A május minden évben az eperről szól: gyakorlatilag alig akad olyan, aki nem szereti ezt a csodálatos, zamatos gyümölcsöt. Nemcsak finom íze, de az egészségre gyakorolt jótékony hatásai miatt is érdemes pár napos eperdiétát tartani. Alább egyhetes menüt ajánlunk, középpontban a szuper bogyós gyümölccsel.

Egy hetes diéta eperrel: itt a pontos program

1. nap

Reggeli:

Epres zabkása

Tízórai:

1 marék eper, zöld tea

Ebéd:

Harcsa eperszalszával

Hozzávalók:

– 1 csésze eper, hámozva, apróra vágva

– 1 evőkanál lime-lé

– 1 csipet só, ízlés szerint

– frissen őrölt fekete bors

– 1 szár újhagyma, vékony karikákra szelve

– ¼ jalapeno paprika, finomra vágva, magokat eltávolítva

– ½ harcsafilé

– 1 evőkanál olívaolaj

Elkészítés:

Egy edényben keverjük össze az epret, a lime levét, a sót, a borsot, az újhagymát és a jalapeno paprikát, lassú tűzön főzzük össze, majd tegyük félre hűlni. A harcsafilét ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, hintsük meg olívaolajjal, majd süssük meg egy serpenyőben. A tetején az eperszalszával tálaljuk.

Uzsonna:

Natúr joghurt almával

Vacsora:

Grillezett csirkemell friss salátakeverékkel

2. nap

Reggeli:

Gyümölcssaláta eperből, banánból, almából

Tízórai:

2 szelet puffasztott rizs sajttal

Ebéd:

Grillezett kecskesajt avokádós, rukkolás epersalátával, megszórva dióval, mandulával

Uzsonna:

Mozzarella, nyers karalábé

Vacsora:

Epres gazpacho

Hozzávalók:

– 1 közepes paradicsom, durvára vágva

– ½ kígyóuborka, hámozva, feldarabolva

– ½ közepes piros kaliforniai paprika, magozva, felvágva

– 450 g eper, hámozva, feldarabolva

– ½ teáskanál zúzott fokhagyma

– ½ evőkanál kakukkfű

– 3 evőkanál extraszűz olívaolaj

– 1 evőkanál balzsamecet

– ¼ teeáskanál frissen őrölt fekete bors

– ½ csésze zöldségalaplé

– 6 eper, felszeletelve

Elkészítés:

A feldarabolt paradicsomot, kígyóuborkát és kaliforniai paprikát tegyük konyhai robotgépbe, daráljuk finomra, majd adjuk hozzá az epret, és a gép segítségével azt is dolgozzuk finom, apró darabokra. Ezután jöhet a mixerbe a kakukkfű és a fokhagyma, végül az olívaolaj, a balzsamecet, a só és a bors, ízlés szerint. Öntsük ki egy nagyobb tálba és tegyük hűtőbe pár órára, hogy összeérjenek az ízek. A vékonyra szelt eperrel díszítve, kis tálkákban tálaljuk.

3. nap

Reggeli:

Natúr joghurt eperrel, lenmaggal

Tízórai:

1 sárgarépa

Ebéd:

Sült bárány epres bulgurkörettel

Hozzávalók:

– ½ csésze bulgur

– 6 kisebb szelet báránykaraj

– 2 evőkanál friss kakukkfű

– ¼ teáskanál só

– ¾ teáskanál frissen őrölt feketebors

– 2 evőkanál olívaolaj

– 1 ½ evőkanál balzsamecet

– 1 ½ teáskanál finomra aprított mogyoróhagyma

– ½ teáskanál méz

– 230 g kelkáposzta

– 1 csésze feldarabolt eper

– 80 g feta sajt, morzsolva

Elkészítés:

Főzzük meg a bulgurt. Közben melegítsük elő a grillezőserpenyőt, a bárányt pedig fűszerezzük be a kakukkfűvel, sóval, borssal. Hintsünk egy kevés olajat a serpenyőbe, majd süssük meg a karajt: grillezzük mindkét oldalát 5-5 percig, hogy átsüljön.

Egy nagyobb tálban keverjünk össze egy csipet sót, borsot, az olajat, a balzsamecetet, a mogyoróhagymát és a mézet. Adjuk hozzá a kelkáposztát, keverjük össze alaposan, majd keverjük bele a bulgurt is. Tálaljuk a húst a salátával, az utóbbi tetejére morzsoljuk a feta sajtot és szórjuk rá az epret.

Uzsonna:

1 marék mandula fél marék aszalt gyümölccsel

Vacsora:

1 pár virsli mustárral, koktélparadicsommal, puffasztott rizzsel

4. nap

Reggeli:

Angol muffin cukormentes eperlekvárral

Tízórai:

Alma

Ebéd:

Kecskesajtos-epres pizza

Hozzávalók:

– 1 teljes kiőrlésű, elősütött pizzalap

– 1/3 csésze morzsolt kecskesajt

– 1 csésze szeletelt eper (4-5 darab)

– 1 csésze vízitorma

– ½ teáskanál extraszűz olívaolaj

– ½ teáskanál friss citromlé

– só, ízlés szerint

– 1 csipet frissen őrölt feketebors

– ¼ csésze reszelt parmezán

– 1 marék pisztácia

Elkészítés:

Melegítsük elő a sütőt 220 °C-ra, ha félig elősütött pizzalappal dolgozunk, süssük elő körülbelül 8 percig. Közben egy tálban keverjük össze a vízitormát, az olívaolajat, a citromlevet, a sót és a borsot, majd adjuk hozzá a kecskesajtot és az epret. Keverjük össze alaposan a salátamixet, tegyük a pizzalapra, majd az egészet szórjuk meg parmezánnal, pisztáciával.

Uzsonna:

Banános, epres smoothie

Vacsora:

Tükörtojás kígyóuborkával, paprikával, paradicsommal

5. nap

Reggeli:

Tejkaramellás-epres müzliszelet

Hozzávalók (14 darabhoz):

– 1/3 csésze napraforgómagvaj (bio- és paleo boltokban kapható)

– 1/3 csésze sztívia vagy juharszirup

– 1 evőkanál olívaolaj

– 1 teáskanál vanillincukor

– 1 ¼ csésze puffasztott árpa

– 1 csésze zabpehely

– 2/3 csésze szárított vagy sima eper, darabolva

– 1/3 csésze pekándió, darabolva

– 3 evőkanál karamella, morzsolva

– 2 evőkanál lenmag

Elkészítés:

Melegítsük elő a sütőt 180 °C-ra. Keverjük össze a napraforgóvajat, a sztíviát, az olívaolajat, a vanillincukrot, a sót egy edényben, majd melegítsük fel lassú tűzön. Ha meleg, vegyük le a tűzről és keverjük el az árpával, zabpehellyel, eperrel, pekándióval és a karamellel. Keverjük össze alaposan, míg kézzel formázható nem lesz. Gyártsunk belőle müzliszeleteket, tegyük sütőpapírral bélelt tepsire. Szórjuk meg lenmaggal (akár bele is nyomkodhatjuk), majd tegyük a sütőbe, süssük körülbelül 10 percig.

Tízórai:

1 banán + 3-4 db eper

Ebéd:

Húsleves

Fűszeres csirkemellcsíkok salátával, főtt barna rizzsel

Uzsonna:

Natúr joghurt eperrel

Vacsora:

Tonhal friss zöldsalátával, felkockázott eperrel és morzsolt feta sajttal megszórva

6. nap

Reggeli:

Bébispenótos, gombás omlett két tojásból

Tízórai:

Egy marék eper

Ebéd:

Lazacfilé főtt brokkolival, bulgurral

Uzsonna:

Tejkaramellás-epres müzliszelet

Vacsora:

Quinoás-spenótos epersaláta

Hozzávalók (4 főre):

– 1 evőkanál vaj

– 1/3 csésze mandula, darabolva

– 1 ½ csésze quinoa

– 400 g morzsolt feta sajt

– 2 evőkanál extraszűz olívaolaj

– 1 evőkanál balzsamecet

– só, bors ízlés szerint

– 6 csésze friss bébispenót

– zöldfűszerek

– 1 csésze eper, félbevágva

Elkészítés:

Egy nagyobb edényben melegítsük fel a vajat, dobjuk rá a feldarabolt mandulát, sűrű keverés mellett süssük körülbelül 1 percig. Vegyük le az edényt a tűzről, keverjük bele a főtt quinoát és a feta sajtot. Öntsük le olívaolajjal, balzsamecettel, ízesítsük sóval, borssal, ízlés szerint. Keverjük hozzá a bébispenótot, ízlés szerint zöldfűszerekkel ízesítsük. Eperdarabokkal tálaljuk.

7. nap

Reggeli:

Chiamagpuding eperrel

Tízórai:

Sovány túró eperrel összekeverve

Ebéd:

Grillezett csirke eper- és mozzarellasalátával

Hozzávalók:

– 3 evőkanál extraszűz olívaolaj

– 3 evőkanál balzsamecet

– 500 g csirkemell

– só, bors ízlés szerint

– 1/8 teáskanál nyírfacukor

– 2 csészényi félbevágott eper

– 4 csésze rukkola

– ½ vöröshagyma, apróra vágva

– 1 mozzarella

Elkészítés:

Két evőkanál balzsamecetet és két evőkanál olívaolajat összekeverve készítsünk pácot, tegyük bele a húst, hagyjuk pihenni benne körülbelül 10-15 percig. Melegítsük fel a grillserpenyőt közepes hőfokra. Vegyük ki a csirkét a pácból, sózzuk, borsozzuk. Kevés olajjal hintsük be a serpenyőt, majd tegyük bele a húst. Süssük körülbelül 5-5 percig mindkét oldalát, míg aranybarnára sül.

A maradék egy-egy kanál olajat és balzsamecetet keverjük össze egy csipet sóval, borssal, cukorral, majd dobjuk rá az epret. Alaposan keverjük össze, adjuk hozzá a rukkolát, ha kész a saláta, szórjuk meg az apróra vágott mozzarellával.

A megsült húst vágjuk csíkokra, a salátával tálaljuk.

Uzsonna:

2 szelet puffasztott rizs, csirkemellsonka, sajt, paradicsom

Vacsora:

Zabpehely, natúr joghurt, eper, áfonya

EZ IS ÉRDEKELHET:

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Időszakos böjtölés: ha kezdő vagy, erre kell nagyon figyelned
Ha kezdő vagy ebben a módszerben, fontos néhány alapelvet megérteni és betartani a siker érdekében. Íme a legfontosabb szempontok, amelyeket érdemes szem előtt tartani:
3 olcsó diétás recept, amit januárban is imádni fogsz
Fedezd fel három olcsó, de ínycsiklandó diétás receptet, amelyek tökéletesek januári étkezéseidhez! Egyszerűek, táplálóak, és segítenek fenntartani az egészséges életmódot az új évben.
Tisztítsd meg a tested: ezzel a 21 napos egészséges tervvel
Tisztítsd meg a tested és nyerj energiát 21 napos étrendünkkel! Könnyen követhető, finom receptek természetes alapanyagokból. Próbáld ki most!
Vess véget a jojónak: lépj ki a fogyás-hízás örökös körforgásából
A kilók le-fel szaladgálása nemcsak idegesítő, hanem egészségtelen is. Tippjeinkkel most végleg leszámolhatsz a súlyfelesleggel!
Kókuszvíz kávé: A trópusi ízélmény diétás köntösben
Fedezd fel a kókuszvízzel főzött kávé egyedi világát! Ez a hidratáló és kalóriaszegény ital természetes édességével és trópusi ízével tökéletes választás diétázóknak és ínyenceknek egyaránt.
A legjobb téli diétás desszert, ezt a csokikrémet nem lehet abbahagyni
A narancsos csokihab télen is kényeztető és egészséges: C-vitaminban gazdag, erősíti az immunrendszert, kakaója javítja a hangulatot. Diétás verzióban is könnyed, mértékkel fogyasztva tökéletes!
Így vigyázz a bőrödre, ha a hidegben sportolsz
Íme néhány tipp, hogyan óvd a bőrödet, miközben a hidegben sportolsz.
Ne csak fogadkozz: Így tartsd be a diétát 2025-ben, hogy sikerüljön
Íme néhány praktikus tanács, amivel valóban elérheted diétás céljaidat.

Ajánlataink