A kávé megosztó ital: vannak szép számmal, akik méregként tekintenek rá, mások úgy tartják, jótékonyan hat az egészségre. És persze vannak, akik csak azért isszák, mert nem tudnak meglenni élénkítő hatása nélkül, vagy mert imádják az ízét. A vitát nem tisztünk eldönteni, az azonban biztos, hogy a kávéfogyasztásnál, csakúgy, mint sok más élvezeti szer esetében, a lényeg a mértékletességen és a minőségen van. Kis mennyiségben fogyasztva, tehát, a kávézás valóban egészségügyi előnyökkel járhat, ezeket gyűjtöttük most össze.

Gyógyító barna nedű

Védelmet nyújthat bizonyos rákfajtákkal szemben

Egyes rákfajták kialakulásának esélyét csökkenti a rendszeres kávéfogyasztás, ami a kávéban található polifenoloknak köszönhető. A Fred Hutchinson Rákkutató Központban végzett kutatás azt találta, hogy napi négy vagy több csésze kávé ivása 59 százalékkal csökkentette a prosztatarák megismétlődésének kockázatát. Kínai tudósok véleménye szerint a magasabb kávéfogyasztás akár 50 százalékkal csökkentheti a májrák kockázatát, illetve vizsgálatok szerint a rendszeres kávézás a vastagbélrák elleni harcban is hatékony.

Segíti a máj tisztítását

A kávét általában nem tekintik méregtelenítő italnak, de kutatások szerint rendszeres fogyasztásával nemcsak az abnormális májenzimeket csökkenti, hanem a májcirrózis kockázatát is. A krónikus májgyulladás súlyos következménye a májzsugorodás, a cirrózis, amely a májsejtek folyamatos pusztulásával, a máj működésének romlásával, gyakran a máj rosszindulatú daganatával jár együtt. A cirrózis leggyakoribb oka az alkoholizmus, a hepatitis B, illetve hepatitis C vírus. Kutatások szerint a rendszeres kávéivás csökkenti a cirrózis és a vele összefüggő halálozás kockázatát. Különösen hatékony a kávézás alkoholos eredetű májkárosodás esetén.

Gyorsíthatja a fogyást

Pusztán a kávéivástól várni a fogyást nem érdemes. A kávé, pontosabban a benne található koffein hatékonyan stimulálja a lipáz nevű enzim termelődését, amely az emésztés során a zsírok lebontásáért felel. A kávéban még nagy mennyiségben található klorogénsav is, amely szintén ilyen hatást gyakorol a szervezetre – ez a két anyag kombinációja pedig különösen hatékony. A koffein javítja a vérkeringést, gyorsítva az alapanyagcserét. Erős vízhajtó, így a segítségével könnyebb megszabadulni a salakanyagoktól és a visszatartott víztől. Ezeknek az együttes hatásoknak köszönhetően segíti a fogyást.

Csökkentheti a Parkinson-kór kialakulásának esélyét

Férfi aknál már napi egy csésze kávé elfogyasztása is a rá következő tíz év során 40-60 százalékkal csökkenti a Parkinson-kór kialakulásának veszélyét. A nőknél viszont ellentmondó tapasztalatokat hoztak a hosszú távú megfigyelések: azoknál a nőknél, akik a menopauza után hormonpótló kezelésben részesültek, a koffein nem nyújtott védelmet a Parkinson-kór kialakulása ellen, ami arra utal, hogy az ösztrogén hormon – nem ismert módon – megváltoztathatja a koffein hatását.

Javítja a hangulatot, éberebbé tesz

A kávéban található koffein tulajdonképpen egy stimuláns: elsődleges mechanizmusként blokkolja az agyban az adenozin nevű neurotranszmitter gátló hatását. Ezzel növeli az agy működését és más neurotranszmitterek kibocsátását, például a dopaminét és a noradrenalinét. Ez megmagyarázhatja azt a tapasztalatot, hogy a kávé nemcsak energikussá, de jókedvűvé is tesz.

Csökkentheti a krónikus fejfájás kockázatát

A napi rendszerességgel fogyasztott két-három csésze kávé – azaz nagyjából 240–400 milligramm koffein – csökkentheti a krónikus fejfájás kialakulásának kockázatát. Norvég kutatók szerint azok, akik kevesebb mint 240 mg kávét fogyasztanak naponta, gyakrabban küzdenek fejfájással, átlagosan havonta 14 napon.

Ezek is érdekelhetnek

Isteni húsvéti piskótatekercs, glutén- és cukormentesen
Húsvétkor sem kell feltétlenül feladnunk a diétánkat, hiszen számtalan finomság készülhet cukor nélkül, gluténmentesen.
Szuper karcsúsító receptek karfiolból! Így élmény fogyni
A karfiol az egyik legnépszerűbb zöldségünk, nem véletlenül. Sokoldalúan felhasználható, számos elkészítési módját ismerjük, ráadásul magas vitamin- és ásványianyag-tartalmának köszönhetően segít az egészség megőrzésében.
Ez a húsvét diétás kedvence: avokádóval töltött tojás
Az avokádó és a tojás egészségre gyakorolt kiváló hatásain túl az is mellette szól – főleg, ha a testsúly csökkentése a cél –, hogy zsírtartalma miatt hamar teltségérzetet okoz.
Cukormentes kókuszkeksz, ebből bármennyit ehetsz
Reggelire és kávé mellé is remek. Glutén,- és laktózmentes. Elkészítése gyors és könnyű. Bárhová magaddal viheted, Így mindig lesz nálad egy kis diétás nasi.
Minden, amit egy diéta előtt nagyon fontos tudnod!
Jó, ha tudja, hogy ha belevág egy diétába, nem csak a kilók fogyatkozására számíthat, sok egyéb kísérő jelenséggel is találkozik majd. A nehézségek jó esetben csak átmenetiek, a pozitívumokat pedig ügyesen használja ki és élvezze!
Ébresztő! - Tavaszi méregtelenítés a legjobb zöldségekkel
Várd könnyedén, energiával telve a tavaszt! Ehhez szükség lesz egy komolyabb méregtelenítő programra, amelynek segítségével megtisztíthatod a szervezeted, megszabadulhatsz a lerakódott méreg- és salakanyagoktól. Legalább 3 napon át tarts zöldség- és gyümölcskúrát. Az alábbi 15 zöldség- és gyümölcsféléből válogass, így biztos lehetsz a sikerben.
Itt a nők új kedvence a spenótos sajtfasírt
Ez az előétel egészséges, eszméletlen finom, és nem hizlal: alig van benne szénhidrát!
Végre kiderült mi a sikeres diéta titka
Márciusban már csak emlék a legtöbb újévi fogadalom – köztük a fogyókúrára vonatkozó, önmagunknak tett ígéret is. Vagy mégsem? Íme, hét tipp, hogy sikeres legyen az életmódváltás, akár év közben is.

Ajánlataink

Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.