Régi gondolat: A fogselyem használata segít megelőzni a szívbetegségeket
Évtizedeken át az orvosok úgy vélték, szoros kapcsolat van a fogágy- és a szívbetegségek kialakulása között. Úgy vélték, hogy a szájban megtelepedett baktériumok, amelyek az ínybetegségekért felelősek, a véráramba kerülve gyulladásos folyamatokat indítanak el a szervezetben, növelve a szívbetegségek és a stroke kialakulásának kockázatát.
Új vélemény:
Nincs összefüggés a rossz szájhigiéné és a szívbetegségek között szakértők arra a következtetésre jutottak, nincs bizonyíték arra, hogy a rossz szájhigiéné szívbetegséget vagy strokeot okozna. Az tény, hogy a dohányzás és a cukorbetegség hozzájárulhat a fogíny megbetegedéséhez és bizonyos szívbetegségek kialakulásához, de ez még nem jelenti azt, hogy a betegségek között okokozati összefüggés lenne.
Mit tegyen? Használjon fogselymet! Csak ne a szív egészségének érdekében. A fogselyem használata csökkenti az ínybetegségek kockázatát (amely rendkívül fájdalmas és a fogak elvesztéséhez vezethet) és meggátolja a kellemetlen lehelet kialakulását.
Régi gondolat: A zsírmentes salátaöntet a legjobb választás
Rengeteg tanulmány foglalkozott azzal, hogy a zsírokat ki kell iktatni az étrendből, mert elhízáshoz és szív- és érrendszeri betegségek kialakulásához vezetnek.
Új vélemény:
Egyes zsírok a zöldségeket még értékesebb táplálékká teszik Ma már tudjuk, hogy jótékony zsírokra szükség van. A legújabb vélemények szerint a zsírok segítik a zöldségekben található karotinoidok felszívódását, csökkentik a rák és a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának kockázatát, valamint az idősebb korban kialakuló látásromlás késleltetésében is fontos szerepet játszanak.
Mit tegyen? Készítsen egészséges öntetet! A salátáit házi öntetekkel ízesítse, melyek alapja legyen olíva- vagy szőlőmagolaj. Ezeknek magas esszenciális zsírsavtartalmuk miatt fontos szerepük van az egészséges táplálkozásban.
Régi gondolat: A szójafogyasztás kockázatot jelenthet a mellrákos nők számára
A szója olyan növényi vegyületeket, izoflavonokat tartalmaz, amelyek a szervezet által termelt ösztrogén hatását utánozzák. Egyes vélemények szerint a mellrákból gyógyult nőknél a daganat kiújulhat, mivel az ösztrogén táplálja a rákos sejteket.
Új vélemény:
A szójafogyasztás nem veszélyes Egy 2012-ben készített tanulmány szerint nincs bizonyíték arra, hogy a mellrák utáni szójafogyasztás növeli a betegség újbóli megjelenésének kockázatát. A mellrák túlélői (is) biztonsággal fogyaszthatnak szóját, sőt az csökkentheti a rák újbóli kialakulásának esélyeit. A kutatók azt azonban hangsúlyozták, hogy élelmiszerekre gondoltak, például a tofura és a szójababra, nem étrend-kiegészítőkre.
Mit tegyen? Ne essen túlzásba! A szója, csakúgy, mint a csokoládé és a vörösbor, jótékony hatását kis mértékben fogyasztva fejti ki. Kerülje azokat az élelmiszereket, amelyek a szója feldolgozott változatait tartalmazzák, mint például a chips, egyes húsipari termékek, félkész ételek.