A hideg idő beköszöntével jellemzően egyre kevesebbet mozgunk a szabadban, az ünnepek jegyében gyakrabban fogyasztunk energiadúsabb ételeket, így pedig könnyen felszedhetünk néhány pluszkilót. Nézzük, mire érdemes figyelni, hogy felvértezzük szervezetünket a hideg — és a túlsúly ellen.

Télre hangolva

Anyagcsere és hőmérséklet

A testünk hőszabályzó rendszerének köszönhetően szervezetünk hőmérséklete a változó külső hőmérséklet ellenére is viszonylag állandó tud maradni. A bőrünkben összeszűkülő erek, a csökkenő verejtéktermelés hőleadásunk mérséklődését szolgálják. A hidegben való didergés, toporgás, azaz az önkéntelenül növekvő izomaktivitás viszont az intenzívebb hőtermelést teszi lehetővé, akárcsak a kisebb-nagyobb mértékben fokozódó alapanyagcserénk. A hideg környezet, megfelelő öltözködés mellett, csak minimálisan növelheti meg az energiaszükségletünket. A kérdés az, hogy akkor mitől kúszik fel mégis sokaknál néhány kiló télen?

Tény, hogy a zsírszövet szerepet kap testünk hőszigetelésében, ami egyfajta magyarázata lehet annak, hogy hidegben önkéntelenül gyarapítjuk zsírpárnáinkat. Kutatások szerint a kevesebb napfény és a csökkent hőmérséklet beindíthatja az emberben az úgynevezett barna zsírszövet fokozott termelését is. (A barna zsírszövet akár háromszázszor több hőt képes egységnyi mennyiségre vetítve termelni, mint más szövetféleség.) Mivel azonban a hidegben főleg fűtött helyiségekben tartózkodunk, ennek szerepe ma már nem olyan kifejezett, mint amilyen évszázadokkal korábban lehetett. A téli súlygyarapodás oka valószínűleg nem a természetes folyamatokban keresendő, hanem sokkal inkább a mérték elvesztésében.

Védelmi stratégia hideg ellen

Ahhoz, hogy a szervezetünk felvehesse a harcot a hideggel és a kórokozókkal szemben, fontos a megfelelő tápanyag- és folyadékbevitel. Hidegben – a víz mellett – fogyasszunk meleg teákat. A kiegyensúlyozott táplálkozás keretein belül a betegségmegelőzés szempontjából különösen fontos szerepe van a C-vitaminnak. Vízben oldódó vitaminként könnyen kiürül a szervezetből, ezért fontos mindennap gondoskodni az elegendő bevitelről. És hogy miben található sok C-vitamin? A citrusfélékben, a kiviben, és persze a savanyú káposztában. Immunrendszerünk erősítését szolgálja, ha a sárgarépa, a sütőtök, a zöld leveles zöldségek rendszeres fogyasztásával gondoskodunk a szervezetünk béta-karotinellátottságáról is.

A télen is könnyen beszerezhető egyéb zöldségfélék – zeller, cékla, karalábé, fekete retek –, valamint a hüvelyesek – szárazbab, lencse, sárgaborsó – fogyasztása nemcsak vitamin- és ásványianyag-, hanem rosttartalmuk miatt is ajánlott. E-vitamin-szükségletünket fedezni tudjuk kevés mandula, mogyoró, napraforgómag, napraforgóolaj, búzacsíra, búzacsíraolaj vagy avokádó étrendbe iktatásával. Lényeges, hogy megfelelő arányban biztosítsunk ásványi anyagokat a szervezetünk számára, köztük cinket, szelént is. Cinkben bővelkednek a vörös húsok, a teljes kiőrlésű gabonafélék. Szelén található a napraforgómagban, a tonhalkonzervben, a tőkehalban. Érdemes még vírusellenes hatású növényeket, például fokhagymát is fogyasztani, illetve télen elengedhetetlen a pre- és probiotikumok rendszeres fogyasztása is.

Téli mintaétrend

  • Reggeli: Probiotikus joghurt zabpehelylyel vagy tejben főtt gabonakása bogyós gyümölcsökkel, mandulával.
  • Tízórai/uzsonna: Mézes-sárgarépás almasaláta vagy házi szezámmagos, káposztás tönkölypogácsa.
  • Ebéd: Csirkeraguleves kelbimbóval, laskagombával; fokhagymás grillezett hal párolt brokkolival, édesburgonyával; cékla; fahéjas sült alma vagy lencseleves; spenótos göngyölt csirkemell zöldséges barna rizzsel; kígyóuborka; sült tök.
  • Vacsora: Avokádókrémes melegszendvics citrommal ízesítve vagy padlizsános-cukkinis durumtészta friss vegyes salátával.

Ezek is érdekelhetnek

Egy korty, és pörög az anyagcsere – így készíts gyömbérshotot otthon
A gyömbér nemcsak fűszer, hanem igazi szuperélelmiszer: serkenti az anyagcserét, erősíti az immunrendszert, és egy frissítő házi shot formájában a diéta és a fitnesz program tökéletes kiegészítője lehet.
Ez az almás süti még diéta mellett is belefér – és mennyei finom!
Az alma és a zab találkozásából született ez a puha, omlós finomság, ami még az alakodra is vigyáz.
Diétás ropogtatnivaló: házi répachips
Egészséges snackre vágysz, ami belefér a diétába is? A házi répachips pár perc alatt elkészül, és garantáltan bűntudat nélkül ropogtathatod.
A változókor titkos tünete: ezért szökik fel a vérnyomásod
A változókor számos kellemetlen tünettel járhat, mint a hangulatingadozás, hőhullám vagy álmatlanság. De vajon tudtad, hogy mindez a vérnyomásodra is hatással lehet?
Őszi ízorgia: saláták, amikbe beleszeretsz
Az ősz a színek, ízek és vitaminok időszaka. Ha szeretnél változatos, tápláló és könnyen elkészíthető salátákat az asztalodra, ezek a receptek tökéletesek: lédús sült paradicsom, fűszeres édesburgonya, ropogós céklacsipsz, grillezett ananász – mindez egy tálban, hogy a hűvösebb napokon is tele legyél energiával és vitaminnal.
5 magyar étel, amit soha ne egyél vacsorára, ha diétázol
Ha fogyni szeretnél, nem mindegy, mi kerül a tányérodra este. Vannak magyar ételek, amelyek bármilyen finomak is, vacsorára igazi kalóriacsapdát jelentenek. Mutatom az 5 legrosszabbat, amit jobb, ha elkerülsz, ha tényleg látni szeretnéd az eredményt a diétádban.
Érzékeny bőr nyáron: így ápold biztonságosan
A nyár a szabadságról, a napsütésről és a könnyedségről szól – de a bőrünk számára ez az időszak gyakran komoly kihívást jelent.
Borok, ízek, élmények: jön a Budapest Borfesztivál
Idén szeptemberben ismét poharainkat emeljük Magyarország legelőkelőbb borfesztiválján. A Budapest Borfesztivál négy napon át, szeptember 11. és 14. között a Budavári Palota történelmi falai között kínál felejthetetlen élményt a bor, a gasztronómia és a kultúra szerelmeseinek.