1. CITRUSFÉLÉK
A citrusfélék – grépfrút, narancs, mandarin, citrom, lime, klementin – nagy mennyiségben tartalmaznak C-vitamint. A C-vitamin növeli a fehérvérsejtek termelését, melyek kulcsfontosságúak a fertőzések leküzdésében. Így a C-vitamin nemcsak támogatja az immunrendszert, de fokozza is működését. Csökkenti a megfázás időtartamát, enyhíti a tüneteket.
2. PIROSPAPRIKA
A paprika kétszer annyi C-vitamint tartalmaz, mint a citrusfélék, plusz még fontos forrása a béta-karotinnak is. Az immunrendszer erősítése mellett a paprikában található vitaminok és tápanyagok védik a bőr és a szem egészségét is.
3. BROKKOLI
Magas A-, C- és E-vitamin, valamint béta-karotin-tartalmának köszönhetően véd a szabad gyökök káros hatása ellen, serkenti az immunrendszer működését. Lehetőség szerint minél kímélőbb módon, azaz párolással készítsd el!
4. FOKHAGYMA
Már a korai civilizációkban is használták a különböző fertőzések ellen. Fő hatóanyaga az alliin, amely erős antioxidáns hatással rendelkezik, így védi a szervezetet a szabad gyökök károsító, roncsoló hatásaitól.
5. GYÖMBÉR
A gyömbér nemcsak a háborgó gyomrot nyugtatja, de segíthet a torokfájás enyhítésében és egyéb gyulladásos folyamatok mérséklésében. Jól használható krónikus fájdalom csillapításában is. Antibakteriális hatású, élénkíti a vérkeringést.
6. MANDULA
Gazdag E-vitaminban, ami erős antioxidáns. Jó forrása a kalciumnak, mely vírusölő. A benne lévő cink erősíti az immunrendszert, a riboflavin és a niacin pedig csökkenti a stressz káros hatásait. A telítetlen zsírsavaknak köszönhetően jó koleszterincsökkentő.
7. KURKUMA
A kurkuma – számos jótékony hatása mellett – javítja az immunrendszer működését. Antibakteriális, antivirális és gombaölő összetevői megerősítik a szervezet védelmi rendszerét, csökkentve a megfázás kialakulásának kockázatát. Már kialakult betegségnél pedig enyhítheti a tüneteket, lerövidíti a betegség idejét.
8. SPENÓT
Gazdag A- és C-vitaminban és számos más antioxidáns hatású anyagban, például béta-karotinban, mangánban, rézben, cinkben, E-vitaminban és szelénben, amelyek növelik a szervezet ellenálló képességét a fertőzésekkel szemben.
9. ZÖLD TEA
Számos vitamin (B2-, C-, D- és K-vitamin), ásványi anyag és illóanyag található benne, melyek növelik a szervezet ellenálló képességét. Ezek közül az egyik legfontosabb a katekin, az epigallokatekin-3-gallát (EGCG), amely kulcsfontosságú a zöld tea rákellenes, antioxidáns szerepében.
10. JOGHURT
A probiotikumot tartalmazó joghurt jó választás, hiszen a benne található élő és aktív kultúrák serkentik az immunrendszert. Kerülje a cukrozott fajtákat, a legjobb a natúr görög joghurt. A joghurt jó forrása a D-vitaminnak, amely szintén segít az immunrendszer szabályozásában és fokozza a szervezet természetes védekezőképességét.
11. KIVI
Gazdag ásványi anyagokban (káliumban, nátriumban, foszforban, kalciumban, magnéziumban, vasban, cinkben, rézben, szelénben), aminosavakban, A-, E-, J- és K-vitaminban, B-vitaminokban. C-vitamin-tartalma is magas, már napi egy kivi elfogyasztása fedezi a szervezet napi C-vitamin-igényét. Remek immunerősítő, segít a nátha és az influenza megelőzésében.
EZ IS ÉRDEKELHETI: