A legtrendibb szuperalapanyag jótékony hatását is hazavágod, ha nem megfelelő ételcsoportokkal kombinálod. Ez nem csak az emésztésednek árthat, de még az is megeshet, hogy nem jut a szervezeted elegendő tápanyaghoz.
Nem mindig jó a gyümölcs!
A gyümölcsfélékről köztudott, hogy érdemes minden nap fogyasztanod, főként a bogyós fajtákat, amelyek telis-tele vannak antioxidánsokkal, vitaminokkal és magas a rosttartalmuk. Szakértők mégis azt tanácsolják, hogy a főételeidet – például húsokat, sajtokat – ne kombináld gyümölcsökkel, mivel azoknak magas az egyszerű cukortartalmuk, emiatt gyorsan erjednek, emésztődnek, ellentétben az elfogyasztott fehérjékkel. Ez komoly zűrzavart, emésztési gondokat idézhet elő. Ugyanezért közvetlenül ebéd vagy vacsora után sem javasolt gyümölccsel enyhíteni az édesség utáni vágyadat.
Igyál sokat, de ne étkezés közben!
Nincs olyan nap, hogy ne hallanád a megfelelő mennyiségű folyadékbevitel fontosságáról. Azonban arról már kevesebbszer esik szó, hogy főétkezés közben nem tanácsos innod. Gyümölcslevet már csak a korábban említett okból sem, de bizony még a víz kortyolgatása sem jó étkezés közben. A folyadék felhígítja a gyomorsavat, ez pedig jelentősen megnehezíti a fehérjék, zsírok és szénhidrátok emésztését. A legjobb, ha evés előtt fél órával iszol, így elkerülheted a túlevést, és az emésztésedet sem zavarod meg vele.
Sajt vagy hús? Válassz okosan!
Fantasztikus recepteket találhatsz a hús és a sajt kombinálására, mégis – ha lehet –, akkor csak ritkán készíts ilyeneket. Miért? Mert külön-külön mindkettőre nagy szüksége van a szervezetednek, viszont mindkettőnek magas a fehérjetartalma, és együtt komoly kihívás elé állítják az emésztőrendszeredet. Ez túlzott teltségérzetet, puffadást, émelygést okozhat.
Egy jó olaszos tészta…
A paradicsomos tésztával nincs semmi baj, főleg, ha megbolondítod fokhagymával és friss bazsalikommal. A hibát akkor követed el, amikor felturbózod valami húsfélével, majd rászórsz egy jó nagy adag sajtot. A sajt, a hús és a tészta együttesen hatalmas munkát ad az emésztőrendszerednek, emiatt bár az íze fantasztikus lesz, a közérzeted már kevésbé lesz kielégítő. Ugyanez igaz a hüvelyesek és a sajt kombinációjára is.
Szalonnás rántotta reggelire?
A szalonnával és a tojással önmagukban nincs semmi baj. Mára kiderült, hogy a tojás nem emeli meg a koleszterinszintedet, viszont tele van fontos vitaminokkal, ásványi anyagokkal és fehérjével. A szalonnában lévő zsírra is szüksége van a szervezetednek, például a zsírban oldódó vitaminok felszívódásához. Ám a tojás és a szalonna együtt nagyon megterhelik az emésztőrendszeredet, ezért ahelyett, hogy energiát adnának neked, inkább elnehezítenek.
Egy kis ayurvéda
Ne gondold, hogy az ételféleségek helyes kombinációja új megközelítés az egészséges táplálkozásban. Az ayurvéda, amely több ezer éves tudomány, részletesen kitér erre. Eszerint, amikor nem megfelelő élelmiszereket eszel együtt, az ellentétes energetikai hatások emésztési zavarokat, gázosodást és puffadást okozhatnak. Például a banán és a tej kombinációja káros lehet az emésztésedre.
Lépésről lépésre haladj!
A legfontosabb, hogy adj magadnak időt az új szokások beépítésére. Kezdj tudatossá válni a jelenlegi étkezéseddel kapcsolatban, és vezess étkezési naplót. Figyeld meg, mely ételeket nehéz együtt megemészteni, és milyen hatással vannak az energiaszintedre. Egyszerre csak egy változtatást építs be, például kezdj el gyümölcsöt csak magában fogyasztani.
EZ IS ÉRDEKELHET:
5+1 recept, hogy ne egészségtelen felvágottat egyél
Garantált a fogyás: Ezt edd krumplipüré helyett!
Igazi diétabomba: így használd fel a céklát