Elcsépeltnek hangzik ugyan, de nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy az ősztől tavaszig tartó időszakban csökken a normál táplálkozással bevihető vitamin és nyomelem mennyisége, ezért szükség van a vitaminok és nyomelemek pótlására. Mit tehetünk, hogyan biztosítsuk szervezetünk számára a nélkülözhetetlen anyagokat?

Vitaminpótlás télen

Gondok a hidegben

Ma már nem állíthatjuk, hogy a hideg időszakban kevesebb friss zöldséghez és gyümölcshöz jutunk hozzá, mint a tavaszi, nyári hónapokban, hiszen a boltokban, piacokon ilyenkor is igen széles a kínálat. Kevesen tudják azonban, hogy minden zöldség és gyümölcs félérett, éppen érett formában tartalmazza a legtöbb értékes tápanyagot. Az állás és érés során fokozatosan veszítenek vitamintartalmukból, hiszen a saját működésükhöz felhasználják a tápanyagokat. A nyomelemek nem tűnnek el, hiszen akkor az anyagmegmaradás törvénye dőlne meg, márpedig jelen tudásunk szerint atomi szintű átalakulás nem történik az élő szervezetekben. A kérdés innentől kezdve csak az, hogy télen eleve mennyi nyomelem van bennük?

A télen hozzáférhető gyümölcsök vagy még termő területekről jönnek (a citrusféléknek például épp ekkor van egyes helyeken a szezonjuk), vagy tárolókban tárolják őket, akár hónapokig. A kapható zöldségek nagy része pedig ilyenkor már csak üvegházban terem. Az üvegházakban viszont nem tudják biztosítani azt a több ezerféle tápanyagot, amit a növény a szabad termőföldből megkap. Nem csak a tápanyagok, de a talaj baktériumai is fontosak, amelyek a növények számára felvehetővé teszik a tápanyagokat. Ezek alapján tényleg nem kérdés, hogy érdemes-e étrend-kiegészítésben gondolkodni. Ne menjünk el azonban a mellett, hogy a friss növények aktív enzimeket is tartalmaznak, amiket nem tudunk kiegészítőkkel pótolni, így bármilyen tablettát vagy kapszulát szedünk, fogyasszunk mellette napi rendszerességgel friss zöldséget, gyümölcsöt is.

Mire van szükségünk?

A sokféle nyomelemet és vitamint tartalmazó készítményekkel nem lőhetünk mellé. Multivitaminként nem a megadózist kell hajszolni – arra csak bizonyos esetekben és átmeneti jelleggel lehet szükség. Sokkal fontosabb a minél teljesebb összetevőlista. Mindazonáltal érdemes szárított, porított, minél többféle zöldséget tartalmazó porkeverékeket is bevetni, mivel ezek sokféle olyan összetevőt (pl. növényi színanyagokat, enzimeket, elővitaminokat, vitaminkofaktorokat stb.) tartalmaznak, amiket nem lehet egy multivitamintablettába sűríteni. Főként, hogy mindet nem is ismerjük vagy nem tudjuk kivonni. És mire van valóban szükségünk? Elsőként a D-vitamint említeném, amelynek fogyasztása most a csúcson van, már az orvosok is extrém dózisokat javasolnak, de szerintem ez a hullám le fog csengeni. Sajnos a mi szélességi körünkön télen a napsütés nem segít biztosítani a megfelelő mennyiséget. A D-vitamin ugyanis a napsütés hatására termelődik/aktiválódik a testünkben. Napi 2000 NE pótlása télen indokolt. Nagyobb dózist akkor javaslok, ha előtte megmértük laborban a szervezet D-vitamin-szintjét.

A félreértések elkerülése érdekében egyes vitaminok adagját nemzetközi egységben (NE) adják meg. 2000 NE a D-vitamin esetében 50 mikrogrammnak felel meg. A D-vitamin nem csak a csontoknak, de az idegrendszernek, a keringési rendszernek is fontos, és rákmegelőző hatással is rendelkezik. Hiánya a téli depresszió egyik fő oka. Az A-vitamin-bevitel szintén visszaesik télen, márpedig a látás mellett a bőr és a nyálkahártya épsége szempontjából is fontos. Télen hamarabb sötétedik, így az A-vitamin-hiány következtében kialakuló szürkületi vakság komoly probléma. Bőrünk különösen ki van téve a hidegnek és a szélnek, ez ellen is védőhatással bír. A nyálkahártya immunvédelmében is szerepet játszik, így a téli cseppfertőzéssel terjedő betegségek elleni megelőzésben fontos szerepe van. Napi 10 000 NE A-vitamin bevitele (3000 mikrogramm) javasolt, de terhességben tartsuk 7500 NE alatt a napi bevitelt.

Ezek is érdekelhetnek

Három zseniális vacsora csirkéből, ha diétázol
Nem tudjuk megunni a csirkehúst: egyik kedvenc egészséges alapanyagunk, sokféleképpen elkészíthető, csak egy kis kreativitás kell ahhoz, hogy finom, tápláló és diétába is könnyen illeszthető vacsorákat készítsünk belőle – mindössze 10-20 perc alatt.
A tél fiatalító fűszerei, mutatjuk, mit szerezz be!
A titok a téli fűszerekben rejlik, melyek még képesek akár meg is fiatalítani a testet.
Mindent a fogamzásgátlásról: melyik való neked?
A fogamzásgátlás minden párt érint, akik nem szeretnének gyereket a közeljövőben. Keressük a legjobb megoldást, ami biztonságos, és igazán illik hozzád.
Sütés nélkül készül ez a mennyei joghurt torta
Ha nincs kedved órákig a konyhában bíbelődni, próbáld ki ezt a receptet.
Ezt az új diétás kókuszgolyót imádni fogod, pillanatok alatt kész
Ez az egyszerű zöldség az indiánok kedvelt eledele volt. Jótékony élettani hatását hosszan sorolhatjuk: megfázásos betegségek hatékony ellenszere, erősíti az immunrendszert. Sósan és édesen is isteni.
Ez november legjobb diétája, karácsonyra bomba alakod lesz
A szervezet feltöltődik vitaminokkal, tápanyagokkal, méghozzá úgy, hogy közben fogyhatunk is.
Ez az ősz legjobb diétás fegyvere, így vesd be a savanyú káposztát
A savanyú káposzta és az abból készült ételek elképesztően jó hatással vannak a szervezetünkre, ezért jó lenne, ha nemcsak az ünnepi asztalon találkoznánk vele, hanem az év többi napján is.
Alma és mogyoróvaj: az egyik legjobb nasi, ha diétázol
A nassolás mindig veszélyes terep. Szerencsére léteznek olyan nasik, amelyek szinte azonnal elejét veszik az egészségtelen vágyakozásnak. Íme egy remek ötlet, amit a táplálkozástudomány szakértői ajánlanak!

Ajánlataink