Sokan el sem tudják képzelni a reggelt kávé nélkül. Ám a kávéfogyasztás nemcsak élénkítő hatása miatt ajánlott: értékes hatóanyagai segítenek a szervezet egészségének megőrzésében, külsőleg alkalmazva pedig fantasztikus bőr- és hajápoló tulajdonságait élvezhetjük. Összegyűjtöttük, mire használhatja szépségápolási rutinjában a kávét, illetve a kávézaccot.

Mutatjuk, hogy szépít meg a kávé! Most figyelj!

Sokan el sem tudják képzelni a reggelt kávé nélkül. Ám a kávéfogyasztás nemcsak élénkítő hatása miatt ajánlott: értékes hatóanyagai segítenek a szervezet egészségének megőrzésében, külsőleg

1# Világosítja a bőrt

A kávé antioxidáns hatásai egyrészt a kávéfogyasztás során érvényesülnek, másrészt pedig akkor, ha felvisszük a bőrre. A kávé megakadályozza a pórusok eltömődését, lágyítja a finom ráncokat. A benne lévő savak kémiai hámlasztóként működnek, használata után a bőr világos, ragyogó lesz. Megerősíti a bőr védelmi vonalát, segíti a baktériumok és a gombák elleni védekezést.

Egy tálkában áztass be néhány kanál őrölt kávét és adj hozzá egy kanál Epsom-sót. Öblítsd le az arcot a tálból vett vízzel, majd a masszát vidd fel a bőrre. Hagyd hatni néhány percig, majd öblítsd le a tálból merített vízzel.

2# Élénkíti a barna hajszínt

haj, hajápolás

Fotó: Shutterstock

A kamilla szőkítő hatása ismert, de a barna hajúak sem maradnak házi hajápoló szer nélkül: a kávé vagy a kávézacc gyönyörűvé varázsolja a fakó, fénytelen hajat.

Keverj a hajkondicionálóhoz 2 evőkanál őrölt kávét vagy kávézaccot, vidd fel a vizes tincsekre. Tekerd a hajat sötét törülközőbe, hagyd hatni néhány percig, majd bő vízzel öblítsd le.

3# Segít a bőrrák megelőzésében

Egy 2011-es tanulmány szerint napi 1-3 bögrényi kávé mintegy 10 százalékos, míg a napi 4 bögrényi (vagy több) kávé körülbelül 20 százalékos extra védelmet jelent a bőrrák ellen. A védelem valószínűleg a koffeinnek köszönhető, a kutatók ugyanis csak azoknál tapasztaltak figyelemre méltó kockázatcsökkenést, akik koffeintartalmú kávét ittak. (Nem mérték a kávé más összetevőinek a hatását, illetve azt sem vizsgálták, hogy a koffeinmentes kávé képes-e bármilyen jelentős védelmet biztosítani.)

A koffein egyébként – bőrmegújító hatása révén – segíthet a napozás után kipirult bőr ápolásában, de akár a napvédő krémhez is adhatod.

Pusztán kávéval nem elégséges védekezni a káros UV-sugarak ellen: mindig használj a bőrtípusnak megfelelő, magas faktorszámú naptejet!

4# Eltünteti a szem alatti karikákat

A legtöbb krém, amely a szem alatti karikák eltüntetését ígéri, koffeint tartalmaz. A szemkörnyéki kávés pakolás dehidratál, és összehúzza a véredényeket. Az idő múltával ugyanis a bőr egyre vékonyabb lesz, az erek egyre inkább láthatóvá válnak, így a koffein érszűkítő hatása átmenetileg segíthet az ilyen esztétikai problémák megoldásában.

szem alatti sötét karikák

Fotó: Shutterstock

Reggel, ébredés után borogasd a szemét hideg kávéba mártott vattakoronggal. Hagyd a szemen a borogatást legalább 15 percig, majd következhet a szokásos bőrápolási rutin.

5# Serkenti a hajnövekedést

A koffein segíti a fejbőr regenerálódását, megszünteti a hajhagymák gyulladását, ugyanis a sejtekbe hatolva újraépíti a bőr, illetve a hajszálak szerkezetét.

Keverj el 2 evőkanál citromlevet 1 evőkanál ecettel, 2 tojássárgájával és annyi őrölt kávéval, hogy sűrű masszát kapjon. Vidd fel a pépet a megmosott hajra, hagyd hatni kb. 1 órát, majd alaposan öblítsd le.

6# Hámlaszt

A kávé az egyik legnépszerűbb összetevője a bőrradíroknak, hámlasztóknak. Hetente legalább egyszer érdemes az arcot és az egész testet leradírozni, hogy az elhalt hámsejteket eltávolítsa. Bőrradírozás után a bőr simább, ragyogóbb lesz, és az arc- és testápolók értékes hatóanyagai könnyebben jutnak el a sejtekhez.

1 csésze frissen őrölt kávéhoz adj annyi jojobaolajat (vagy kókuszolajat, olívaolajat), hogy jól kenhető masszát kapj. Finoman dörzsöld be a testet körkörös mozdulatokkal, majd zuhanyozz le. Végül testápolóval gondoskodj a bőr hidratáltságáról.

7# Segít a narancsbőr elleni harcban

A koffein elvonja a folyadékot a bőr alatt lévő zsírsejtekből, élénkíti a vérkeringést, így a bőr feszesebb, simább lesz. Ez a hatás azonban sajnos csak átmeneti, nem jelent végleges megoldást a problémára – de időről időre sokat javíthat a bőr kinézetén.

1 csésze barna cukrot keverj el 1 csésze kávézaccal és 3 evőkanál olívaolajjal. A keverékkel dörzsöld át a problémás területet, majd bő vízzel öblítsd le.

EZ IS ÉRDEKELHET:

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ínhüvelygyulladás: Hogyan szüntethető meg a fájdalom és előzhető meg a visszatérése?
Az ínhüvelygyulladás (tenosynovitis) világszerte emberek millióit érintő fájdalmas és hátráltató mozgásszervi betegség, ami a test különböző részein jelentkezhet. Leggyakrabban a csuklók, az ujjak inai, valamint az Achilles-ín érintett.
Nemcsak fogyni segít az eper! Érdemes többet enni belőle
Amellett, hogy finom, a diétát is támogatja, úgyhogy a szezonban megéri sokat fogyasztani belőle, mégpedig a következőképpen.
A legjobb tippek, hogy nyárra tökéletes formában légy
Kedvetlennek és állandóan kimerültnek érzed magad? Lehet, hogy te sem tudod leküzdeni a hosszú téli hónapok után jelentkező tavaszi fáradtságot.
Íme a legdurvább okok, amiért nem tudsz lefogyni
Salátát eszel salátával, megvonod magadtól a finom falatokat, még némi sportra is ráveszed magad, a mérleg mégsem mozdul. Vagy ha igen, akkor is csak felfelé. Mit csinálhatsz rosszul? El sem hiszed, milyen apróságokon múlhat a fogyókúra sikere.
Bazsalikom, a fűszerek királya
A bazsalikom egyike a legkedveltebb és legnagyobb becsben tartott fűszernövényeknek, ami nem is csoda, mert aromája egyedülálló és nagyon különleges növény. Sokszor emlegetik együtt a rozmaringgal: „a bazsalikom a fűszerek királya”, a „rozmaring a fűszerek királynője”.
3 egyszerű diétás vacsora, ami hús nélkül is remek
Régóta bizonyított tény, hogy azoknál, akik kerülik a húsfogyasztást, vagy legalább csökkentik annak mennyiségét, azoknál bizonyos betegségek ritkábban fordulnak elő.
Puffad a hasad? Segítünk kideríteni az okát!
Mindenki lapos hasra vágyik. És sokan igencsak kitartóak, ha áramvonalas testről van szó. Mégis, vannak helyzetek, amikor minden igyekezet dacára a has puffadt, feszes, még behúzni is képtelenség. Mi lehet az oka?
Egy hetes diéta eperrel: itt a pontos program
A május minden évben az eperről szól: gyakorlatilag alig akad olyan, aki nem szereti ezt a csodálatos, zamatos gyümölcsöt. Nemcsak finom íze, de az egészségre gyakorolt jótékony hatásai miatt is érdemes pár napos eperdiétát tartani. Alább egyhetes menüt ajánlunk, középpontban a szuper bogyós gyümölccsel.

Ajánlataink