Főzzön vagy hagyja, hogy a gyereke belekóstoljon az önellátás cseppet sem egyszerű, de izgalmas feladatába? Segítünk, hogy a szülők és gyerekek túléljék a nyarat – a konyhában is.

Mit egyen a gyerek nyáron a szünidőben? Segítünk!

A legtöbb iskolás nem olyan szerencsés, hogy a teljes szünidőt a nagyinál vagy a szüleivel utazgatva töltse. A táborok sem tartanak örökké, így eljön a pillanat, amikor a szülők rádöbbenek, hogy a csemetéjüket kénytelenek egyedül otthon hagyni. A gyerek örül – különösen, ha már kamasz –, a szülő pedig aggódik. Egyebek között azon, hogy hogyan oldja meg a gyerek étkeztetését a forró nyári napokon.

Főzőcskézés vagy mikrózás?

A gyerektől függ. Vannak, akiknek a mikró vagy a tűzhely bekapcsolásával ki is merül az érdeklődésük a konyhai teendők iránt. Nekik az előre elkészített ételt célszerű külön kis edényben tárolni a hűtőben. Így elkerülhető, hogy a család vacsorája a kukában végezze, miután egész délután a konyhapulton, a tűző napon felejtődött.

Ha a gyerek szeretné elkészíteni az ebédet, tanácsos pontról pontra átbeszélni és leírni a munka menetét. Nyáron egyébként is könnyű ételekre vágyunk, ezek elkészítése garantált sikerélményt jelent.

Folyadék és édesség

A folyadék pótlása a nyári melegben különösen fontos. A frissen préselt gyümölcslevek reggelihez kitűnően illenek, napközben pedig a cukros üdítők helyett ásványvizet, könnyű gyümölcsteákat célszerű fogyasztani. Ha szép, mutatós kancsókba töltjük, a gyerekek szívesebben fogyasztják.

Az édesség nagy csábítás, különösen, ha egyedül van a gyerek. A forró napok legnagyszerűbb csemegéje a jégnyalóka, amely nem más, mint friss gyümölcslé lefagyasztva. A müzliszeletek vagy az olajos magvakból és aszalt gyümölcsökből készített édességek egészségesek és sokféle vitamint, ásványi anyagot, esszenciális zsírsavat tartalmaznak.

Színes hűtő és kamra

Mindegy, hogy ki főz, a lényeg az, hogy mindig legyen otthon sokféle, tápanyagokban gazdag alapanyag, amelyből választani lehet. Így amikor csak megéhezik a gyerek, elő tud venni egy kis egészséges rágcsálnivalót vagy éppen a kedve szerint főzhet valami ízletes ételt.

A hűtőben legyenek:

  • Friss zöldség, például brokkoli, spenót, sárgarépa, karalábé, karfiol – párolva kitűnő köret lehet mindegyik egy szelet natúr pulyka- vagy csirkehús, hal mellé, de főzeléknek is egyszerűen elkészíthetők.
  • Gyümölcs, például dinnye, barack, szőlő, alma, banán – önmagukban vagy joghurtba keverve kiváló desszertalapanyagok, de felhasználható üdítők, jégkrémek készítéséhez is.
  • Tej és különféle tejtermékek (joghurt, vaj, túró, tejföl, sajtok – reggelire, tízóraira kiválóak.
  • Tojás – vészhelyzetre kitűnő: a lágy tojás vagy a rántotta pirítóssal gyors ebédnek is remek.

A mélyhűtőben legyen:

  • Szeletelt pulyka- vagy csirkemellfilé – párolva, sütve gyors, könnyű nyári ebéd vagy vacsora varázsolható belőle. Ugyanez a helyzet a különféle halakkal is: salátákhoz, pitához kitűnően illenek.
  • Fagyasztott zöldség – arra az esetre, ha éppen nincs otthon friss zöldség.
  • Mirelit bogyós gyümölcs – tejjel és joghurttal összeturmixolva finom krémeket készíthetünk belőlük.
  • Fagyasztott pita, pizzatészta – bármikor elővehető és az otthon talált finomságokból egyedi feltéttel gyorsan elkészíthető.

Ásványi anyagokban, vitaminokban gazdagok
Fotó: Shutterstock

A kamrában legyen:

  • Többféle tésztaszószkonzerv – időnként megengedett egy kis „bűnözés”, a tésztára gyorsan finom öntetek készíthetők.
  • Tésztaféleség – tésztát kifőzni egyszerű, friss vagy félkész szósszal tálalva nagyszerű ebéd lehet fülledt nyári napokon.
  • Lenmagolaj – olívaolaj helyett salátaöntetekhez, de akár joghurthoz vagy turmixitalokhoz is keverhetjük.
  • Aszalt gyümölcs – kiválóan csillapítja az édesség iránti vágyat, ugyanakkor tele van vitaminnal, ásványi anyaggal és rostokkal. Néhány szemet magában is elfogyaszthatunk, de hozzákeverhetjük rizshez, salátákhoz, ragukhoz.
  • Olajos mag – a dió, mandula, mogyoró édesség helyett ajánlott.

Az édesség nagy csábítás, különösen, ha egyedül van a gyerek. Az olajos magvakból és aszalt gyümölcsökből készített édességek egészségesek és sokféle vitamint, ásványi anyagot, esszenciális zsírsavat tartalmaznak.

EZ IS ÉRDEKELHET:

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ezért fogyott le Alexandra: "30 kiló plusszal nem tudnék a lányom után futni"
Amikor végre szíve alatt hordhatta várva-várt kisbabáját, Alexandra mindent megengedett magának. Aztán szembesült a kilók növekvő számával, így megtette élete első újévi fogadalmát, és azóta nem is tért le a fogyás útjáról.
Hiába sportolsz, nincs változás? Ez a 6 edzéshiba gátolhat a fejlődésben
Van néhány tipikus edzéshiba, amelybe szinte mindenki beleesik, legyen bár kezdő vagy haladó. Talán te is éppen egy ilyen baki miatt nem látod az áhított eredményt...
Villámgyors sminktrükkök a forróságra: ragyogj 2 perc alatt!
Elaludtál vagy rohansz valahova, netán egyáltalán nem szeretsz a sminkeléssel pepecselni? Akkor ezek a praktikák segítenek abban, hogy csupán két perc alatt friss és tökéletes legyen a külsőd!
 Fogyás három fázisban: diétázz dinnyével
Képtelenség ellenállni ennek a zamatos és édes finomságnak nyáron, és szerencsére nem is kell, hiszen még a fogyókúrát is segíti: egy hét alatt akár négy kilótól is megszabadulhatunk!
Miért tökéletes a cukkini egy diétához?
Egy kis nyalánkságot készítenél belőle? Arra is van két nagyszerű receptünk!
10 óriási változás, ha rendszeresen úszol
Kiváló módja annak, hogy tegyünk az egészségünkért: egy óra úszás majdnem annyi kalóriát éget el, mint a futás, anélkül hogy bármilyen negatív hatással lenne a csontokra és az ízületekre.
15 kilót fogyott Brigi, mert rájött, hol nem szabad hibázni
Molnár Brigitta táncosnak készült, de egy sérülés miatt meghiúsult az álma. Miután abbahagyta a sportot, három hónap alatt 15 kilót hízott. Többek között a saját diétázós csalódásai miatt kezdett el táplálkozási tanácsadással foglalkozni.
A legjobb trükkök, hogy ráncmentes maradjon az arc
A szarkalábak, ráncok az öregedés természetes velejárói, hiszen a bőr a kor előrehaladtával veszít rugalmasságából, kollagéntermelése csökken. Néhány tipp, amelyek segítségével késleltethető a ráncok megjelenése.

Ajánlataink