A hideg idő beköszöntével jellemzően egyre kevesebbet mozgunk a szabadban, az ünnepek jegyében gyakrabban fogyasztunk energiadúsabb ételeket, így pedig könnyen felszedhetünk néhány pluszkilót. Nézzük, mire érdemes figyelni, hogy felvértezzük szervezetünket a hideg — és a túlsúly ellen.

Télre hangolva

Anyagcsere és hőmérséklet

A testünk hőszabályzó rendszerének köszönhetően szervezetünk hőmérséklete a változó külső hőmérséklet ellenére is viszonylag állandó tud maradni. A bőrünkben összeszűkülő erek, a csökkenő verejtéktermelés hőleadásunk mérséklődését szolgálják. A hidegben való didergés, toporgás, azaz az önkéntelenül növekvő izomaktivitás viszont az intenzívebb hőtermelést teszi lehetővé, akárcsak a kisebb-nagyobb mértékben fokozódó alapanyagcserénk. A hideg környezet, megfelelő öltözködés mellett, csak minimálisan növelheti meg az energiaszükségletünket. A kérdés az, hogy akkor mitől kúszik fel mégis sokaknál néhány kiló télen?

Tény, hogy a zsírszövet szerepet kap testünk hőszigetelésében, ami egyfajta magyarázata lehet annak, hogy hidegben önkéntelenül gyarapítjuk zsírpárnáinkat. Kutatások szerint a kevesebb napfény és a csökkent hőmérséklet beindíthatja az emberben az úgynevezett barna zsírszövet fokozott termelését is. (A barna zsírszövet akár háromszázszor több hőt képes egységnyi mennyiségre vetítve termelni, mint más szövetféleség.) Mivel azonban a hidegben főleg fűtött helyiségekben tartózkodunk, ennek szerepe ma már nem olyan kifejezett, mint amilyen évszázadokkal korábban lehetett. A téli súlygyarapodás oka valószínűleg nem a természetes folyamatokban keresendő, hanem sokkal inkább a mérték elvesztésében.

Védelmi stratégia hideg ellen

Ahhoz, hogy a szervezetünk felvehesse a harcot a hideggel és a kórokozókkal szemben, fontos a megfelelő tápanyag- és folyadékbevitel. Hidegben – a víz mellett – fogyasszunk meleg teákat. A kiegyensúlyozott táplálkozás keretein belül a betegségmegelőzés szempontjából különösen fontos szerepe van a C-vitaminnak. Vízben oldódó vitaminként könnyen kiürül a szervezetből, ezért fontos mindennap gondoskodni az elegendő bevitelről. És hogy miben található sok C-vitamin? A citrusfélékben, a kiviben, és persze a savanyú káposztában. Immunrendszerünk erősítését szolgálja, ha a sárgarépa, a sütőtök, a zöld leveles zöldségek rendszeres fogyasztásával gondoskodunk a szervezetünk béta-karotinellátottságáról is.

A télen is könnyen beszerezhető egyéb zöldségfélék – zeller, cékla, karalábé, fekete retek –, valamint a hüvelyesek – szárazbab, lencse, sárgaborsó – fogyasztása nemcsak vitamin- és ásványianyag-, hanem rosttartalmuk miatt is ajánlott. E-vitamin-szükségletünket fedezni tudjuk kevés mandula, mogyoró, napraforgómag, napraforgóolaj, búzacsíra, búzacsíraolaj vagy avokádó étrendbe iktatásával. Lényeges, hogy megfelelő arányban biztosítsunk ásványi anyagokat a szervezetünk számára, köztük cinket, szelént is. Cinkben bővelkednek a vörös húsok, a teljes kiőrlésű gabonafélék. Szelén található a napraforgómagban, a tonhalkonzervben, a tőkehalban. Érdemes még vírusellenes hatású növényeket, például fokhagymát is fogyasztani, illetve télen elengedhetetlen a pre- és probiotikumok rendszeres fogyasztása is.

Téli mintaétrend

  • Reggeli: Probiotikus joghurt zabpehelylyel vagy tejben főtt gabonakása bogyós gyümölcsökkel, mandulával.
  • Tízórai/uzsonna: Mézes-sárgarépás almasaláta vagy házi szezámmagos, káposztás tönkölypogácsa.
  • Ebéd: Csirkeraguleves kelbimbóval, laskagombával; fokhagymás grillezett hal párolt brokkolival, édesburgonyával; cékla; fahéjas sült alma vagy lencseleves; spenótos göngyölt csirkemell zöldséges barna rizzsel; kígyóuborka; sült tök.
  • Vacsora: Avokádókrémes melegszendvics citrommal ízesítve vagy padlizsános-cukkinis durumtészta friss vegyes salátával.

Ezek is érdekelhetnek

Ezek a gyógynövények segíthetnek, ha allergiás vagy
A pollenszezonnal járó szénanátha hónapokig megkeserítheti az érintettek életét: bedugult, kipirosodott orr, gyakori tüsszögés, viszkető szemek… Számukra jó hír, hogy rengeteg olyan növény van, ami enyhíti a szervezet által adott túlzott reakciókat.
Így eddz, ha városban élsz!
Sok városlakó figyeli irigykedve a zöldövezetben, agglomerációban, vidéken lakókat: ők bezzeg mindennap kirándulhatnak, ha akarnak. Pedig a nagyváros is megannyi lehetőséget rejt, felfedezni valót kínál, szóval túracipőt fel, indulhat az urbánus túra!
Hasizom a konyhából: edd laposra a hasad!
Igaz a fitneszalaptörvény: a kockás izmok a konyhában készülnek. Hiába edzünk gyakran, ha az étkezésünkkel szabotáljuk a végeredményt. Együk okosan laposra a hasunkat!
A tavasz diétás kedvence: csőben sült brokkoli (videó)
Elronthatatlan csőben sült brokkoli, amit muszáj kipróbálni és megkóstolni. Nagyon finom egészséges húsmentes étel a mindennapokra.
Durva! Ezért jó, ha sokkal több epret eszel!
Ha eddig még nem voltunk rajongói ennek a pirosló finomságnak, akkor itt az ideje, hogy azzá váljunk! Nemcsak lédús, nyárias és isteni finom, de valóságos szuperélelmiszer is.
Egészséges vagy felejtős a szója? Ezt tudnod kell!
A szója sokáig nem hiányozhatott az egészséges életmódot követők étrendjéből. Az utóbbi években azonban egyre többször jelentek meg olyan hírek, tanulmányok, amelyek cáfolták a szója egészségre gyakorolt jótékony hatásait.
Hasznos gyógynövény: Így használd a pitypangot a diétádhoz
Kevesen tudják, hogy a mezők egyszerű kis virága, a gyermekláncfű ehető növény. Pedig érdemes közelebbről is megismernünk, mert méregtelenítő hatásának köszönhetően rengeteg bajtól megszabadíthat.
Szeretnél igazán hatékonyan edzeni? Ezekre a szabályokra figyelj!
Akár régi, rutinos, akár új edzőtermi látogató vagy, akár gyorsulni, erősödni vagy éppen fogyni szeretnél, a motiváció időnként alábbhagy. Hogy átlendülj a holtponton, vagy, hogy még többet kihozz izzasztó edzéseidből, érdemes pár jó tanácsot megfogadnia. Nem nehéz vagy bonyolult trükkök ezek, azonban jelentősen növelhetik a sportolás hatékonyságát.

Ajánlataink