A legtöbb iskolás nem olyan szerencsés, hogy a teljes szünidőt a nagyinál vagy a szüleivel utazgatva töltse. A táborok sem tartanak örökké, így eljön a pillanat, amikor a szülők rádöbbenek, hogy a csemetéjüket kénytelenek egyedül otthon hagyni. A gyerek örül – különösen, ha már kamasz –, a szülő pedig aggódik. Egyebek között azon, hogy hogyan oldja meg a gyerek étkeztetését a forró nyári napokon.
Főzőcskézés vagy mikrózás?
A gyerektől függ. Vannak, akiknek a mikró vagy a tűzhely bekapcsolásával ki is merül az érdeklődésük a konyhai teendők iránt. Nekik az előre elkészített ételt célszerű külön kis edényben tárolni a hűtőben. Így elkerülhető, hogy a család vacsorája a kukában végezze, miután egész délután a konyhapulton, a tűző napon felejtődött.
Ha a gyerek szeretné elkészíteni az ebédet, tanácsos pontról pontra átbeszélni és leírni a munka menetét. Nyáron egyébként is könnyű ételekre vágyunk, ezek elkészítése garantált sikerélményt jelent.
Folyadék és édesség
A folyadék pótlása a nyári melegben különösen fontos. A frissen préselt gyümölcslevek reggelihez kitűnően illenek, napközben pedig a cukros üdítők helyett ásványvizet, könnyű gyümölcsteákat célszerű fogyasztani. Ha szép, mutatós kancsókba töltjük, a gyerekek szívesebben fogyasztják.
Az édesség nagy csábítás, különösen, ha egyedül van a gyerek. A forró napok legnagyszerűbb csemegéje a jégnyalóka, amely nem más, mint friss gyümölcslé lefagyasztva. A müzliszeletek vagy az olajos magvakból és aszalt gyümölcsökből készített édességek egészségesek és sokféle vitamint, ásványi anyagot, esszenciális zsírsavat tartalmaznak.
Színes hűtő és kamra
Mindegy, hogy ki főz, a lényeg az, hogy mindig legyen otthon sokféle, tápanyagokban gazdag alapanyag, amelyből választani lehet. Így amikor csak megéhezik a gyerek, elő tud venni egy kis egészséges rágcsálnivalót vagy éppen a kedve szerint főzhet valami ízletes ételt.
A hűtőben legyenek:
- Friss zöldség, például brokkoli, spenót, sárgarépa, karalábé, karfiol – párolva kitűnő köret lehet mindegyik egy szelet natúr pulyka- vagy csirkehús, hal mellé, de főzeléknek is egyszerűen elkészíthetők.
- Gyümölcs, például dinnye, barack, szőlő, alma, banán – önmagukban vagy joghurtba keverve kiváló desszertalapanyagok, de felhasználható üdítők, jégkrémek készítéséhez is.
- Tej és különféle tejtermékek (joghurt, vaj, túró, tejföl, sajtok – reggelire, tízóraira kiválóak.
- Tojás – vészhelyzetre kitűnő: a lágy tojás vagy a rántotta pirítóssal gyors ebédnek is remek.
A mélyhűtőben legyen:
- Szeletelt pulyka- vagy csirkemellfilé – párolva, sütve gyors, könnyű nyári ebéd vagy vacsora varázsolható belőle. Ugyanez a helyzet a különféle halakkal is: salátákhoz, pitához kitűnően illenek.
- Fagyasztott zöldség – arra az esetre, ha éppen nincs otthon friss zöldség.
- Mirelit bogyós gyümölcs – tejjel és joghurttal összeturmixolva finom krémeket készíthetünk belőlük.
- Fagyasztott pita, pizzatészta – bármikor elővehető és az otthon talált finomságokból egyedi feltéttel gyorsan elkészíthető.
A kamrában legyen:
- Többféle tésztaszószkonzerv – időnként megengedett egy kis „bűnözés”, a tésztára gyorsan finom öntetek készíthetők.
- Tésztaféleség – tésztát kifőzni egyszerű, friss vagy félkész szósszal tálalva nagyszerű ebéd lehet fülledt nyári napokon.
- Lenmagolaj – olívaolaj helyett salátaöntetekhez, de akár joghurthoz vagy turmixitalokhoz is keverhetjük.
- Aszalt gyümölcs – kiválóan csillapítja az édesség iránti vágyat, ugyanakkor tele van vitaminnal, ásványi anyaggal és rostokkal. Néhány szemet magában is elfogyaszthatunk, de hozzákeverhetjük rizshez, salátákhoz, ragukhoz.
- Olajos mag – a dió, mandula, mogyoró édesség helyett ajánlott.
Az édesség nagy csábítás, különösen, ha egyedül van a gyerek. Az olajos magvakból és aszalt gyümölcsökből készített édességek egészségesek és sokféle vitamint, ásványi anyagot, esszenciális zsírsavat tartalmaznak.
EZ IS ÉRDEKELHET:
- Testmozgás kisokos – Mennyit kellene sportolnunk?
- „Cukorbeteg a gyerekem! Mire kell figyelnünk?” – A dietetikus válaszol
- 5 szuper tipp, hogy rávegyük a gyereket a zöldségevésre