Teljes értékű fehérjék
A fehérjék a bőr lényeges alkotóelemei. A halak, fehér húsok (pl. pulykamell, csirkemell), a hüvelyesek (pl. vörös bab, csicseriborsó), a tojás, a tejtermékek, a gabonafélék a bőr ápolása szempontjából is elengedhetetlenek, ugyanis ezek az egészséges fehérjeforrások biztosítják a sejtek regenerálódását, késleltetik a bőr öregedését.
A cél: Lehetőleg minden főétkezés tartalmazzon teljes értékű fehérjét.
Tipp: Arra érzékenyeknél az állati fehérjék bőrproblémát okozhatnak. Ilyenkor érdemes kizárólag növényi fehérjét fogyasztani.
Olívaolaj
Az olívaolaj a bőrrel rokon komponenseket tartalmaz. Hatóanyagai bőrszépítő, bőrpuhító hatásúak. Olajsava, a sebum, a bőr faggyújának alkotórésze segít megőrizni a bőr egészségét, linolsava pedig segíti a bőr regenerálódását, védi, táplálja és erősíti a bőrt, valamint hidratál és gátolja a mélyrétegű vízvesztést. Az olívában található alfa-tokoferol a természetben előforduló legfontosabb E-vitamin. Ez a bőr számára a leghasznosabb antioxidáns, amely az öregedés, a ráncosodás, a bőr pelyhüdtté válása ellen hat. Az alfa-tokoferol elősegíti a hámsejtek képződését, így a friss bőrsejtek gyorsabban kerülnek a felszínre. Jelentős gyulladáscsökkentő, ezért az aknés bőrre is jótékonyan hat.
A cél: Naponta 2-4 kanál extraszűz olívaolaj fogyasztása, illetve külső használata.
Tipp: Lefekvés előtt a megtisztított arcbőrre vigyen fel olívaolajat és hagyja felszívódni.
Fokhagyma
A fokhagyma, bár a szaga erős és sokak számára kellemetlen, igazi csodaszer a bőrápolásban (is). Fertőtlenítő, csíraölő hatású, így normalizálja a zsíros bőrt, segít a pattanások eltüntetésében. Segíti a szövetek regenerálódását, megakadályozza a ráncok kialakulását.
A cél: Naponta egy gerezd fokhagyma fogyasztása darálva, nyersen. A szagok miatt kapszulával helyettesíthető.
Tipp: A makacs bőrgomba, szemölcs és a herpesz is kezelhető fokhagymával: vágjon félbe egy gerezd hagymát és dörzsölje át a problémás bőrfelületet naponta kétszer-háromszor.
Bogyós gyümölcsök
Magas C-vitamin-tartalmuk mellett antioxidáns hatású molekulákkal is védik a szervezetet a szabad gyökök káros hatásaitól. Fogyasztásukkal megelőzhető a bőr idő előtti öregedése, segítik a bőrsejtek regenerálódását. A legtöbb bogyós gyümölcs kitűnő vértisztító, ezek a bőr tisztán tartását is segítik.
A cél: Egy pohár (250 ml) hozzáadott cukrot nem tartalmazó bogyós gyümölcslé fogyasztása.
Tipp: Gazdagítsa a reggeli zabkását, zabpelyhet, turmixot bogyós gyümölcsökkel, de muffinban, palacsintában is tökéletes ízesítő.
Zöld tea
A zöld tea sok antioxidáns hatású anyagot tartalmaz. Gazdag polifenolokban, ásványi anyagokban, nyomelemekben és vitaminokban, ezzel segít megőrizni a bőr fiatalságát. Véd a napfény okozta bőrkárosodás ellen, csökkenti a ráncokat és a bőrkárosodás egyéb jeleit. Erős gyulladáscsökkentő.
A cél: Naponta négy csésze zöld tea elkortyolgatása. Élénkítő hatása miatt az utolsó csészét délután 4 óra előtt fogyassza el.
Tipp: A frissen főzött teát lefagyasztva, nagyszerű arctonikot készíthet.