Régóta közismert, hogy bizonyos ételek fogyasztásával erősíthető a szervezet védekezőképessége. Tervezd meg úgy az étrendedet, hogy lehetőség szerint ez a néhány immunerősítő szuper élelmiszer hetente többször is helyet kapjon a tányéron.

Tányérra velük! Top 11 immunerősítő étel

1. CITRUSFÉLÉK

A citrusfélék – grépfrút, narancs, mandarin, citrom, lime, klementin – nagy mennyiségben tartalmaznak C-vitamint. A C-vitamin növeli a fehérvérsejtek termelését, melyek kulcsfontosságúak a fertőzések leküzdésében. Így a C-vitamin nemcsak támogatja az immunrendszert, de fokozza is működését. Csökkenti a megfázás időtartamát, enyhíti a tüneteket.

 

2. PIROSPAPRIKA

A paprika kétszer annyi C-vitamint tartalmaz, mint a citrusfélék, plusz még fontos forrása a béta-karotinnak is. Az immunrendszer erősítése mellett a paprikában található vitaminok és tápanyagok védik a bőr és a szem egészségét is.

 

3. BROKKOLI

Magas A-, C- és E-vitamin, valamint béta-karotin-tartalmának köszönhetően véd a szabad gyökök káros hatása ellen, serkenti az immunrendszer működését. Lehetőség szerint minél kímélőbb módon, azaz párolással készítsd el!

 

4. FOKHAGYMA

Már a korai civilizációkban is használták a különböző fertőzések ellen. Fő hatóanyaga az alliin, amely erős antioxidáns hatással rendelkezik, így védi a szervezetet a szabad gyökök károsító, roncsoló hatásaitól.

 

5. GYÖMBÉR

A gyömbér nemcsak a háborgó gyomrot nyugtatja, de segíthet a torokfájás enyhítésében és egyéb gyulladásos folyamatok mérséklésében. Jól használható krónikus fájdalom csillapításában is. Antibakteriális hatású, élénkíti a vérkeringést.

 

6. MANDULA

Gazdag E-vitaminban, ami erős antioxidáns. Jó forrása a kalciumnak, mely vírusölő. A benne lévő cink erősíti az immunrendszert, a riboflavin és a niacin pedig csökkenti a stressz káros hatásait. A telítetlen zsírsavaknak köszönhetően jó koleszterincsökkentő.

 

7. KURKUMA

A kurkuma – számos jótékony hatása mellett – javítja az immunrendszer működését. Antibakteriális, antivirális és gombaölő összetevői megerősítik a szervezet védelmi rendszerét, csökkentve a megfázás kialakulásának kockázatát. Már kialakult betegségnél pedig enyhítheti a tüneteket, lerövidíti a betegség idejét.

 

8. SPENÓT

Gazdag A- és C-vitaminban és számos más antioxidáns hatású anyagban, például béta-karotinban, mangánban, rézben, cinkben, E-vitaminban és szelénben, amelyek növelik a szervezet ellenálló képességét a fertőzésekkel szemben.

 

9. ZÖLD TEA

Számos vitamin (B2-, C-, D- és K-vitamin), ásványi anyag és illóanyag található benne, melyek növelik a szervezet ellenálló képességét. Ezek közül az egyik legfontosabb a katekin, az epigallokatekin-3-gallát (EGCG), amely kulcsfontosságú a zöld tea rákellenes, antioxidáns szerepében.

 

10. JOGHURT

A probiotikumot tartalmazó joghurt jó választás, hiszen a benne található élő és aktív kultúrák serkentik az immunrendszert. Kerülje a cukrozott fajtákat, a legjobb a natúr görög joghurt. A joghurt jó forrása a D-vitaminnak, amely szintén segít az immunrendszer szabályozásában és fokozza a szervezet természetes védekezőképességét.

 

11. KIVI

Gazdag ásványi anyagokban (káliumban, nátriumban, foszforban, kalciumban, magnéziumban, vasban, cinkben, rézben, szelénben), aminosavakban, A-, E-, J- és K-vitaminban, B-vitaminokban. C-vitamin-tartalma is magas, már napi egy kivi elfogyasztása fedezi a szervezet napi C-vitamin-igényét. Remek immunerősítő, segít a nátha és az influenza megelőzésében.

 

EZ IS ÉRDEKELHETI:

 

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ez a legjobb őszi vacsora, ha le akarsz dobni pár kilót
A francia hagymalevesek ízvilágát varázsolhatod az asztalra ezzel a recepttel. Olcsó, egyszerű és nagyon finom! A fűszeres, krémes mártásban sült cukkinispagetti méltán lehet az ősz egyik legkedveltebb vacsorája nálad is!
Így kerüld el az őszi depressziót, ez a legjobb trükk
Ahogy a nyári napok véget érnek és beköszönt az ősz, szinte törvényszerű, hogy sokkal rosszabb lesz a kedvünk. De miért? És mit tegyünk ellene?
Íme a nagy bőrtípus teszt! Mutatjuk, hogy kell ápolni az arcod
A legtöbben nem vagyunk pontosan tisztában azzal, hogy milyen is a bőrtípusunk, így gyakran nem is olyan termékeket használunk, amelyek nekünk valók. Épp ezért érdemes ennek utánajárni!
Mennyei cukormentes csokitorta őszre
Azt hitted, hogy ha fogyókúrázol, a csokoládé szigorúan tilos? Pedig nem, ha étcsokiról van szó! Építsd bele a diétádba, mutatjuk, miért!
Tésztát és pizzát esznek egész nap, mégsem híznak: íme az olasz titok
Az olaszok híresek arról, hogy imádják a konyhájukat, és aki járt már Itáliában, pontosan tudja, hogy miért: finom ízek, minőségi alapanyagok, és az ember csak utólag gondolkodik el azon, vajon ennyi tészta után hogyhogy nincsenek tele az olasz utcák túlsúlyos emberekkel.
Főtt tojás vagy lágy tojás? Melyik az egészségesebb?
A hatékony diéta titka a fehérjében és tápanyagokban dús reggeli, hiszen így egészen délig nem leszel újra éhes, így a délelőtti nassolás kimarad a napi menüből.
Nem mindegy, miből főzöl: lisztválasztó kisokos
A liszt egy fontos alapanyag, amelyet sokféle étel elkészítéséhez használunk. Egyes fajták azonban egészségesebbek, mint mások. Honnan tudjuk, hogy melyiket válasszuk? Mutatjuk!
Roppanó falatok, kirobbanó ízek: Őszi vitaminsaláták
Az őszi elején még mindig vágyunk a friss, nyári ízekre, ezrét érdemes minden étkezésünket kiegészíteni egy finom idénysalátával. Ezekkel nem csak az ételeinket dobjuk fel, de a szervezetünket is feltöltjük vitaminokkal.

Ajánlataink