Paradicsom
A paradicsom gazdag vitamin-, ásványianyag-, nyomelem-, sav- és antioxidáns-tartalmának köszönhetően gyulladáscsökkentő, fertőtlenítő, hámlasztó hatású. gyorsítja a bőr regenerálódását, serkenti az anyagcseréjét, jó pórusösszehúzó, helyreállítja a bőr pH-ját. Segít megőrizni a bőr nedvességtartalmát is, így késlelteti a ráncok kialakulását. Hámlasztó hatásának köszönhetően halványítja a szeplőket, májfoltokat. Likopintartalma segít megvédeni a bőrt a káros UV-sugaraktól. a likopin egy karotinszármazék, amelyben nincs oxigén, ezért kémiailag stabil vegyület. Ennek köszönhetően hő hatására nem károsodik, nem bomlik fel – sőt a főtt paradicsomban nagyobb mennyiségben található.
Citrusfélék
A citrusfélék – mint a citrom, a narancs, a grépfrút vagy a lime – rengeteg C-vitaminttartalmaznak. a c-vitaminnak fontos szerepe van a bőrápolásban: segíti a kollagén termelését. Ez a fehérje adja a bőr struktúráját. 30 éves kor fölött felgyorsul a kollagénlebontás, ez a bőr megereszkedéséhez vezethet. A C-vitaminban gazdag gyümölcsök fogyasztásával késleltetheti a ráncok megjelenését. A C-vitamin gyulladáscsökkentő, antioxidáns tulajdonságai révén semlegesíti a sejtkárosító szabad gyököket.
Zöld tea
Javítja a vérkeringést, segíti a méregtelenítést, a sejtmegújulást. Flavonoidokban gazdag, amelyek megkötik a káros szabad gyököket, lassítják a bőr öregedését. Antioxidáns-tartalma véd a sejtkárosodástól. A külső káros hatások (stressz, UV-sugárzás, dohányzás, szmog) elősegítik a káros szabad gyökök keletkezését, amelyektől a bőr elveszti rugalmasságát és kialakulnak a ráncok. A zöld tea gyulladáscsökkentő hatású, megelőzi a bőr elfertőződéseit. Csökkenti a hormonok aktivitását a bőrben, eloszlatja egyenetlenségeit. Annak érdekében, hogy bőrápoló, -tápláló hatását kifejthesse, igyon meg naponta 3-5 csésze zöld teát.
Sárgarépa
Béta-karotint tartalmaz, amely az a-vitamin elővitaminja. Ez a vitamin bőrerősítő, segíti a sejtanyagcserét. Antioxidáns hatású, véd a sejtkárosodás ellen, semlegesíti a bőr öregedéséért felelős káros szabad gyököket.
Bogyós gyümölcsök
A bogyós gyümölcsök – eper, málna, ribizli, szeder, áfonya – magas C-, B1-, B2- és E-vitamin-tartalmuknak köszönhetően – segítik a kollagénrostok felépülését a bőrben, antioxidáns-tartalmuk révén remek gyulladáscsökkentők. Eperrel gyakorlatilag az összes bőrtípus ápolható, bár önmagában az eper inkább zsíros, pattanásos bőr kezelésére ajánlott. segít megszabadulni az elhalt hámsejtektől: a gyümölcssav kémiai, a magok fizikai hámlasztóként viselkednek.
Halak és tenger gyümölcsei
A halak és a tenger gyümölcsei gazdag ómega 3 zsírsavforrások. Az ómega 3 zsírsavak többszörösen telítetlen zsírsavak, amelyeket a szervezet nem képes előállítani. Beépülnek a sejtmembrán szerkezetébe, részt vesznek a gyulladások, a véralvadás és az immunrendszer szabályozásában. Hiányukban a bőr kiszárad, hámlik, sérülékennyé válik. Gyulladt, pattanásos bőrűeknek ajánlott hetente többször olajos halat fogyasztani. Ómega 3-ban gazdag a dió, a mogyoró, a repce is. Az olajok közül a lenmagolaj a legkimagaslóbb ómega 3-forrás.
Joghurt
A joghurt jótékony baktériumai segítenek a bélflóra és az emésztőrendszer egészségének fenntartásában, így a bőr szépítésében is. A benne található, növekedést serkentő anyag segíti a bőr rugalmasságáért felelős rostjainak (a kollagénnek és az elasztinnak) a képződését. A tejzsír gyulladáscsökkentő hatású, védi a bőrt a kiszáradástól, a tejsav pedig könnyen eltávolítja az elhalt hámsejteket. A joghurt összehúzza a pórusokat, kalciumtartalmának köszönhetően megerősíti a bőr szerkezetét.