A fogyni vágyók hajlamosak bizonyos tipikusnak nevezhető hibákba esni, például egyes élelmiszerfajtákat teljes mértékben száműz az étrendjéből. Gyakran megfeledkezünk a rostok fontosságáról is, pedig elengedhetetlen részei az egészséges táplálkozásnak!

Rost nélkül a fogyás sem megy! Mennyit kell belőle fogyasztanunk?

Ha minél gyorsabban minél többet szeretnénk fogyni, elsősorban a gabonaféléket „vágjuk” ki az életünkből. Pedig rosszul tesszük. A gabonafélék nem csak növényi fehérjét és szénhidrátot tartalmaznak, de fontos ásványi anyagokat, vitaminokat, rostokat is. Persze nagyon fontos, hogy a gabonafélékből ez esetben is a teljes értékűeket válasszuk, egyebek között azért, hogy a szervezetünkbe kellő mennyiségű élelmi rost kerüljön.

 

Miért olyan fontosak az élelmi rostok?

A rostok valójában összetett szénhidrátok, amelyek emészthetetlenek, csak a vastagbélben lévő baktériumok képesek a lebontásukra. Ennek ellenére mégis nagyon fontosak.

„Az így keletkező rostrészek elősegítik a bélben élő jótékony, a tejcukrot bontó baktériumok növekedését, és ezzel a szervezet védekező rendszerét javítják, sőt olyan anyagokat termelnek, amelyek közreműködnek a rosszindulatú béldaganatok megelőzésében” – hívják fel a figyelmet a Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének (MDOSZ) szakemberei. A teljes kiőrlésű termékekben található rostok a vércukorszintünket is megzabolázzák. Az ilyen gabonaszemekben lévők az úgynevezett vízoldékony rostok, amelyek segítenek csökkenteni a vérzsírok szintjét, illetve a vércukor ingadozását is könnyebben elkerülhetjük rendszeres fogyasztásuk esetén. Ez persze nem azt jelenti, hogy csak vízben oldódó rostokat érdemes fogyasztunk. A vízben nem oldódóak ugyanis az egészséges emésztéshez, a megfelelő bélműködéshez járulnak hozzá. Ezek a rostok megkötik a méreganyagokat, növelik a béltartalom térfogatát, gyorsítják a folyamatot, amelyben a táplálék a bélcsatornán keresztülhalad.

 

Mire érdemes figyelni?

Mindamellett, hogy az élelmi rost rendszeres fogyasztása fontos és egészséges, nem feledkezhetünk meg a bőséges vízfogyasztásról sem. Sokatmondó az adat, hogy a magyarok jellemzően nemcsak rostból, de vízből sem fogyasztanak eleget. Naponta megközelítőleg 25–35 g élelmi rostra lenne szükségünk ahhoz, hogy megőrizzük egészségünket. Ha a szükségesnél lényegesen nagyobb a rostbevitel, az akadályozhatja egyes ásványi anyagok, vitaminok felszívódását. A túl sok élelmirost-bevitelkülönböző bélrendszeri problémákat (felfúvódás, hasi fájdalmak, hasmenés stb.) is okozhat – figyelmeztetnek az MDOSZ munkatársai.

 

Sportolóknak kötelező!

Talán mondani sem kell, hogy a megfelelő, egészséges, kiegyensúlyozott táplálkozás a sokat mozgók, illetve a sportolók számára kiemelten lényeges: az élelmirost fogyasztás számukra talán még fontosabb. Diétázók számára is alapvető, hiszen a versenysúly elérésében és a fogyókúrában is segíthet megfelelő mennyiségben történő fogyasztása. Bizonyított: a teljes kiőrlésű gabonákból készült termékek fogyasztása csökkenti az elhízás vagy a cukorbetegség kialakulásának kockázatát, sőt, védő hatása is ismert a szívkoszorúér-megbetegedés vagy a bélrendszeri rosszindulatú daganatok kialakulásában, hívják fel a figyelmet a dietetikusok.

 

Miért gond, ha kevés a rost?

Nem csak a diéta miatt fontos a megfelelő rostbevitel – hiánya egészségügyi problémákat okozhat. Ilyen például a székrekedés. A megfelelő rostbevitel segít fellazítani a széklet állagát, megkönnyítve ezzel a bélrendszeren való átjutását. Amennyiben nem fogyasztunk megfelelő mennyiségű rostot és persze folyadékot, ez a folyamat lelassul. (Ne feledjük, a rostok tisztítják is a bélrendszert.) Ha tehát ilyen problémával küzdünk, nem érdemes rögtön a patikába rohanni, együnk inkább több magas rosttartalmú zöldséget, gyümölcsöt.

 

EZ IS ÉRDEKELHET:

 

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Hasizom a konyhából: edd laposra a hasad!
Igaz a fitneszalaptörvény: a kockás izmok a konyhában készülnek. Hiába edzünk gyakran, ha az étkezésünkkel szabotáljuk a végeredményt. Együk okosan laposra a hasunkat!
A tavasz diétás kedvence: csőben sült brokkoli (videó)
Elronthatatlan csőben sült brokkoli, amit muszáj kipróbálni és megkóstolni. Nagyon finom egészséges húsmentes étel a mindennapokra.
Durva! Ezért jó, ha sokkal több epret eszel!
Ha eddig még nem voltunk rajongói ennek a pirosló finomságnak, akkor itt az ideje, hogy azzá váljunk! Nemcsak lédús, nyárias és isteni finom, de valóságos szuperélelmiszer is.
Egészséges vagy felejtős a szója? Ezt tudnod kell!
A szója sokáig nem hiányozhatott az egészséges életmódot követők étrendjéből. Az utóbbi években azonban egyre többször jelentek meg olyan hírek, tanulmányok, amelyek cáfolták a szója egészségre gyakorolt jótékony hatásait.
Hasznos gyógynövény: Így használd a pitypangot a diétádhoz
Kevesen tudják, hogy a mezők egyszerű kis virága, a gyermekláncfű ehető növény. Pedig érdemes közelebbről is megismernünk, mert méregtelenítő hatásának köszönhetően rengeteg bajtól megszabadíthat.
Szeretnél igazán hatékonyan edzeni? Ezekre a szabályokra figyelj!
Akár régi, rutinos, akár új edzőtermi látogató vagy, akár gyorsulni, erősödni vagy éppen fogyni szeretnél, a motiváció időnként alábbhagy. Hogy átlendülj a holtponton, vagy, hogy még többet kihozz izzasztó edzéseidből, érdemes pár jó tanácsot megfogadnia. Nem nehéz vagy bonyolult trükkök ezek, azonban jelentősen növelhetik a sportolás hatékonyságát.
Ezek a legjobb tavaszi vitaminbombák, így fiatalítsd meg a tested
A téli hideg időben lemerülnek szervezetünk vitaminraktárai, így tavaszra legyengül az immunrendszer. A friss zöldségek és gyümölcsök azonban óriási energiával töltik fel testünket!
Maradj fitt a mobiloddal: öt applikáció, ami segít ebben
Az okostelefonunk mindig a zsebünkben van. Miért ne használnánk arra is, hogy segítsen az egészséges életmód kialakításában?

Ajánlataink