A vitaminokban, ásványi anyagokban gazdag ételek fogyasztása jót tesz az egészségnek, segít az optimális testsúly megőrzésében és a bőrre is jótékony hatású. A szervezet legnagyobb védelmi rendszere meghálálja a minőségi élelmiszerek fogyasztását. Az alábbiakban olyan élelmiszereket válogattunk össze, amelyek segítenek megőrizni bőre ragyogását.

Egye széppé a bőrét!

Paradicsom

A paradicsom gazdag vitamin-, ásványianyag-, nyomelem-, sav- és antioxidáns-tartalmának köszönhetően gyulladáscsökkentő, fertőtlenítő, hámlasztó hatású. gyorsítja a bőr regenerálódását, serkenti az anyagcseréjét, jó pórusösszehúzó, helyreállítja a bőr pH-ját. Segít megőrizni a bőr nedvességtartalmát is, így késlelteti a ráncok kialakulását. Hámlasztó hatásának köszönhetően halványítja a szeplőket, májfoltokat. Likopintartalma segít megvédeni a bőrt a káros UV-sugaraktól. a likopin egy karotinszármazék, amelyben nincs oxigén, ezért kémiailag stabil vegyület. Ennek köszönhetően hő hatására nem károsodik, nem bomlik fel – sőt a főtt paradicsomban nagyobb mennyiségben található.

Citrusfélék

A citrusfélék – mint a citrom, a narancs, a grépfrút vagy a lime – rengeteg C-vitaminttartalmaznak. a c-vitaminnak fontos szerepe van a bőrápolásban: segíti a kollagén termelését. Ez a fehérje adja a bőr struktúráját. 30 éves kor fölött felgyorsul a kollagénlebontás, ez a bőr megereszkedéséhez vezethet. A C-vitaminban gazdag gyümölcsök fogyasztásával késleltetheti a ráncok megjelenését. A C-vitamin gyulladáscsökkentő, antioxidáns tulajdonságai révén semlegesíti a sejtkárosító szabad gyököket.

Zöld tea

Javítja a vérkeringést, segíti a méregtelenítést, a sejtmegújulást. Flavonoidokban gazdag, amelyek megkötik a káros szabad gyököket, lassítják a bőr öregedését. Antioxidáns-tartalma véd a sejtkárosodástól. A külső káros hatások (stressz, UV-sugárzás, dohányzás, szmog) elősegítik a káros szabad gyökök keletkezését, amelyektől a bőr elveszti rugalmasságát és kialakulnak a ráncok. A zöld tea gyulladáscsökkentő hatású, megelőzi a bőr elfertőződéseit. Csökkenti a hormonok aktivitását a bőrben, eloszlatja egyenetlenségeit. Annak érdekében, hogy bőrápoló, -tápláló hatását kifejthesse, igyon meg naponta 3-5 csésze zöld teát.

Sárgarépa

Béta-karotint tartalmaz, amely az a-vitamin elővitaminja. Ez a vitamin bőrerősítő, segíti a sejtanyagcserét. Antioxidáns hatású, véd a sejtkárosodás ellen, semlegesíti a bőr öregedéséért felelős káros szabad gyököket.

Bogyós gyümölcsök

A bogyós gyümölcsök – eper, málna, ribizli, szeder, áfonya – magas C-, B1-, B2- és E-vitamin-tartalmuknak köszönhetően – segítik a kollagénrostok felépülését a bőrben, antioxidáns-tartalmuk révén remek gyulladáscsökkentők. Eperrel gyakorlatilag az összes bőrtípus ápolható, bár önmagában az eper inkább zsíros, pattanásos bőr kezelésére ajánlott. segít megszabadulni az elhalt hámsejtektől: a gyümölcssav kémiai, a magok fizikai hámlasztóként viselkednek.

Halak és tenger gyümölcsei

A halak és a tenger gyümölcsei gazdag ómega 3 zsírsavforrások. Az ómega 3 zsírsavak többszörösen telítetlen zsírsavak, amelyeket a szervezet nem képes előállítani. Beépülnek a sejtmembrán szerkezetébe, részt vesznek a gyulladások, a véralvadás és az immunrendszer szabályozásában. Hiányukban a bőr kiszárad, hámlik, sérülékennyé válik. Gyulladt, pattanásos bőrűeknek ajánlott hetente többször olajos halat fogyasztani. Ómega 3-ban gazdag a dió, a mogyoró, a repce is. Az olajok közül a lenmagolaj a legkimagaslóbb ómega 3-forrás.

Joghurt

A joghurt jótékony baktériumai segítenek a bélflóra és az emésztőrendszer egészségének fenntartásában, így a bőr szépítésében is. A benne található, növekedést serkentő anyag segíti a bőr rugalmasságáért felelős rostjainak (a kollagénnek és az elasztinnak) a képződését. A tejzsír gyulladáscsökkentő hatású, védi a bőrt a kiszáradástól, a tejsav pedig könnyen eltávolítja az elhalt hámsejteket. A joghurt összehúzza a pórusokat, kalciumtartalmának köszönhetően megerősíti a bőr szerkezetét.

Ezek is érdekelhetnek

Ínhüvelygyulladás: Hogyan szüntethető meg a fájdalom és előzhető meg a visszatérése?
Az ínhüvelygyulladás (tenosynovitis) világszerte emberek millióit érintő fájdalmas és hátráltató mozgásszervi betegség, ami a test különböző részein jelentkezhet. Leggyakrabban a csuklók, az ujjak inai, valamint az Achilles-ín érintett.
Nemcsak fogyni segít az eper! Érdemes többet enni belőle
Amellett, hogy finom, a diétát is támogatja, úgyhogy a szezonban megéri sokat fogyasztani belőle, mégpedig a következőképpen.
A legjobb tippek, hogy nyárra tökéletes formában légy
Kedvetlennek és állandóan kimerültnek érzed magad? Lehet, hogy te sem tudod leküzdeni a hosszú téli hónapok után jelentkező tavaszi fáradtságot.
Íme a legdurvább okok, amiért nem tudsz lefogyni
Salátát eszel salátával, megvonod magadtól a finom falatokat, még némi sportra is ráveszed magad, a mérleg mégsem mozdul. Vagy ha igen, akkor is csak felfelé. Mit csinálhatsz rosszul? El sem hiszed, milyen apróságokon múlhat a fogyókúra sikere.
Bazsalikom, a fűszerek királya
A bazsalikom egyike a legkedveltebb és legnagyobb becsben tartott fűszernövényeknek, ami nem is csoda, mert aromája egyedülálló és nagyon különleges növény. Sokszor emlegetik együtt a rozmaringgal: „a bazsalikom a fűszerek királya”, a „rozmaring a fűszerek királynője”.
3 egyszerű diétás vacsora, ami hús nélkül is remek
Régóta bizonyított tény, hogy azoknál, akik kerülik a húsfogyasztást, vagy legalább csökkentik annak mennyiségét, azoknál bizonyos betegségek ritkábban fordulnak elő.
Puffad a hasad? Segítünk kideríteni az okát!
Mindenki lapos hasra vágyik. És sokan igencsak kitartóak, ha áramvonalas testről van szó. Mégis, vannak helyzetek, amikor minden igyekezet dacára a has puffadt, feszes, még behúzni is képtelenség. Mi lehet az oka?
Egy hetes diéta eperrel: itt a pontos program
A május minden évben az eperről szól: gyakorlatilag alig akad olyan, aki nem szereti ezt a csodálatos, zamatos gyümölcsöt. Nemcsak finom íze, de az egészségre gyakorolt jótékony hatásai miatt is érdemes pár napos eperdiétát tartani. Alább egyhetes menüt ajánlunk, középpontban a szuper bogyós gyümölccsel.

Ajánlataink