Régóta közismert, hogy bizonyos ételek fogyasztásával erősíthető a szervezet védekezőképessége. Tervezd meg úgy az étrendedet, hogy lehetőség szerint ez a néhány immunerősítő szuper élelmiszer hetente többször is helyet kapjon a tányéron.

Tányérra velük! Top 11 immunerősítő étel

1. CITRUSFÉLÉK

A citrusfélék – grépfrút, narancs, mandarin, citrom, lime, klementin – nagy mennyiségben tartalmaznak C-vitamint. A C-vitamin növeli a fehérvérsejtek termelését, melyek kulcsfontosságúak a fertőzések leküzdésében. Így a C-vitamin nemcsak támogatja az immunrendszert, de fokozza is működését. Csökkenti a megfázás időtartamát, enyhíti a tüneteket.

 

2. PIROSPAPRIKA

A paprika kétszer annyi C-vitamint tartalmaz, mint a citrusfélék, plusz még fontos forrása a béta-karotinnak is. Az immunrendszer erősítése mellett a paprikában található vitaminok és tápanyagok védik a bőr és a szem egészségét is.

 

3. BROKKOLI

Magas A-, C- és E-vitamin, valamint béta-karotin-tartalmának köszönhetően véd a szabad gyökök káros hatása ellen, serkenti az immunrendszer működését. Lehetőség szerint minél kímélőbb módon, azaz párolással készítsd el!

 

4. FOKHAGYMA

Már a korai civilizációkban is használták a különböző fertőzések ellen. Fő hatóanyaga az alliin, amely erős antioxidáns hatással rendelkezik, így védi a szervezetet a szabad gyökök károsító, roncsoló hatásaitól.

 

5. GYÖMBÉR

A gyömbér nemcsak a háborgó gyomrot nyugtatja, de segíthet a torokfájás enyhítésében és egyéb gyulladásos folyamatok mérséklésében. Jól használható krónikus fájdalom csillapításában is. Antibakteriális hatású, élénkíti a vérkeringést.

 

6. MANDULA

Gazdag E-vitaminban, ami erős antioxidáns. Jó forrása a kalciumnak, mely vírusölő. A benne lévő cink erősíti az immunrendszert, a riboflavin és a niacin pedig csökkenti a stressz káros hatásait. A telítetlen zsírsavaknak köszönhetően jó koleszterincsökkentő.

 

7. KURKUMA

A kurkuma – számos jótékony hatása mellett – javítja az immunrendszer működését. Antibakteriális, antivirális és gombaölő összetevői megerősítik a szervezet védelmi rendszerét, csökkentve a megfázás kialakulásának kockázatát. Már kialakult betegségnél pedig enyhítheti a tüneteket, lerövidíti a betegség idejét.

 

8. SPENÓT

Gazdag A- és C-vitaminban és számos más antioxidáns hatású anyagban, például béta-karotinban, mangánban, rézben, cinkben, E-vitaminban és szelénben, amelyek növelik a szervezet ellenálló képességét a fertőzésekkel szemben.

 

9. ZÖLD TEA

Számos vitamin (B2-, C-, D- és K-vitamin), ásványi anyag és illóanyag található benne, melyek növelik a szervezet ellenálló képességét. Ezek közül az egyik legfontosabb a katekin, az epigallokatekin-3-gallát (EGCG), amely kulcsfontosságú a zöld tea rákellenes, antioxidáns szerepében.

 

10. JOGHURT

A probiotikumot tartalmazó joghurt jó választás, hiszen a benne található élő és aktív kultúrák serkentik az immunrendszert. Kerülje a cukrozott fajtákat, a legjobb a natúr görög joghurt. A joghurt jó forrása a D-vitaminnak, amely szintén segít az immunrendszer szabályozásában és fokozza a szervezet természetes védekezőképességét.

 

11. KIVI

Gazdag ásványi anyagokban (káliumban, nátriumban, foszforban, kalciumban, magnéziumban, vasban, cinkben, rézben, szelénben), aminosavakban, A-, E-, J- és K-vitaminban, B-vitaminokban. C-vitamin-tartalma is magas, már napi egy kivi elfogyasztása fedezi a szervezet napi C-vitamin-igényét. Remek immunerősítő, segít a nátha és az influenza megelőzésében.

 

EZ IS ÉRDEKELHETI:

 

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Őszi ízorgia: saláták, amikbe beleszeretsz
Az ősz a színek, ízek és vitaminok időszaka. Ha szeretnél változatos, tápláló és könnyen elkészíthető salátákat az asztalodra, ezek a receptek tökéletesek: lédús sült paradicsom, fűszeres édesburgonya, ropogós céklacsipsz, grillezett ananász – mindez egy tálban, hogy a hűvösebb napokon is tele legyél energiával és vitaminnal.
5 magyar étel, amit soha ne egyél vacsorára, ha diétázol
Ha fogyni szeretnél, nem mindegy, mi kerül a tányérodra este. Vannak magyar ételek, amelyek bármilyen finomak is, vacsorára igazi kalóriacsapdát jelentenek. Mutatom az 5 legrosszabbat, amit jobb, ha elkerülsz, ha tényleg látni szeretnéd az eredményt a diétádban.
Érzékeny bőr nyáron: így ápold biztonságosan
A nyár a szabadságról, a napsütésről és a könnyedségről szól – de a bőrünk számára ez az időszak gyakran komoly kihívást jelent.
Borok, ízek, élmények: jön a Budapest Borfesztivál
Idén szeptemberben ismét poharainkat emeljük Magyarország legelőkelőbb borfesztiválján. A Budapest Borfesztivál négy napon át, szeptember 11. és 14. között a Budavári Palota történelmi falai között kínál felejthetetlen élményt a bor, a gasztronómia és a kultúra szerelmeseinek.
Cékla minden mennyiségben: ez a fogyókúra titkos fegyvere
Színes, laktató és tele tápanyagokkal – a cékla igazi diétabomba! Fedezd fel, hogyan turbózhatod vele az étrended, növelheted az energiaszinted, és élvezheted az ízletes, egészséges ételeket minden nap.
Fogyj le könnyedén a „6-6-6 sétával” – egyszerű, mégis hatékony módszer
Unod a bonyolult edzésterveket? A TikTok új kedvence, a 6-6-6 séta egyszerű, mégis hatékony módszer, amivel egy óra alatt beindíthatod a zsírégetést és feltöltheted magad energiával.
Csodaszer vagy veszélyes gyógymód? Csak egy szúrás és fogyni fogsz?
Ha bármit teszünk, hiába diétázunk és sportolunk, mégsem tudunk lefogyni, akkor lehet, hogy számunkra megoldást jelenthet a súlycsökkentő injekció.
Édes, mégis diétás: ez a tökéletes almás palacsinta recept
Szereted az édes reggeliket, de vigyázol a kalóriákra? Próbáld ki Jamie Oliver világhírű almás palacsintájának diétás változatát! Könnyű, fahéjas, friss almával készül, és bűntudat nélkül élvezheted reggelire vagy desszertnek.