A gluténérzékenység a közhiedelemmel ellentétben nem allergia, hanem egy autoimmun folyamat, amely felszívódási zavarokat okoz bizonyos gabonafélék fogyasztásakor. A búzában, az árpában, a rozsban vagy a zabban található fehérje a glutén, ezt nem tudja feldolgozni az arra érzékeny emberek szervezete. Az egyik jellemző tünet a haspuffadás és a hasmenés, de sajnos elég változatosak a további tünetek, így nem is könnyű diagnosztizálni.
Mit ehet, aki érzékeny? Szerencsére ma már a gyártók feltüntetik, ha glutént tartalmaz az étel, és kialakult a gluténmentes élelmiszereket gyártó üzletág is, hiszen van rá kereslet. Az első és legfontosabb szabály a glutén kerülése, azaz nem lehet fogyasztani búzát, rozsot, árpát és zabot tartalmazó élelmiszereket, termékeket. Tilosak a levesporok, a leveskockák, a mártásporok, a fűszerkrémek, a mustár, a majonéz, a ketchup, valamint az instant kávé- és teaporok. Viszont fogyaszthatók a rizslisztből, a kukoricalisztből, maglisztekből készült pékáruk. tejtermékek és zöldségek korlátlanul ehetők, ahogy a húsfélék is. Persze biztosra akkor megyünk, ha mindig elolvassuk az alapanyagok, termékek csomagolását. nem kell megválni a panírozástól sem, bár azért tartsuk szem előtt, hogy az olajban sült ételek rendkívül kalóriadúsak. A gluténmentes panír kukoricalisztből, tojásból és gluténmentes zsemlemorzsából, szezámmagból, tökmagból állhat.