Most indul a spárgaszezon, aminek nagyon örülünk, hiszen a spárga egészségre gyakorolt számos jótékony hatása mellett bizonyítottan megszabadít a felesleges zsírtól is ez a tavaszi zöldség! Ezt a zamatos finomságot számtalan módon elkészítheted, így fogyókúrád igazi gasztronómiai élmény lehet a spárgával.
1. Párolt zöldspárga majonézzel
Még recept sem kell hozzá! 5 perc alatt párold puhára a spárgát, forgasd bele egy kis vajba és csorgass rá könnyű majonézt! Ennél egyszerűbb nincs!
2. Spárgás lepényke
Vegyél egy csomag kész light levelestésztát, nyújtsd ki, vágd fel tetszés szerinti darabokra, kend meg tojással, majd pakold meg zsenge spárgával. Tetejére boríts egy-két szelet sajtot, 170 fokos sütőben kb. 15 perc alatt süsd készre.
3. Spárga krémleves
Minden krémleves receptje úgy kezdődik, hogy használj alaplét. Itt ez nem szükséges. 2 szem krumplit felaprítva enyhén sós vízben főzz puhára, az utolsó 5 percre add hozzá a spárgát. Amikor az is puha, turmixold össze az egészet és habard be egy pohár tejszínnel a levest. Nyomj rá citromot, és díszítsd néhány egészben hagyott spárgafejjel.
4. Spárga főtt tojással
Az olaszok egyik legnépszerűbb spárgás receptje. A vajon párolt spárga mellé főtt tojást darabolnak, egy kis olíva olajjal megspriccelik, sóval, borssal ízesítik. Egy kis majonéz igazán pikáns hozzá.
5. Szalonnás-zöldborsós spárgaköret
Piríts zsírjára jó maréknyi felcsíkozott bacon szalottát, majd forgasd össze előre megpárolt spárgával (1 cs) és zöldborsóval (1 pohár). Megszórhatod borssal, nyomhatsz rá citromot, sózni viszont nem kell.
6. Sajtkéreg alatt sült spárga
2 percre dobd sós forró vízbe a spárgát, csöpögtesd le és terítsd szét egy kivajazott sütőtálban. Szórd meg a spárgát jó bőven reszelt sajttal, majd told be a sütőbe. 7-8 perc alatt klasszul megolvad rajta a sajt, és szépen megpirul.
7. Zöldspárgás rizottó
Ez sem bonyolult, de tény, hogy kell hozzá a sárgán kívül 1 fej hagyma, 20 dkg gomba, 10 dkg rizs és némi olaj is. És jó, ha van otthon némi zöldfűszer. Tedd fel főni a rizst, ahogy szoktad. Pirítsd le a felaprított hagymát olajon, forgasd össze a gombával, pár perc múlva rádobhatod az 5 cm-es darabokra vágott spárgát is. Sózd, borsozd, adj hozzá csipetnyi zöldfűszert. A végén keverd össze a zöldséges ragut és a menet közben kifőtt rizst, majd jöhet rá a szokásos citom. Ha még reszelt sajtot is szórsz rá, király(lány) vagy!