Elcsépeltnek hangzik ugyan, de nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy az ősztől tavaszig tartó időszakban csökken a normál táplálkozással bevihető vitamin és nyomelem mennyisége, ezért szükség van a vitaminok és nyomelemek pótlására. Mit tehetünk, hogyan biztosítsuk szervezetünk számára a nélkülözhetetlen anyagokat?

Vitaminpótlás télen

Gondok a hidegben

Ma már nem állíthatjuk, hogy a hideg időszakban kevesebb friss zöldséghez és gyümölcshöz jutunk hozzá, mint a tavaszi, nyári hónapokban, hiszen a boltokban, piacokon ilyenkor is igen széles a kínálat. Kevesen tudják azonban, hogy minden zöldség és gyümölcs félérett, éppen érett formában tartalmazza a legtöbb értékes tápanyagot. Az állás és érés során fokozatosan veszítenek vitamintartalmukból, hiszen a saját működésükhöz felhasználják a tápanyagokat. A nyomelemek nem tűnnek el, hiszen akkor az anyagmegmaradás törvénye dőlne meg, márpedig jelen tudásunk szerint atomi szintű átalakulás nem történik az élő szervezetekben. A kérdés innentől kezdve csak az, hogy télen eleve mennyi nyomelem van bennük?

A télen hozzáférhető gyümölcsök vagy még termő területekről jönnek (a citrusféléknek például épp ekkor van egyes helyeken a szezonjuk), vagy tárolókban tárolják őket, akár hónapokig. A kapható zöldségek nagy része pedig ilyenkor már csak üvegházban terem. Az üvegházakban viszont nem tudják biztosítani azt a több ezerféle tápanyagot, amit a növény a szabad termőföldből megkap. Nem csak a tápanyagok, de a talaj baktériumai is fontosak, amelyek a növények számára felvehetővé teszik a tápanyagokat. Ezek alapján tényleg nem kérdés, hogy érdemes-e étrend-kiegészítésben gondolkodni. Ne menjünk el azonban a mellett, hogy a friss növények aktív enzimeket is tartalmaznak, amiket nem tudunk kiegészítőkkel pótolni, így bármilyen tablettát vagy kapszulát szedünk, fogyasszunk mellette napi rendszerességgel friss zöldséget, gyümölcsöt is.

Mire van szükségünk?

A sokféle nyomelemet és vitamint tartalmazó készítményekkel nem lőhetünk mellé. Multivitaminként nem a megadózist kell hajszolni – arra csak bizonyos esetekben és átmeneti jelleggel lehet szükség. Sokkal fontosabb a minél teljesebb összetevőlista. Mindazonáltal érdemes szárított, porított, minél többféle zöldséget tartalmazó porkeverékeket is bevetni, mivel ezek sokféle olyan összetevőt (pl. növényi színanyagokat, enzimeket, elővitaminokat, vitaminkofaktorokat stb.) tartalmaznak, amiket nem lehet egy multivitamintablettába sűríteni. Főként, hogy mindet nem is ismerjük vagy nem tudjuk kivonni. És mire van valóban szükségünk? Elsőként a D-vitamint említeném, amelynek fogyasztása most a csúcson van, már az orvosok is extrém dózisokat javasolnak, de szerintem ez a hullám le fog csengeni. Sajnos a mi szélességi körünkön télen a napsütés nem segít biztosítani a megfelelő mennyiséget. A D-vitamin ugyanis a napsütés hatására termelődik/aktiválódik a testünkben. Napi 2000 NE pótlása télen indokolt. Nagyobb dózist akkor javaslok, ha előtte megmértük laborban a szervezet D-vitamin-szintjét.

A félreértések elkerülése érdekében egyes vitaminok adagját nemzetközi egységben (NE) adják meg. 2000 NE a D-vitamin esetében 50 mikrogrammnak felel meg. A D-vitamin nem csak a csontoknak, de az idegrendszernek, a keringési rendszernek is fontos, és rákmegelőző hatással is rendelkezik. Hiánya a téli depresszió egyik fő oka. Az A-vitamin-bevitel szintén visszaesik télen, márpedig a látás mellett a bőr és a nyálkahártya épsége szempontjából is fontos. Télen hamarabb sötétedik, így az A-vitamin-hiány következtében kialakuló szürkületi vakság komoly probléma. Bőrünk különösen ki van téve a hidegnek és a szélnek, ez ellen is védőhatással bír. A nyálkahártya immunvédelmében is szerepet játszik, így a téli cseppfertőzéssel terjedő betegségek elleni megelőzésben fontos szerepe van. Napi 10 000 NE A-vitamin bevitele (3000 mikrogramm) javasolt, de terhességben tartsuk 7500 NE alatt a napi bevitelt.

Ezek is érdekelhetnek

Isteni húsvéti piskótatekercs, glutén- és cukormentesen
Húsvétkor sem kell feltétlenül feladnunk a diétánkat, hiszen számtalan finomság készülhet cukor nélkül, gluténmentesen.
Szuper karcsúsító receptek karfiolból! Így élmény fogyni
A karfiol az egyik legnépszerűbb zöldségünk, nem véletlenül. Sokoldalúan felhasználható, számos elkészítési módját ismerjük, ráadásul magas vitamin- és ásványianyag-tartalmának köszönhetően segít az egészség megőrzésében.
Ez a húsvét diétás kedvence: avokádóval töltött tojás
Az avokádó és a tojás egészségre gyakorolt kiváló hatásain túl az is mellette szól – főleg, ha a testsúly csökkentése a cél –, hogy zsírtartalma miatt hamar teltségérzetet okoz.
Cukormentes kókuszkeksz, ebből bármennyit ehetsz
Reggelire és kávé mellé is remek. Glutén,- és laktózmentes. Elkészítése gyors és könnyű. Bárhová magaddal viheted, Így mindig lesz nálad egy kis diétás nasi.
Minden, amit egy diéta előtt nagyon fontos tudnod!
Jó, ha tudja, hogy ha belevág egy diétába, nem csak a kilók fogyatkozására számíthat, sok egyéb kísérő jelenséggel is találkozik majd. A nehézségek jó esetben csak átmenetiek, a pozitívumokat pedig ügyesen használja ki és élvezze!
Ébresztő! - Tavaszi méregtelenítés a legjobb zöldségekkel
Várd könnyedén, energiával telve a tavaszt! Ehhez szükség lesz egy komolyabb méregtelenítő programra, amelynek segítségével megtisztíthatod a szervezeted, megszabadulhatsz a lerakódott méreg- és salakanyagoktól. Legalább 3 napon át tarts zöldség- és gyümölcskúrát. Az alábbi 15 zöldség- és gyümölcsféléből válogass, így biztos lehetsz a sikerben.
Itt a nők új kedvence a spenótos sajtfasírt
Ez az előétel egészséges, eszméletlen finom, és nem hizlal: alig van benne szénhidrát!
Végre kiderült mi a sikeres diéta titka
Márciusban már csak emlék a legtöbb újévi fogadalom – köztük a fogyókúrára vonatkozó, önmagunknak tett ígéret is. Vagy mégsem? Íme, hét tipp, hogy sikeres legyen az életmódváltás, akár év közben is.

Ajánlataink

Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.