ezért érdemes minél gyakrabban zabot tartalmazó ételt enni. Még jobb hatást érhetünk el, ha a zabkásánkhoz banánt vagy maréknyi áfonyát adunk.

DIÓ

Érdemes a tetejére diót, mandulát is szórni, ugyanis mindkettő a rossz koleszterin „pusztítója”. A dió csökkenti a vér koleszterinszintjét, hozzájárul, hogy a vérerek egészségesek maradjanak, segít megőrizni a rugalmasságukat.

OLÍVAOLAJ

Az extraszűz olívaolaj LDLcsökkentő antioxidánsokkal van tele: már napi két evőkanálnyival sokat teszünk az egészségünkért. Használjunk napraforgóolaj helyett olívát a salátákhoz dresszingként.

OLAJOS HALAK

Rendkívül egészségesek és finomak. A legjobb, ha ómega 3 zsírsavban gazdag halakat választunk, például makrélát, pisztrángot, tonhalat, heringet, szardíniát, lazacot és laposhalat. Próbáljuk az étrendünk szerves részévé tenni, hetente legalább háromszor-négyszer fogyasztani.

ÉTCSOKI

Flavonoidokban (gyógyhatású vegyületek) gazdag, ami csökkenti a vérnyomást, a vércukorszintet, koleszterinszintet. Naponta egy-egy kocka magas kakaótartalmú (legalább 70%-os) étcsoki kifejezetten egészséges.

Ezek is érdekelhetnek

Egy hetes diéta eperrel: itt a pontos program
A május minden évben az eperről szól: gyakorlatilag alig akad olyan, aki nem szereti ezt a csodálatos, zamatos gyümölcsöt. Nemcsak finom íze, de az egészségre gyakorolt jótékony hatásai miatt is érdemes pár napos eperdiétát tartani. Alább egyhetes menüt ajánlunk, középpontban a szuper bogyós gyümölccsel.
Mutatjuk, hogy szépít meg a kávé! Most figyelj!
Összegyűjtöttük, mire használhatja szépségápolási rutinjában a kávét, illetve a kávézaccot.
Ezek a gyógynövények segíthetnek, ha allergiás vagy
A pollenszezonnal járó szénanátha hónapokig megkeserítheti az érintettek életét: bedugult, kipirosodott orr, gyakori tüsszögés, viszkető szemek… Számukra jó hír, hogy rengeteg olyan növény van, ami enyhíti a szervezet által adott túlzott reakciókat.
Így eddz, ha városban élsz!
Sok városlakó figyeli irigykedve a zöldövezetben, agglomerációban, vidéken lakókat: ők bezzeg mindennap kirándulhatnak, ha akarnak. Pedig a nagyváros is megannyi lehetőséget rejt, felfedezni valót kínál, szóval túracipőt fel, indulhat az urbánus túra!
Hasizom a konyhából: edd laposra a hasad!
Igaz a fitneszalaptörvény: a kockás izmok a konyhában készülnek. Hiába edzünk gyakran, ha az étkezésünkkel szabotáljuk a végeredményt. Együk okosan laposra a hasunkat!
A tavasz diétás kedvence: csőben sült brokkoli (videó)
Elronthatatlan csőben sült brokkoli, amit muszáj kipróbálni és megkóstolni. Nagyon finom egészséges húsmentes étel a mindennapokra.
Durva! Ezért jó, ha sokkal több epret eszel!
Ha eddig még nem voltunk rajongói ennek a pirosló finomságnak, akkor itt az ideje, hogy azzá váljunk! Nemcsak lédús, nyárias és isteni finom, de valóságos szuperélelmiszer is.
Egészséges vagy felejtős a szója? Ezt tudnod kell!
A szója sokáig nem hiányozhatott az egészséges életmódot követők étrendjéből. Az utóbbi években azonban egyre többször jelentek meg olyan hírek, tanulmányok, amelyek cáfolták a szója egészségre gyakorolt jótékony hatásait.

Ajánlataink