A modern étkezési szokások következtében szervezetünk könnyen elsavasodik. A nagy mennyiségű szénhidrát és zsír, a túl sok cukor és a rosthiányos étkezés megterheli a szervezetet. Így aztán rengeteg méreg rakódik le a bélfalon, súlyos esetben bélkövé alakul. Ezért nagyon fontos, hogy sok-sok rostot egyél minden egyes nap. A gyümölcs és zöldség fogyasztása mellett segítségedre lehet az útifűmaghéj is, melynek több, mint 80%-os a rosttartalma. Úgy működik, mint egy lágy kefe, mely gyors továbbhaladásra ösztönzi a táplálékot, miközben megtisztítja a bélfalat a salakanyagoktól.
Hogy használd az apró magot?
Legegyszerűbb alkalmazása, ha a készételhez kevered. Főzelékek főzésekor használhatod akár sűrítő anyagként is, liszt helyett. De akár levesbe is keverheted, mint egy rántást, egyszerűen belekeversz egy kanálnyit az elkészült ételbe
Ez érdekes!
Az útifűmaghéj hatékonyan csökkenti az éhségérzetet, miközben nem viszel kalóriát a szervezetbe. Nagy vízmegkötő képessége következtében vízzel keverve saját súlyának kb. tízszeresére dagad. Az egyik legjobb fogyókúrás étrendkiegészítő!
Egy kávéskanál útifűmaghéjat keverj el 2 dl folyadékban, melyet étkezés előtt 1 órával egyél meg. Az útifűmaghéj magas rosttartalma miatt gyorsan megszívja magát folyadékkal, ezért elkészítés után azonnal idd meg. Napi adagja maximum 5 kávéskanál.
9 érv a fogyasztása mellett:
– normalizálja az emésztést, a bélműködést
– segíti a diétát
– csökkenti az éhségérzetet
– tisztítja a májat, epét
– csökkenti a koleszterin,- és vércukorszintet
– tisztítja a nyirokrendszert
– segíti a bőrproblémák (ekcéma, pikkelysömör) leküzdését,
– óvja a gyomor nyálkahártyáját
– nyugtató hatással bír az érzékeny belekre
Málnapuding készítése útifűmaghéjbó
1 kg málnát turmixolj össze 4 dl cukormentes tejszínnel és egy kevés édesítővel. 3-4 evőkanál útifűmaghéjra lesz szükséged, hogy a megfelelő puding állagot elérd. Azonban óvatosan adagold csak az útifűmaghéjat, mert sok nedvességet vesz fel. 1-1 ek maghéj elkeverése után várj pár percet. Ha nem elég sűrű a pudingod, akkor keverj hozzá még egy evőkanál maghéjat és ismét várj pár percet. Mentalevéllel, citromfűve vagy vanília magjával ízesítve teheted izgalmasabbá.