A május minden évben az eperről szól: gyakorlatilag alig akad olyan, aki nem szereti ezt a csodálatos, zamatos gyümölcsöt. Nemcsak finom íze, de az egészségre gyakorolt jótékony hatásai miatt is érdemes pár napos eperdiétát tartani. Alább egyhetes menüt ajánlunk, középpontban a szuper bogyós gyümölccsel.

Egy hetes diéta eperrel: itt a pontos program

1. nap

Reggeli:

Epres zabkása

Tízórai:

1 marék eper, zöld tea

Ebéd:

Harcsa eperszalszával

Hozzávalók:

– 1 csésze eper, hámozva, apróra vágva

– 1 evőkanál lime-lé

– 1 csipet só, ízlés szerint

– frissen őrölt fekete bors

– 1 szár újhagyma, vékony karikákra szelve

– ¼ jalapeno paprika, finomra vágva, magokat eltávolítva

– ½ harcsafilé

– 1 evőkanál olívaolaj

Elkészítés:

Egy edényben keverjük össze az epret, a lime levét, a sót, a borsot, az újhagymát és a jalapeno paprikát, lassú tűzön főzzük össze, majd tegyük félre hűlni. A harcsafilét ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, hintsük meg olívaolajjal, majd süssük meg egy serpenyőben. A tetején az eperszalszával tálaljuk.

Uzsonna:

Natúr joghurt almával

Vacsora:

Grillezett csirkemell friss salátakeverékkel

2. nap

Reggeli:

Gyümölcssaláta eperből, banánból, almából

Tízórai:

2 szelet puffasztott rizs sajttal

Ebéd:

Grillezett kecskesajt avokádós, rukkolás epersalátával, megszórva dióval, mandulával

Uzsonna:

Mozzarella, nyers karalábé

Vacsora:

Epres gazpacho

Hozzávalók:

– 1 közepes paradicsom, durvára vágva

– ½ kígyóuborka, hámozva, feldarabolva

– ½ közepes piros kaliforniai paprika, magozva, felvágva

– 450 g eper, hámozva, feldarabolva

– ½ teáskanál zúzott fokhagyma

– ½ evőkanál kakukkfű

– 3 evőkanál extraszűz olívaolaj

– 1 evőkanál balzsamecet

– ¼ teeáskanál frissen őrölt fekete bors

– ½ csésze zöldségalaplé

– 6 eper, felszeletelve

Elkészítés:

A feldarabolt paradicsomot, kígyóuborkát és kaliforniai paprikát tegyük konyhai robotgépbe, daráljuk finomra, majd adjuk hozzá az epret, és a gép segítségével azt is dolgozzuk finom, apró darabokra. Ezután jöhet a mixerbe a kakukkfű és a fokhagyma, végül az olívaolaj, a balzsamecet, a só és a bors, ízlés szerint. Öntsük ki egy nagyobb tálba és tegyük hűtőbe pár órára, hogy összeérjenek az ízek. A vékonyra szelt eperrel díszítve, kis tálkákban tálaljuk.

3. nap

Reggeli:

Natúr joghurt eperrel, lenmaggal

Tízórai:

1 sárgarépa

Ebéd:

Sült bárány epres bulgurkörettel

Hozzávalók:

– ½ csésze bulgur

– 6 kisebb szelet báránykaraj

– 2 evőkanál friss kakukkfű

– ¼ teáskanál só

– ¾ teáskanál frissen őrölt feketebors

– 2 evőkanál olívaolaj

– 1 ½ evőkanál balzsamecet

– 1 ½ teáskanál finomra aprított mogyoróhagyma

– ½ teáskanál méz

– 230 g kelkáposzta

– 1 csésze feldarabolt eper

– 80 g feta sajt, morzsolva

Elkészítés:

Főzzük meg a bulgurt. Közben melegítsük elő a grillezőserpenyőt, a bárányt pedig fűszerezzük be a kakukkfűvel, sóval, borssal. Hintsünk egy kevés olajat a serpenyőbe, majd süssük meg a karajt: grillezzük mindkét oldalát 5-5 percig, hogy átsüljön.

Egy nagyobb tálban keverjünk össze egy csipet sót, borsot, az olajat, a balzsamecetet, a mogyoróhagymát és a mézet. Adjuk hozzá a kelkáposztát, keverjük össze alaposan, majd keverjük bele a bulgurt is. Tálaljuk a húst a salátával, az utóbbi tetejére morzsoljuk a feta sajtot és szórjuk rá az epret.

Uzsonna:

1 marék mandula fél marék aszalt gyümölccsel

Vacsora:

1 pár virsli mustárral, koktélparadicsommal, puffasztott rizzsel

4. nap

Reggeli:

Angol muffin cukormentes eperlekvárral

Tízórai:

Alma

Ebéd:

Kecskesajtos-epres pizza

Hozzávalók:

– 1 teljes kiőrlésű, elősütött pizzalap

– 1/3 csésze morzsolt kecskesajt

– 1 csésze szeletelt eper (4-5 darab)

– 1 csésze vízitorma

– ½ teáskanál extraszűz olívaolaj

– ½ teáskanál friss citromlé

– só, ízlés szerint

– 1 csipet frissen őrölt feketebors

– ¼ csésze reszelt parmezán

– 1 marék pisztácia

Elkészítés:

Melegítsük elő a sütőt 220 °C-ra, ha félig elősütött pizzalappal dolgozunk, süssük elő körülbelül 8 percig. Közben egy tálban keverjük össze a vízitormát, az olívaolajat, a citromlevet, a sót és a borsot, majd adjuk hozzá a kecskesajtot és az epret. Keverjük össze alaposan a salátamixet, tegyük a pizzalapra, majd az egészet szórjuk meg parmezánnal, pisztáciával.

Uzsonna:

Banános, epres smoothie

Vacsora:

Tükörtojás kígyóuborkával, paprikával, paradicsommal

5. nap

Reggeli:

Tejkaramellás-epres müzliszelet

Hozzávalók (14 darabhoz):

– 1/3 csésze napraforgómagvaj (bio- és paleo boltokban kapható)

– 1/3 csésze sztívia vagy juharszirup

– 1 evőkanál olívaolaj

– 1 teáskanál vanillincukor

– 1 ¼ csésze puffasztott árpa

– 1 csésze zabpehely

– 2/3 csésze szárított vagy sima eper, darabolva

– 1/3 csésze pekándió, darabolva

– 3 evőkanál karamella, morzsolva

– 2 evőkanál lenmag

Elkészítés:

Melegítsük elő a sütőt 180 °C-ra. Keverjük össze a napraforgóvajat, a sztíviát, az olívaolajat, a vanillincukrot, a sót egy edényben, majd melegítsük fel lassú tűzön. Ha meleg, vegyük le a tűzről és keverjük el az árpával, zabpehellyel, eperrel, pekándióval és a karamellel. Keverjük össze alaposan, míg kézzel formázható nem lesz. Gyártsunk belőle müzliszeleteket, tegyük sütőpapírral bélelt tepsire. Szórjuk meg lenmaggal (akár bele is nyomkodhatjuk), majd tegyük a sütőbe, süssük körülbelül 10 percig.

Tízórai:

1 banán + 3-4 db eper

Ebéd:

Húsleves

Fűszeres csirkemellcsíkok salátával, főtt barna rizzsel

Uzsonna:

Natúr joghurt eperrel

Vacsora:

Tonhal friss zöldsalátával, felkockázott eperrel és morzsolt feta sajttal megszórva

6. nap

Reggeli:

Bébispenótos, gombás omlett két tojásból

Tízórai:

Egy marék eper

Ebéd:

Lazacfilé főtt brokkolival, bulgurral

Uzsonna:

Tejkaramellás-epres müzliszelet

Vacsora:

Quinoás-spenótos epersaláta

Hozzávalók (4 főre):

– 1 evőkanál vaj

– 1/3 csésze mandula, darabolva

– 1 ½ csésze quinoa

– 400 g morzsolt feta sajt

– 2 evőkanál extraszűz olívaolaj

– 1 evőkanál balzsamecet

– só, bors ízlés szerint

– 6 csésze friss bébispenót

– zöldfűszerek

– 1 csésze eper, félbevágva

Elkészítés:

Egy nagyobb edényben melegítsük fel a vajat, dobjuk rá a feldarabolt mandulát, sűrű keverés mellett süssük körülbelül 1 percig. Vegyük le az edényt a tűzről, keverjük bele a főtt quinoát és a feta sajtot. Öntsük le olívaolajjal, balzsamecettel, ízesítsük sóval, borssal, ízlés szerint. Keverjük hozzá a bébispenótot, ízlés szerint zöldfűszerekkel ízesítsük. Eperdarabokkal tálaljuk.

7. nap

Reggeli:

Chiamagpuding eperrel

Tízórai:

Sovány túró eperrel összekeverve

Ebéd:

Grillezett csirke eper- és mozzarellasalátával

Hozzávalók:

– 3 evőkanál extraszűz olívaolaj

– 3 evőkanál balzsamecet

– 500 g csirkemell

– só, bors ízlés szerint

– 1/8 teáskanál nyírfacukor

– 2 csészényi félbevágott eper

– 4 csésze rukkola

– ½ vöröshagyma, apróra vágva

– 1 mozzarella

Elkészítés:

Két evőkanál balzsamecetet és két evőkanál olívaolajat összekeverve készítsünk pácot, tegyük bele a húst, hagyjuk pihenni benne körülbelül 10-15 percig. Melegítsük fel a grillserpenyőt közepes hőfokra. Vegyük ki a csirkét a pácból, sózzuk, borsozzuk. Kevés olajjal hintsük be a serpenyőt, majd tegyük bele a húst. Süssük körülbelül 5-5 percig mindkét oldalát, míg aranybarnára sül.

A maradék egy-egy kanál olajat és balzsamecetet keverjük össze egy csipet sóval, borssal, cukorral, majd dobjuk rá az epret. Alaposan keverjük össze, adjuk hozzá a rukkolát, ha kész a saláta, szórjuk meg az apróra vágott mozzarellával.

A megsült húst vágjuk csíkokra, a salátával tálaljuk.

Uzsonna:

2 szelet puffasztott rizs, csirkemellsonka, sajt, paradicsom

Vacsora:

Zabpehely, natúr joghurt, eper, áfonya

EZ IS ÉRDEKELHET:

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ínhüvelygyulladás: Hogyan szüntethető meg a fájdalom és előzhető meg a visszatérése?
Az ínhüvelygyulladás (tenosynovitis) világszerte emberek millióit érintő fájdalmas és hátráltató mozgásszervi betegség, ami a test különböző részein jelentkezhet. Leggyakrabban a csuklók, az ujjak inai, valamint az Achilles-ín érintett.
Nemcsak fogyni segít az eper! Érdemes többet enni belőle
Amellett, hogy finom, a diétát is támogatja, úgyhogy a szezonban megéri sokat fogyasztani belőle, mégpedig a következőképpen.
A legjobb tippek, hogy nyárra tökéletes formában légy
Kedvetlennek és állandóan kimerültnek érzed magad? Lehet, hogy te sem tudod leküzdeni a hosszú téli hónapok után jelentkező tavaszi fáradtságot.
Íme a legdurvább okok, amiért nem tudsz lefogyni
Salátát eszel salátával, megvonod magadtól a finom falatokat, még némi sportra is ráveszed magad, a mérleg mégsem mozdul. Vagy ha igen, akkor is csak felfelé. Mit csinálhatsz rosszul? El sem hiszed, milyen apróságokon múlhat a fogyókúra sikere.
Bazsalikom, a fűszerek királya
A bazsalikom egyike a legkedveltebb és legnagyobb becsben tartott fűszernövényeknek, ami nem is csoda, mert aromája egyedülálló és nagyon különleges növény. Sokszor emlegetik együtt a rozmaringgal: „a bazsalikom a fűszerek királya”, a „rozmaring a fűszerek királynője”.
3 egyszerű diétás vacsora, ami hús nélkül is remek
Régóta bizonyított tény, hogy azoknál, akik kerülik a húsfogyasztást, vagy legalább csökkentik annak mennyiségét, azoknál bizonyos betegségek ritkábban fordulnak elő.
Puffad a hasad? Segítünk kideríteni az okát!
Mindenki lapos hasra vágyik. És sokan igencsak kitartóak, ha áramvonalas testről van szó. Mégis, vannak helyzetek, amikor minden igyekezet dacára a has puffadt, feszes, még behúzni is képtelenség. Mi lehet az oka?
Egy hetes diéta eperrel: itt a pontos program
A május minden évben az eperről szól: gyakorlatilag alig akad olyan, aki nem szereti ezt a csodálatos, zamatos gyümölcsöt. Nemcsak finom íze, de az egészségre gyakorolt jótékony hatásai miatt is érdemes pár napos eperdiétát tartani. Alább egyhetes menüt ajánlunk, középpontban a szuper bogyós gyümölccsel.

Ajánlataink